Εστίαση: Η ενεργειακή κρίση βάζει τέλος στις σόμπες και φέρνει τα κουβερτάκια

Ημερομηνία:

Με τον εφιάλτη της ενεργειακής ακρίβειας, να καραδοκεί, οι επιχειρηματίες της εστίασης -κυρίως των καφέ- στρέφονται σε λύσεις ανάγκης ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να γλιτώσουν από την οικονομική ασφυξία.

Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες των καφέ, να αφήσουν στην εξωτερικές θερμάστρες, βρίσκοντας άλλους τρόπους για να ζεσταθούν οι πελάτες τους.

Επιστρατεύονται… τα κουβερτάκια
Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, αντί για σόμπες στην εστίαση, θα δούμε… κουβερτάκια.

«Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση μας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Φέτος δεν θα δούμε εξωτερικές θερμάστρες, αλλά κουβέρτες. Είναι μία λύση που θα κυκλοφορήσει πάρα πολύ το κουβερτάκι για να ζεσταίνονται τα πόδια των πελατών στις καφετέριες» ανέφερε στο ThessToday.gr, ο γ.γ. Εστίασης Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, με συνέπεια για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να τίθεται ακόμη και θέμα επιβίωσης.

«Πλήρωνα ρεύμα 400-450€ τον μήνα, έφτασα τώρα να πληρώνω 1.800-2.000€ τον μήνα»
Ενδεικτικά, στο κατάστημα καφέ της Σαββούλας Αγαθαγγελίδου, τα κουβερτάκια ήδη έχουν πάρει τη θέση τους στις καρέκλες του εξωτερικού χώρου. «Πλήρωνα 400-450€ τον μήνα, έφτασα τώρα να πληρώνω 1800-2000€ τον μήνα, αυτό σημαίνει τέσσερις με πέντε φορές επάνω, έχουμε το ρεύμα τρεις φορές επάνω. Το κουβερτάκι είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να ζεσταθεί ο πελάτης. Όταν κάθεται ή θα το βάλει στα πόδια του, ή θα το βάλει στην πλάτη του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έμποροι υγραερίου: «Βουτιά» 70% στις παραγγελίες
Εξίσου δυσοίωνη είναι η χειμερινή σεζόν και για τους εμπόρους που διοχετεύουν τις εξωτερικές θερμάστρες στην αγορά, καθώς η στροφή των επιχειρηματιών στην εστίαση σε οικονομικότερες λύσεις, σηματοδοτεί την επιβάρυνση που θα υποστούν οι βιομηχανίες της θέρμανσης. Τα παραπάνω εξηγεί στο τοπικό μέσο ο Αλέξανδρος Βοσνάκης, ο οποίος εμπορεύεται και διανέμει φιάλες και συσκευές υγραερίου σε όλη την Ελλάδα. «Φέτος δεν υπάρχει ζήτηση για εξωτερική θερμάστρα ούτε για… δείγμα. Καταγράφουμε πτώση της τάξης 70% -μπορεί και παραπάνω- ενώ πέρυσι δεν προλαβαίναμε τις παραγγελίες. Έχουμε συνειδητοποιήσει από νωρίς ότι οι επαγγελματίες στην εστίαση δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, στην ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενοικίαση για μία εξωτερική θερμάστρα πέρυσι κόστιζε 160 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 230 ευρώ. Το 2021 ο ίδιος εμπορεύτηκε 150 εξωτερικές θερμάστρες, ενώ φέτος ο αριθμός δεν ξεπερνάει τις 30.

«Δεν είναι μόνο το κύμα ακρίβειας όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα. Μόνο η εξωτερική θερμάστρα φέτος κοστίζει 230 και η φιάλη 25 με 30 ευρώ ανά ημέρα. Άρα μιλάμε για μια ασύμφορη λύση για τους επιχειρηματίες στην εστίαση, καθώς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να τοποθετήσουν ακόμη και δύο φιάλες ανά ημέρα. Άρα μιλάμε για μεγάλα ποσά και με την μειωμένη κίνηση της αγοράς, δεν βγαίνει κανένας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Διεθνής αποθέωση για την Κρήτη: Στην κορυφή...

Η Κρήτη και η Σύρος κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις...

Εισαγωγή της Capital Tankers στο Χρηματιστήριο του...

Πρεμιέρα σήμερα της Capital Tankers συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη στο...

Διεθνής αποθέωση για την Κρήτη: Στην κορυφή...

Η Κρήτη και η Σύρος κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις...

Εισαγωγή της Capital Tankers στο Χρηματιστήριο του...

Πρεμιέρα σήμερα της Capital Tankers συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη στο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ισχυρή γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων...

Κατασκοπεία στη Σούδα: Στο… στόχαστρο του Πολωνού και οι διακοπές του πρωθυπουργού

Ο κατηγορούμενος είχε αποθηκευμένο στο κινητό του τηλέφωνο εκτεταμένο...

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Παράταση ζητούν οι γιατροί μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ώστε να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης των προληπτικών εξετάσεων...