Ηράκλειο:Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ γιατρών στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΓΕΣΥΝΗ ΣΤΙΣ 14/12/21

Η ΔΗΠΑΚ γιατρών θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που στήριξαν -με τη ψήφο τους ή και με την υποψηφιότητά τους- τη συμμετοχή της παράταξής μας στις εκλογές της 14 Δεκέμβρη για το νέο Δ.Σ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου, για αντιπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και για τις τριμελείς επιτροπές των δημόσιων νοσοκομείων και δομών της ΠΦΥ του Ηρακλείου.

Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών δείχνει ενίσχυση σε ψήφους και σε ποσοστό της παράταξής μας. Συγκεκριμένα η ΔΗΠΑΚ έλαβε 42 περισσότερους ψήφους (αύξηση 70%) και 1 παραπάνω έδρα στο Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΝΗ (2 έδρες από 1 στο προηγούμενο ΔΣ). Παρόμοια αύξηση είχαμε και σε ψήφους (κατά 38), σε ποσοστό (κατά 60,3%) και σε αριθμό αντιπροσώπων της ΔΗΠΑΚ (3 από 2 στις προηγούμενες εκλογές) για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.

Aρνητικό στοιχείο αποτελεί η μείωση της συμμετοχής των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία (159 λιγότεροι ψηφίσαντες, ελάττωση κατά 30,5%), η οποία αποτυπώνει και την απαξίωση της ΕΓΕΣΥΝΗ από τους γιατρούς του ΕΣΥ, λόγω της απραξίας της σε μία περίοδο πρωτοφανούς όξυνσης των προβλημάτων στο χώρο της υγείας λόγω της πανδημίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (Ενωτική Κίνηση) έλαβαν σημαντικά μειωμένο αριθμό ψήφων (κατά 177 στην ΕΓΕΣΥΝΗ, κατά 140 στην ΟΕΝΓΕ) και ποσοστό (κατά 65% στην ΕΓΕΣΥΝΗ, κατά 55,8% στην ΟΕΝΓΕ), γεγονός που αποτελεί συνέπεια της αδράνειας στην οποία είχαν καταδικάσει την ΕΓΕΣΥΝΗ όλο το προηγούμενο διάστημα ως πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και προτρέποντας ουσιαστικά σε μείωση των απαιτήσεων και σε συμβιβασμό με την πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, υπονομεύοντας έτσι τη μαζικοποίηση των αγώνων. Το ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη, κερδίζοντας μία παραπάνω έδρα (3 από 2) στο ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΗ, παρόλο που είχε μικρή μείωση σε αριθμό ψήφων (κατά 20 -κατά 11,4%- στην ΕΓΕΣΥΝΗ, κατά 45 -κατά 24,5%- στην ΟΕΝΓΕ).

Η αύξηση της ΔΗΠΑΚ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί επιτεύχθηκε σε συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και με τις διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ, που δυναμώνουν την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, επιχειρώντας να καταστείλουν κάθε φωνή που αντιδρά και να βάλουν τα σωματεία στο «γύψο». Οι συνάδελφοι γιατροί που μας εμπιστεύτηκαν αναγνώρισαν την προσπάθεια της ΔΗΠΑΚ να πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα τους, στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, στην κινητοποίηση τους σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Η ΔΗΠΑΚ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, θα προσπαθήσει να τιμήσει την ψήφο των συναδέλφων, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Οι εκπρόσωποί μας στο ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΗ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα των γιατρών σε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και σε ανθρώπινα ωράρια καθώς και το δικαίωμα των ασθενών σε ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε τις χρόνιες σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό των δημόσιων δομών υγείας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε -μαζί με τις άλλες αγωνιστικές δυνάμεις- στην οργάνωση του αγώνα των γιατρών για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, για την πλήρη στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς, για τη διακοπή της υπερεφημέρευσης και των μετακινήσεων, για τη χορήγηση του συνόλου των αδειών και των ρεπό, για την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κοκ. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να αποκτήσει η ΕΓΕΣΥΝΗ αγωνιστική κατεύθυνση, ώστε η δράση της να γίνει αντίστοιχη με αυτή της ΟΕΝΓΕ, ώστε να συντονιστεί με τους συλλόγους εργαζομένων στα νοσοκομεία, με τις άλλες Ενώσεις Γιατρών και με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία, στη συλλογική πάλη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους -είτε στήριξαν τη ΔΗΠΑΚ είτε όχι- να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία, να συμμετέχουν ενεργά στις συλλογικές διαδικασίες, στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη του μαζικού αγώνα. Δεν θα δεχθούμε τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, ενάντια στους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς για την υγεία, ενάντια στην υποστελέχωση και τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών, ενάντια στις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας!

Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ θα δώσουμε δυναμικά μαζικά τη μάχη -από κοινού με άλλους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νέους- για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Καλή συνέχεια στους αγώνες!

Τα σχόλια είναι κλειστά.