Παρουσίαση ευρωπαϊκού σχεδίου με τίτλο:
«Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές για βιώσιμα συστήματα τροφίμων»(rEdESIGN), σε φορείς Κοινωνικής Οικονομίας (ΚοινΣΕπ) της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.
Την Τετάρτη 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης η παρουσίαση του ευρωπαϊκού σχεδίου “rEdESIGN”, σε εκπροσώπους Κοινωνικών Επιχειρήσεων και φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.
Στο ξεκίνημα της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη τομέα Επιχειρηματικότητας κ. Ιγνατιάδης Παναγιώτης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην καινοτομία και τη συνεργασία των συμμετεχόντων ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τρέχων πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας Κρήτης για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.
Ο υπεύθυνος του έργου και αν. Προϊστάμενος του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησηςτης Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης κ. Πίτερης Χαράλαμπος- Νικόλαος παρουσίασε δράσεις που έχει υλοποιήσει το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Παιδείας και Απασχόλησης που λειτούργησαν ως προπομπός για την υποβολή του ευρωπαϊκού σχεδίου «rEdESIGN». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Διαδικτυακή Εκπαίδευση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» που υλοποίησε το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΟ 2021 συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και το Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο οποίο εκπαιδεύτηκαν 66 άτομα ενώ παράλληλα παράχθηκε και ένας Συλλογικός Τόμος με τίτλο:
«Μελέτες για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», το πρόγραμμα DTRaIN (Εφαρμογή της Σχεδιαστικής Σκέψης στην επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα)στο πλαίσιο του προγράμματος που ολοκληρώθηκε το 2022με Επικεφαλής Εταίρος την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα το τμήμα Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης καθώς και το πρόγραμμα MOVING (Αξιοποίηση των ορεινών περιοχών δια μέσου της διασυνδεσιμότητας και της Πράσινης Ανάπτυξης)που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2024 στο οποίο μελετήθηκαν 23 αλυσίδες αξίες στις 23 γεωγραφικές περιφέρειες μετά από επιλογή συνολικά 400 αλυσίδων αξίας. Στην Περιφέρεια Κρήτης μελετήθηκε η αλυσίδα αξίας του χαρουπιού.
Επιπρόσθετα έκανε αναφορά στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου με στόχο την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας στις περιοχές της Κρήτης, της Σικελίας και της Ανδαλουσίας.
Στο θεματικό μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κατάρτισης για την Απασχόληση (ΕΚΚΑ) κ. Κωνσταντίνο Ανδρουλάκη οι επιμέρους δράσεις, οι στόχοι και ο αντίκτυπος του σχεδίου “rEdESIGN” για τις περιοχές που θα υλοποιηθεί.
Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία του έργου μέχρι σήμερα και κυρίως στις δράσεις που πρέπει να ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο δίδοντας έμφαση στη συμμετοχή των κοινωνικών επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές για βιώσιμα συστήματα τροφίμων στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου. Ο στόχος, όπως τονίστηκε είναι, τόσο η επίτευξη της συνεργατικότητας και της αλληλεπίδρασης που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από το ευρωπαϊκό σχέδιο “rEdESIGN”.
Ο ίδιος, συμπλήρωσε πως το σχέδιο λειτουργεί ως προπομπός νέων προγραμμάτων που θα κληθούμε να υποβάλλουμε για χρηματοδότηση. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας εμπειριών, καλών πρακτικών δράσης και η ανάδειξη της βελτιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσίας μέσα από την ανάπτυξη δικτύου συνεργατών, αποτελούν βασικούς στόχους του ίδιου του σχεδίου.
Ο συντονιστής του έργου κ. Δαράκης Μιχαήλ, Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ε Ρεθύμνου τόνισε τόσο τη σπουδαιότηταεπίτευξης της συνεργασίας σε επίπεδο φορέων με στόχο τηνανάδειξη δράσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας.
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δραστηριοποίηση τέτοιων επιχειρήσεων συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο της κάθε περιοχής προάγοντας τη συμμετοχή και την καλλιέργεια συλλογικού πνεύματος. Ο ίδιος έδωσε βήμα στους συμμετέχοντες στη πρώτη διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο 16-19 Ιουνίου, στα πλαίσια του πακέτου εργασιών 3, για να παρουσιάσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους μέσα από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Κανάκης Στυλιανός, συμμετέχοντας στο πρώτο διακρατικό εργαστήριο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο, παρουσίασε ομοιότητες και διαφορές τόσο σε λειτουργικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που επισκέφθηκαν κατά την παραμονή τους στη Σικελία.
Παρουσίασε στοιχεία της εμπειρίας τους και αναφέρθηκε σε ζητήματα – προκλήσεις που προέκυψαν από την εμπειρία αυτή όπως το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις αυτές τονίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης αντίστοιχων, με το ευρωπαϊκό σχέδιο rEdESIGN, δράσεις.
Η κα Πετραντωνάκη Μαρία, Διευθύντρια της ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ, σχολίασε την ανάγκη δημιουργίας ενός forum όπου θα μπορούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις να συζητούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν απόψεις, σκέψεις, ιδέες και προκλήσεις. ενώ η κα Βλασάκη Κατερίνα, Προϊσταμένη του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, έκανε αναφορά σε έρευνες που έχουν υλοποιηθεί με στόχο την κατανόηση του πεδίου και υιοθέτησης καλών πρακτικών μέσα σε αυτό.
Η ίδια επεσήμανε πως το παρατηρητήριο κάνει προσπάθειες σύνδεσης θεμάτων έρευνας και στοχοθεσίας πολιτικής σε βάση σχεδιασμού προγραμμάτων σε επίπεδο κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Την ανάγκη της συνεργασίας τόνισε επίσης και η κα Κοσμαδάκη Έλλη, εκπρόσωπος του κ Τζεδάκη Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη στον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας.
Τέλος ο κ. Παπαδάκης Κωνσταντίνος, Πρόεδρο AgroID και Ένωσης φορέων Κ.ΑΛ.Ο Κρήτης – CretanSCENT, παρουσίασε τις προοπτικές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Επιπρόσθετα στη συνάντηση συμμετείχε και η επιστημονική συνεργάτιδα του σχεδίου κα Καψή Ιωάννα.
Το σχέδιο “rEdESIGN” υλοποιείται από το τμήμα Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε.Ρεθύμνης και είναι ένα από τα τέσσερα σχέδια που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και Εκτελεστική Επιτροπή Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων (EISMEA) στην τελευταία Πρόσκληση.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.