Μ.Κεφαλογιάννης:Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ αν βλάψει τα συμφέροντα κρατών-μελών της

Ημερομηνία:

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», απάντηση στον Μανώλη Κεφαλογιάννη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τονίσει τη συνεχή και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας που απειλεί ευθέως την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ερώτησή του είχε σημειώσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Κι είχε τονίσει τις προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων με τις οποίες αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κόλαφος στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα ενώ απειλεί την Τουρκία με επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που έχουν στόχο να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σύμφωνα με το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβανομένης συγκεκριμένα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της και για να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ τονίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, οικονομικές και πολιτικές, κατά της Τουρκίας σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών και προκλήσεων της που στόχο έχουν να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της.»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Ελλάδα βγαίνει στο πεδίο: Οι χάρτες,...

Η Αθήνα επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στην...

Βουλή: Ασφυκτικές πιέσεις στον Κακλαμάνη να αρθεί...

Κάλυψη και συγκάλυψη… Εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά τον χθεσινό...

Η Ελλάδα βγαίνει στο πεδίο: Οι χάρτες,...

Η Αθήνα επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στην...

Βουλή: Ασφυκτικές πιέσεις στον Κακλαμάνη να αρθεί...

Κάλυψη και συγκάλυψη… Εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά τον χθεσινό...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μαρία Σιδέρη: Η αγιογράφος που “διδάσκει” ιστορία με το πινέλο

Από τη Σαλαμίνα στην Κριμαία και στα παλάτια της...

Καιρός: Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

«Μετά το κύμα αστάθειας «θα αναλάβουν δράση και τα...

Εμμανουήλ Καραλής – Nέο πανελλήνιο ρεκόρ

Συνεχίζει να γράφει ιστορία ο Εμμανουήλ Καραλής καθώς κατέρριψε...