Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Το νέο ινστιτούτο θα αποτελεί τμήμα του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), όμως θα στεγάζεται στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης και συγκεκριμένα στην Πολυτεχνειούπολη, στα Χανιά.

Η πρόταση κατατέθηκε σε άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στη Βουλή και έχει την υποστήριξη του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΙΤΕ.

Οπως αναφέρει το energypress, το εγχείρημα θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες:

  • -Την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
  • -Την έρευνα που αφορά στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου
  • -Και την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διαδικασίας

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η ίδρυση του Ινστιτούτου δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισµό και οι ανάγκες του σε τεχνολογικό εξοπλισµό θα καλυφθούν από το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Ν. Ταβερναράκη, η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά αποτελεί πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχουν ήδη οι σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, το ΙΤΕ διαθέτει στην Πάτρα το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, οι δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικές έρευνες στη βιόσφαιρα.

Έτσι, το υπό ίδρυση Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας ουσιαστικά έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτές τις υποδομές των δυο ιδρυμάτων, αποτελώντας μια κρίσιμη ερευνητική υποδομή σε ένα τομέα αιχμής.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Διχάζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο φαράγγι της...

Το δέντρο φωταγωγήθηκε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Διίστανται οι απόψεις...

Για ακόμη μία χρονιά τα γραφεία του...

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, μικροί και μεγάλοι συναντήθηκαν και...

Διχάζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο φαράγγι της...

Το δέντρο φωταγωγήθηκε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Διίστανται οι απόψεις...

Για ακόμη μία χρονιά τα γραφεία του...

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, μικροί και μεγάλοι συναντήθηκαν και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μετανάστες: Βρέφος 25 ημερών σε μία από τις «καραβιές» που έφτασαν στην Κρήτη

Το 25 ημερών κοριτσάκι μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο...

Δωρεά Οργάνων: Πολύτιμο δώρο ζωής από 77χρονη Ηρακλειώτισσα

Το ωραιότερο δώρο θα πάρει για τις γιορτές ασθενής...

Διχάζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο φαράγγι της Σαμαριάς

Το δέντρο φωταγωγήθηκε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Διίστανται οι απόψεις...

Σε οριακή κατάσταση η σίτιση στο ΠΑΓΝΗ λόγω υποστελέχωσης – Ένας μάγειρας για κάθε βάρδια

Την οριακή κατάσταση στο τμήμα σίτισης του ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει...