Ηράκλειο: Τι λένε οι επιστήμονες για την πληθυσμιακή έξαρση των σφηκών στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ακόμα και οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εξήγηση αναφορικά με την πληθυσμιακή έξαρση των σφηκών που καταγράφεται φέτος στην Κρήτη, με αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων σε διάφορες περιοχές, που διαμαρτύρονται για σποραδικές επιθέσεις.

Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση του καθηγητή στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου που δέχθηκε επίθεση από σμήνος σφηκών έξω από το σχολείο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας για ιατρική βοήθεια.

Σε χωριά όπως τα Πάρτιρα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, το Σκαλάνι του δήμου Ηρακλείου αλλά και σε άλλες περιοχές, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από τις σφήκες και προσπαθούν με παγίδες και διάφορα άλλα μέσα να προστατευθούν.

«Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο, το οποίο χρήζει διερεύνησης» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Μανόλης Ροδιτάκης. Όπως ανέφερε, η έξαρση που καταγράφηκε αυτή τη χρονιά και τα μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων έφτασαν και στον ίδιο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Χρειάζεται οι φορείς να επικοινωνούν θεσμικά με το ΕΛΜΕΠΑ, να ερευνήσουμε και να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και πού οφείλεται» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής γεωργικής φαρμακολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βόντας επεσήμανε ότι από την αρχή του καλοκαιριού υπάρχει έξαρση των πληθυσμών της Κρήτης, η οποία, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σε αυτή την ένταση στο νησί, αν και είναι συνήθης σε άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όπως εξήγησε, “τέτοιες εξάρσεις είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται ανά 4 ή 5 χρόνια, ωστόσο μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες. Ανάμεσά τους είναι οι καιρικές συνθήκες, που φέτος ήταν ευνοϊκές καθώς είχαμε υγρασία με ήπιες θερμοκρασίες, αλλά και η οικολογική ανισορροπία εξαιτίας πυρκαγιών, χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλαγής καλλιεργειών κ.α.”

Ο κ. Βόντας σημειώνει ότι χρειάζεται να ερευνηθεί το θέμα για να διαπιστωθεί τι είδη σφήκας καταγράφονται, καθώς υπάρχουν είδη που είναι πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο, λόγω αλλεργιών. Ωστόσο, όπως τόνισε, “προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, στις περιοχές όπου υπάρχει πληθυσμιακή έξαρση, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη και καλά οργανωμένη παρέμβαση με σφηκοπαγίδες την άνοιξη και με στόχο τις βασίλισσες που διαχειμάζουν και γεννούν στη συνέχεια”.

Η τοποθέτηση σφηκοπαγίδων εκ των υστέρων, όπως εξήγησε, “δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ άλλες λύσεις, όπως η καταστροφή των φωλιών και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα – ως ύστατη λύση – θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή από ειδικούς”.ertnews.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την...

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού...

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του...

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την...

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού...

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Καρύδια στο πρωινό: Το “μυστικό όπλο” για καλύτερη μνήμη και υγεία εγκεφάλου

Η σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενεργοποίηση του...

Εκρηκτική αύξηση των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά

Πώς θα γίνεται ταχύτερα η διάγνωση - Το σχέδιο...

Ξάνθη: Αρπακτικά πουλιά κατά περιστεριών – Σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Πεντάμηνο πρόγραμμα με πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών ενέκρινε ο δήμος...