Φοβίζουν οι «κρυφές» εστίες – Τα τεστ θα κρίνουν τα επόμενα βήματα

Ημερομηνία:

Σε πλήρη εξέλιξη, είναι οι έλεγχοι από τις 20 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, σε Αττική και Περιφέρεια, συλλέγοντας δείγματα από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, για τον εντοπισμό κρυφών εστιών κοροναϊού.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν, από τη Δευτέρα -πρώτη μέρα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων- και  θα πραγματοποιούνται καθημερινά για τρεις με έξι μήνες ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας σε όλη την χώρα.

Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από τα πρώτα 1.000 δείγματα που συλλέχθηκαν κατά το πρώτο 48ωρο – αποτελέσματα κρίσιμα καθώς θα εμπλουτίσουν την επιδημιολογική εικόνα για την νόσο.

Τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμενέα :«Είναι τρεις οι πυλώνες: θα γίνονται τεστ σε ευπαθείς ομάδες, σε εργαζόμενους σε δήμους και σε πρόνοια.

Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε τις επιδημιολογικές μελέτες για να έχουμε σωστά στοιχεία και να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και το τρίτο να ενισχύσουμε την ιχνηλάτηση».

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, εστιάζουν προς το παρόν στις δομές κλειστών αλλά και ευάλωτων πληθυσμών για τις οποίες διατυπώνεται έντονη ανησυχία από τους ειδικούς μήπως εξελιχθούν σιωπηλά σε εστίες υπερμετάδοσης.

Μέχρι στιγμής, οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κοροναϊού, από κλειστές δομές σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αυτήν τη φάση της πανδημίας η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διενεργεί περί τους 6.000 εργαστηριακούς ελέγχους ημερησίως.

Αποκάλυψη κρυφών εστιών

Στο πλαίσιο της προηγούμενης, της πρώτης φάσης της πανδημίας έχουν συνολικά ελεγχθεί 83.750 κλινικά δείγματα. Σε αυτή τη φάση οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι και πιο στοχευμένοι.

H αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών που πιθανώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Τα τεστ πραγματοποιούνται στοχευμένα σε δομές με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, οι δομές αστέγων, τα υπνωτήρια, οι φυλακές.

Κριτήριο για την άρση ή επιστροφή των μέτρων

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη ο μαζικός διευρυμένος έλεγχος του πληθυσμού για κοροναϊό θα συνεχιστεί και πέραν του πρώτου κρίσιμου διμήνου καθώς θα αναπτύσσονται σταδιακά οι Κινητές Ομάδες. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 Κινητές Ομάδες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εξάμηνη και πλέον διάρκεια» είπε ο υφυπουργός.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ανοίγει ή θα κλείνει ο δρόμος της επιστροφής στις ποικίλες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές, αθλητικές, εμπορικές, επιχειρηματικές  κατά το επόμενο δίμηνο.

 

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τι θα γίνει με τις τιμές στα...

Η αύξηση των τελευταίων ετών έχει φέρει τις τιμές...

Προσωπικός Αριθμός: Τι θα γίνει σε όσους...

Ποια είναι τα βήματα. Μια νέα εποχή στην ταυτοποίηση ξεκινά...

Τι θα γίνει με τις τιμές στα...

Η αύξηση των τελευταίων ετών έχει φέρει τις τιμές...

Προσωπικός Αριθμός: Τι θα γίνει σε όσους...

Ποια είναι τα βήματα. Μια νέα εποχή στην ταυτοποίηση ξεκινά...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τι θα γίνει με τις τιμές στα ακίνητα: Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση

Η αύξηση των τελευταίων ετών έχει φέρει τις τιμές...

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης στο Ενιαίο Πολιτιστικό Δόγμα Κύπρου-Ελλάδας

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Με το βλέμμα στραμμένο στην ημικατεχόμενη...

Xανιά : Κινητοποίηση για το βρετανικό αεροπλανοφόρο στη βάση της Σούδας

Το υπερσύγχρονο βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales βρίσκεται...