«Επίσημη πρώτη» για το Κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη

Με ενδιαφέροντα συμπεράσματα, η εναρκτήρια εκδήλωση από τον Δήμο Χανίων & το Οικονομικό FORUM των Δελφών, για «τους πληθυσμούς στην Κρήτη»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 23/3/2023, η πρώτη (1η) εκδήλωση, που διοργάνωσαν στα Χανιά ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό FORUM των Δελφών, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας, που έχουν υπογράψει από κοινού με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η εκδήλωση, με θέμα: «Το Κέντρο του ΟΟΣΑ για τους πληθυσμούς στην Κρήτη», διοργανώθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, το «παρών» έδωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ως οικοδεσπότης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του Οικονομικό FORUM των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, ενώ ομιλία παρέθεσε και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ & Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, Πρέσβης Γιώργος-Στυλιανός Πρεβελάκης.
Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στον χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η παρουσία του ΟΟΣΑ με τη βάση δεδομένων, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία του, του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με το εγνωσμένο κύρος και τη γενικότερη συμβολή του στην αποτύπωση της ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, σηματοδοτεί την περαιτέρω εξωστρέφεια και πρόοδο των Χανίων.
Μάλιστα, ο κ. Σημανδηράκης έκανε ειδική αναφορά στη σύνδεση του ΟΟΣΑ με τα Χανιά, καθώς το 1948 με αφετηρία την μεταπολεμική δράση του προδρόμου του, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Σχεδίου Μάρσαλ, μέλη του Οργανισμού επισκέφθηκαν την -τότε βομβαρδισμένη- πόλη των Χανίων και έθεσαν το στρατηγικό πλάνο εξέλιξης του τόπου. «Με αυτόν τον τρόπο, τα Χανιά αποτελούν απτό παράδειγμα της ουσιαστικής συμβολής, της σκέψης και των σχεδιασμών, που προσφέρει η λειτουργία του ΟΟΣΑ, πάνω στην μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη του εκάστοτε τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.
«Όλοι μαζί θέτουμε τις βάσεις για ένα δυναμικό κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για τα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης, της αειφορίας και της καινοτομίας. Με τη χρήση των καλύτερων πρακτικών και μεθοδολογιών, δημιουργούμε ένα σημείο συνάντησης και αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους εδώ, στα Χανιά, αλλά και μια πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων, σχετικά με τη δυναμική των πληθυσμών, με στόχο την ανάπτυξη μιας στρατηγικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων, τονίζοντας ότι η επιλογή των Χανίων δεν αποτελεί απόρροια μόνο του ρόλου της Κρήτης, ως συνόρου της Ευρώπης, αλλά και τη συνισταμένη της επάρκειας των υποδομών και του κομβικού ρόλου, που έχει το νησί στον μεσογειακό και στον διηπειρωτικό χώρο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε το κέντρο του ΟΟΣΑ στο νησί ως μία πρωτοποριακή δομή για τα δεδομένα της χώρας και πηγή επιστημονικής γνώσης για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το δημογραφικό των επόμενων δεκαετιών. Μάλιστα, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι αρωγός, ενώ συνεχάρη για τη συνεργασία τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων.
Στη σπουδαιότητα και τον ρόλο του Κέντρου αναφέρθηκε επίσης ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, ενώ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γεώργιος Πρεβελάκης, παρουσίασε τη δραστηριότητα του Κέντρου, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης και βασικός εμπνευστής του όλου εγχειρήματος.
Εκ μέρους του Οργανισμού, στα Χανιά παρευρέθηκε και ο Mark Pearson, Deputy Director of Employment, Labour and Social Affairs at the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), ο οποίος αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, δήλωσε το πόσο σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που θα βγουν για τα πληθυσμιακά ζητήματα.
Το επιστημονικό σκέλος της εκδήλωσης, με τίτλο: «Η Ελλάδα και η Κρήτη στο επίκεντρο των πληθυσμιακών ζητημάτων», περιελάμβανε ομιλίες από τους:

• Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πανεπιστημιακός, τακτικός Καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών [ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ]
• Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις [ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ]
• Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) [ΧΩΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ]
• Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ]
Το βίντεο από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, είναι διαθέσιμο στην επίσημη σελίδα του Δήμου Χανίων στο Facebook και στον σύνδεσμο: https://fb.watch/jtdft6Yfq4/

Τα σχόλια είναι κλειστά.