Στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου βρέθηκε ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, με σκοπό να ενημερωθεί διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων.
Παρόντες επίσης ήταν η Βουλευτής Λασιθίου της παράταξης, Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, ο Γραμματέας της Ν.Ε Μιχάλης Μαυρικάκης, καθώς και ο Γραμματέας της Τ.Ο Οροπεδίου Λασιθίου Κώστας Φουκαράκης.
Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής και των αγροτών, η καταστροφή για αρκετούς παραγωγούς είναι καθολική, δεδομένου μάλιστα ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση μέχρι και σήμερα, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, καθώς έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη αναθεώρησης του απαρχαιωμένου πλέον κανονισμού ΕΛΓΑ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις και επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Όλα τα προαναφερθέντα έχουν ήδη τεθεί υπόψη της Βουλής των Ελλήνων, μέσω της Κοινοβουλευτικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ο Βουλευτής Ρεθύμνης τόνισε ότι:
«Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να απέχει από τα πραγματικά προβλήματα των παραγωγών, παραβλέποντας τις ανάγκες τους και αποτυγχάνοντας να δώσει ουσιαστικές λύσεις.
Η στήριξη του αγροτικού τομέα, ιδιαίτερα υπό το βάρος των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων, συνιστά επιβεβλημένη ανάγκη και συγχρόνως θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας για τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας και της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων.
Αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την αποζημίωση των παραγωγών του Οροπεδίου Λασιθίου».