”Κρήτη Μπροστά”:Αγώνα δρόμου οφείλει να κάνει η Περιφέρεια ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική οικονομία. Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξαγγέλλει και εφαρμόζει κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται ωστόσο αντίστοιχες πρωτοβουλίες από μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπει ότι η Ελλάδα δύναται να λάβει 22,5 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις το επόμενο διάστημα. Μόλις την περασμένη Τρίτη μάλιστα, παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη συστηματική αύξηση των εξαγωγών, τη στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, και την ενίσχυση της εργασίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει λοιπόν να δώσει αγώνα δρόμου και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση μελετών επί διαχρονικών αιτημάτων και συγκεκριμένων αναγκών, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πρακτική της και να προβεί, το ταχύτερο δυνατό, στη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, προσαρμοσμένου στο πλάνο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το διάστημα που θα ακολουθήσει θα κρίνει εν πολλοίς την κατάσταση της οικονομίας της Κρήτης. Με βάση τα αναμενόμενα χαμηλά έσοδα απ’ τον τουρισμό, δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου και κονδυλίων, κατά τις συνήθεις –δυστυχώς– πρακτικές της Περιφέρειας. Παράλληλα απαιτείται σχεδιασμός εκ μέρους των δήμων, με πρωτοβουλία και υπό την καθοδήγηση της Περιφέρειας.
Στην παρούσα ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία, κι όταν μετά από 10 χρόνια ύφεσης η Ελληνική οικονομία είχε ξεκινήσει δυναμική επανεκκίνηση, δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν επιτρέπεται να εξακολουθούμε να έχουμε τόσο χαμηλά ποσοστά απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων. (Το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων με βάση το κλείσιμο του ΕΣΠΑ το 2019 για την Κρήτη, μετά βίας φθάνει το 35% για τα επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ το ποσοστό απορρόφησης των πόρων που έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες είναι ακόμη χαμηλότερο, περί του 30%).
Οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά, με σχεδιασμό και δυναμισμό προκειμένου να ανατρέψουμε την εικόνα αυτή απορρόφησης κονδυλίων, προκειμένου να καρπωθεί η τοπική οικονομία το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο, στο ακέραιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.