Ηράκλειο:Ένας τεράστιος καβρός σε περιοχή της Μεσαράς

Ημερομηνία:

«Αυτός είναι θεριό!», αυτός είναι ο τίτλος της λεζάντας στο βίντεο που ανάρτησε το ΔιαSOSτε τη Μεσαρά

Έναν εντυπωσιακό καβρό εντόπισε το ΔιαSOSτε τη Μεσαρά. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, έτσι λέγαμε, όταν συναντούσαμε κάποιο μεγάλο καβρό κάποτε που ήμασταν παιδιά και τους κυνηγούσαμε (καβούρια) στα λιβάδια ή στα ρυάκια του χωριού…

Ο κάβουρας είναι καρκινοειδές μαλακόστρακο της τάξης των Δεκαπόδων και της υποτάξεως των βραχύουρων, τα οποία έχουν τυπικά κοντή (βραχεία ουρά), απ΄όπου και το όνομα της υποτάξεως.

Τα δύο μπροστινά πόδια του χρησιμεύουν ως μπράτσα στων οποίων την άκρη είναι οι δαγκάνες. Το σώμα του θωρακίζεται γενικά από έναν σκληρό εξωσκελετό (με σχήμα πολυγωνικό ή στρογγυλό), αποτελείται από τον κεφαλοθώρακα με σκληρό περίβλημα. Η κοιλιά είναι στο πίσω και κάτω μέρος. Το στόμα τους είναι μπροστά. Έχουν δυο μάτια σύνθετα έμμισχα και ένα ζεύγος μικρές κεραίες. Υπάρχουν καβούρια της θάλασσας και του γλυκού νερού. Τρέφεται, κυρίως, από μικρότερα ζώα της θάλασσας και από φυτά.

Ανήκει στην οικογένεια Καρκινίδες και ζει κυρίως στη θάλασσα. και είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι δαγκάνες, Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 6.793 είδη. Απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου και, φυσικά και στις θάλασσες της Κρήτης όπου και αλιεύονται . Όλα τα θαλασσινά είδη είναι βαθύβια, ζουν δηλαδή σε βυθούς, ανάλογα και με το είδος τους. Επιπλέον, αναφέρονται και κάβουρες που ζουν στην ξηρά, ιδίως σε τροπικές περιοχές. Το μέγεθός τους δεν είναι πάντα το ίδιο, από τον κάβουρα-μπιζέλι, του οποίου το πλάτος είναι σε χιλιοστά ως τον κάβουρα-αράχνη της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει μήκος μέχρι 4 μέτρα με τα πόδια ανοικτά. Μερικά είδη κολυμπούν καλά.

Ως προς τη διατροφή του είναι παμφάγος και βγαίνει τη νύχτα για να τραφεί. Η διατροφή πολλών ειδών αποτελείται από μαλάκια, σκουλήκια, άλλα αρθρόποδα, βακτήρια και μύκητες, καθώς και αυγά μικρών ζώων. Άλλα τρέφονται με φύκια.

Τα είδη του κάβουρα που συναντάμε στις ακτές της Κρήτης είναι κατά πρώτον ο κάβουρας ο κοινός, ο οποίος έχει όλα τα πόδια του καλυμμένα με τρίχες και κολυμπά με τα δύο τελευταία, τα οποία είναι πεπλατυσμένα. Επίσης, η καβουρομάνα ή μεγάλος κάβουρας, ο οποίος ονομάζεται και «αράχνη της θάλασσας». Κάθε πλευρά του θώρακά της έχει πέντε μακριά πόδια. Ένα άλλο είδος είναι ο επονομαζόμενος Ιταλικός, ο Καλλινηκτής ο εύγευστος, ο οποίος και αλιεύεται περισσότερο από τους άλλους. Είναι τρίχρωμος και εισήχθει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ζουν επιπλέον ο Μακρόχειρας, ο Μικρός Κάβουρας, ο Πάγουρος και ο Πιννοθήρας.

Με πληροφορίες από το crete.grhttps://www.neakriti.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: «Το ανθρώπινο πρόσωπο της...

Την Τετάρτη 7 Μαΐου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί...

Ηράκλειο:Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έκανε...

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, και ο Αντιπρόεδρος του...

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: «Το ανθρώπινο πρόσωπο της...

Την Τετάρτη 7 Μαΐου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί...

Ηράκλειο:Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έκανε...

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, και ο Αντιπρόεδρος του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αυξημένος ο ρόλος της τεχνολογίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών

ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ DRONES ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ...

Στον «αέρα» και τα πολυδιαφημισμένα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

“Έξι μήνες τώρα, δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ”...