Η θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ημερομηνία:

Με την πανδημία και την παγκόσμια ύφεση ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για αλλαγές που είχαν ήδη δρομολογηθεί από καιρό.

Oμως, διαμορφώνουν σταδιακά ένα τοπίο πιο αντιφατικό που αφορά και τη χώρα μας. Τα βασικά γνωρίσματα της νέας συνθήκης τα βλέπουμε να διαμορφώνονται. Eνας κόσμος πιο κατακερματισμός, πιο συγκρουσιακός, πιο ανταγωνιστικός.

Αντί για τη μυθολογία της «παγκοσμιοποίησης» βλέπουμε εμπορικούς πολέμους, τεχνολογικές συγκρούσεις και αναδίπλωση εντός κρατών και περιφερειακών ολοκληρώσεων.

Αυτό εντάθηκε στην περίοδο της πανδημίας, όταν τα κράτη διαπίστωσαν ότι η εξάρτηση από την παγκόσμια αγορά μπορεί να είναι ακόμη και μοιραία όταν π.χ. αναζητούσαν μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμέτωπες με όλα τα προβλήματα της εποχής Τραμπ, αδυνατούν να έχουν τον ίδιο ηγετικό ρόλο, όμως την ίδια στιγμή προσπαθούν να γίνουν ακόμη πιο εκβιαστικές απέναντι στους συμμάχους και επιθετικές απέναντι στους ανταγωνιστές τους οξύνοντας την αστάθεια στον πλανήτη, σε μια εποχή που η πανδημία δείχνει την ανάγκη μεγαλύτερη διεθνούς συνεργασίας.

Την ίδια ώρα η Κίνα διεκδικεί να παίξει όλο και πιο αναβαθμισμένο ρόλο, πιέζει να κάνει επενδύσεις, αλλά συχνά ταυτόχρονα εξάγει και το ιδιαίτερο μοντέλο της για την εργασία και την επιχειρηματικότητα που δεν ταιριάζει πάντα με αυτό που θεωρούμε προστασία της εργασίας και του συνολικού κοινωνικού συμφέροντος.

Η Ευρώπη γίνεται το πεδίο ευρύτερων ανταγωνισμών και αδυνατεί να βρει εκείνο τον βαθμό συνεννόησης που θα έδινε πραγματικά ευρωπαϊκές λύσεις και διεξόδους στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα τοπίο πιο σύνθετο και για χώρες όπως η δική μας. Δείχνουν ότι δεν έχει νόημα η απλή προσκόλληση στον έναν πόλο, ακόμη και εάν αυτό έχει αποτελέσει βασική σταθερά της εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, γιατί ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος.

Ούτε βέβαια αρκεί η απλή προσπάθεια «ισορροπιών», γιατί αυτές απαιτούν και ένα οικονομικό και πολιτικό βάθος. Πιο αναγκαία φαντάζει η προσπάθεια εσωτερικής ανασυγκρότησης, οικονομικής και κοινωνικής, για να αντέξουμε τους κραδασμούς της νέας εποχής.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πρωτομαγιά 2025: Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ...

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους. Σε πανελλαδική απεργία και στις...

Κασσελάκης: ΕΛΚ και ακροδεξιά απέρριψαν την πρότασή...

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «όσα εμπόδια και αν...

Πρωτομαγιά 2025: Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ...

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους. Σε πανελλαδική απεργία και στις...

Κασσελάκης: ΕΛΚ και ακροδεξιά απέρριψαν την πρότασή...

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «όσα εμπόδια και αν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αντίο στα δύο λίτρα νερό την ημέρα: Πόσο πρέπει να πίνετε, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη

Διαφορές στην ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άτομο. Σε όλο...

Η καρδιά της κρητικής γαστρονομίας θα χτυπήσει στο Γάζι

Κάλεσμα στους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης για συμμετοχή στο...

Η συμβουλή που άφησε ο Πάπας Φραγκίσκος στα νέα ζευγάρια

Γιατί συσχέτισε τη λειτουργία της οικογένειας και των ζευγαριών...

Οι γυναίκες στα χωριά της Κρήτης στο φάσμα της κατάθλιψης

Ο καθηγητής Αλ. Βγόντζας στην «Π»: «Οι άνδρες στα...