Έξυπνοι και οικολογικοί τρόποι για να δροσιστούμε στο σπίτι σε συνθήκες καύσωνα

Ημερομηνία:

Κάποιοι έχουν φύγει για διακοπές. Κάποιοι ξεχύθηκαν στις κοντινές παραλίες.

Κάποιοι άλλοι όμως ξέμειναν στο γραφείο και στο σπίτι, καταφεύγοντας στο air-condition για λίγη δροσιά, αφού ο υδράργυρος έχει «χτυπήσει» κόκκινο!

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να δροσιστούμε χωρίς να ξοδέψουμε ούτε 1€;

«Δεν χρησιμοποιώ ενέργεια. Ενέργεια είναι τα χρήματα. Δεν θέλω να πετάω τα χρήματά μου στην ενέργεια, τα έχω στην τσέπη μου. Βρέχω μια πετσέτα και δροσίζομαι», δήλωσε ένας πολίτης.

«Φυσικά σκεφτόμαστε τον λογαριασμό. Ανάβω το βραδύ το air condition μόνο στο δωμάτιο που είμαι για να μπορώ να κοιμάμαι. Την υπόλοιπη ημέρα δεν το ανοίγω. Έχω κάνει ήδη δύο μπάνια σήμερα, πίνω όσο νερό μπορώ», είπε ένας ακόμη.

Παθητικός δροσισμός

Έξυπνοι και οικολογικοί τρόποι για να δροσιστούμε στο σπίτι μας χωρίς να καταναλώσουμε ούτε μία κιλοβατώρα μειώνοντας έως και 20% την κατανάλωση ρεύματος.

«Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε τις τέντες του σπιτιού μας-ρολά, να κλείσουμε παντζούρια να το ηλιοπροστατευούμε. Το δεύτερο είναι το βράδυ για 1,5-2 ώρες περίπου να ανοίγουμε όλα τα κουφώματα, ειδικά τα διαμπερή. Το τρίτο είναι να καταβρέχουμε μετά τη δύση του ηλίου ή νωρίς το πρωί τις βεράντες. Το τέταρτο να τοποθετούμε πλατύφυλλα και αναρριχητικά φυτά για την δημιουργία ενός τοίχου προστασίας», είπε ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Ακόμη δύο λύσεις για να κρατήσουμε δροσερό το σπίτι μας – σύμφωνα με όσα συνιστούν οι ειδικοί – είναι η τοποθέτηση αντιηλιακών – θερμοανακλαστικών μεμβρανών στα τζάμια των κουφωμάτων, κυρίως σε αυτά που τα χτυπάει όλη την ημέρα ο ήλιος. Με το κόστος να αγγίζει τα 2€.

Ενώ, προτείνεται και η αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων με led, οι οποίοι δεν παράγουν καθόλου θερμότητα.

Όσον αφορά στην χρήση του air-condition πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να το ανοίξουν μόνο το βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας επιλέγουν να κάνουν τακτικά ντουζ και να πίνουν άφθονο νερό.

«Περισσότερο το air-condition στον ύπνο, τώρα με τον ανεμιστήρα λιγάκι. Αλλά όταν είναι ζόρικα τα πράγματα και τα δύο. Σκέφτομαι τον λογαριασμό αλλά δεν γίνεται και αλλιώς. Θα δουλεύουμε για να πληρώσουμε τον λογαριασμό».

«Δεν γίνεται αν δεν μπορείς να αναπνεύσεις πρέπει να βάλεις και λίγο το air-condition. Το ανάβουμε τις ώρες που θα κοιμηθούμε. Κατά τ΄ αλλά τα βολεύουμε και αλλιώς, με νερά με μπάνια».

Γενικός κανόνας

«Για να πετύχουμε έναν πιο οικονομικό τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Θα πρέπει η μέγιστη διαφορά θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος και εσωτερικού χώρου να είναι μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Για παράδειγμα, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40 βαθμούς καλή ώρα και η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας είναι 26 βαθμούς, τότε η κατανάλωση αυξάνει κατά 24%-32%», είπε ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Εάν όμως ταυτόχρονα χρησιμοποιήσουμε και έναν ανεμιστήρα, τότε μπορούμε να «σετάρουμε» την εσωτερική θερμοκρασία στους 29 βαθμούς και η αίσθηση θερμοκρασίας που θα έχουμε στον χώρο μας θα είναι 3 βαθμούς κάτω.

Ενώ, η κατανάλωση του ρεύματος θα αυξηθεί μόλις 3%-5%.

«Ανοίγω το air-condition στους 28, ανάβω και τον ανεμιστήρα οροφής. Και έτσι πετυχαίνω μια καλύτερη θερμοκρασία και εξοικονομώ κιόλας».

Πάντως όλοι πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή καθώς ο καύσωνας θα διαρκέσει μέρες ακόμη και το καλοκαίρι έχει μόλις φτάσει στα μισά.

Το κόστος για τον κλιματισμό

Κλιματιστικό ψύξης 9.000 BTU για λειτουργία μίας ώρας, με ισχύ 1.000 Watt και κατανάλωση 1 kWh το κόστος θα είναι 0,14€ περίπου.

-24ώρες x 0,14€ = 3,36€

-Για 15 ημέρες: 50,4€

Παλιό κλιματιστικό 12.000 BTU
Σε λειτουργία ψύξης -> κατανάλωση 0,22€ – 0,29€/ώρα

-24ώρες x 0,22 – 0,29 €/ώρα = 5,28 – 6,96 €

-Για 15 ημέρες: 79,2€ – 104,4€

Κλιματιστικό inverter 12.000 BTU
-Κατανάλωση: 0,09€ -0,12€/ώρα

-24 ώρες x 0,09 – 0,12 €/ώρα = 2,16€ – 2,88€

-Για 15 ημέρες: 32,4€ – 43,2€

Ανεμιστήρας δαπέδου με ισχύ 60W
-Κατανάλωση: 0,06 kWh/ ώρα, Κόστος: 0,009€

-24 ώρες x 0,009 = 0,216 €

-Για 15 ημέρες: 3,24€

Ανεμιστήρας οροφής με ισχύ 150W
-Κατανάλωση: 0,06 kWh/ώρα, Κόστος: 0,02€

-24 ώρες x 0,02 = 0,48 €

-Για 15 ημέρες: 7,20€.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ευρώ: Σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων...

Ενόψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή...

Συνταξιοδότηση: Τι αλλάζει για τους 55άρηδες από...

Από το 2027 τα όρια συνταξιοδότησης μπορεί να αυξηθούν...

Ευρώ: Σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων...

Ενόψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή...

Συνταξιοδότηση: Τι αλλάζει για τους 55άρηδες από...

Από το 2027 τα όρια συνταξιοδότησης μπορεί να αυξηθούν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λιποπρωτεΐνη(a) [Lp(a)]: Ένας υποτιμημένος καρδιαγγειακός παράγοντας κινδύνου

*Το άρθρο υπογράφει η Δρ. Χρυσούλα Φραγκιαδάκη, Καρδιολόγος, Ιατρός ΕΣΥ. Πόσες...

Καινοτόμος ξενάγηση κωφών με τεχνολογία ΙΤΕ

Μοναδική παγκοσμίως και εφαρμόζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το καινοτόμο...

Συντάξεις: Πόσο αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2026 – Αναλυτικά παραδείγματα

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν μισή αύξηση και ποιοι ολόκληρη. Περισσότερο...

ΓΣΕΕ: Ομόφωνη απόφαση για 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου

Η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ αποδέχθηκε ομόφωνα την...