Μανώλης Χνάρης:«Η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου»

Ημερομηνία:

Την απουσία πολιτικής βούλησης να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, επικρίνει ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, κατόπιν της απάντησης που δόθηκε από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, στην Κοινοβουλευτική παρέμβαση – Ερώτηση που κατέθεσε.

Συγκεκριμένα, με την υπ. αριθμό πρωτ. 5226/08.05.2025 Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο Μ. Χνάρης είχε αναδείξει: «τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις σε επίπεδο πυρασφάλειας, δεδομένης της θερινής περιόδου, της έντονης τουριστικής δραστηριότητας και της αυξημένης κινητικότητας του ΒΟΑΚ», παραθέτοντας επίσημα στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2015 έως το 2024 υπολογίστηκαν 44.610 στρέμματα καμένης γης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ρεθύμνης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό «την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου σε Σταθμό Α’ καθώς και την αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Σπηλίου και Περάματος σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες», όπως επίσης «την πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και την ενίσχυσή του με πρόσθετο εποχικό προσωπικό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου».

Ωστόσο, με την υπ. αριθμό 176/26.05.2025 απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού δόθηκαν αόριστες και γραφειοκρατικής φύσεως απαντήσεις, με τον Υπουργό να αναφέρει για την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου ότι:

« η αναβάθμιση Υπηρεσιών και Κλιμακίων εξετάζονται υπό υπηρεσιακό πρίσμα κατόπιν συνολικού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες, τους διαθέσιμους πόρους και τις ισχύουσες διατάξεις», ενώ για την στελέχωση αυτής ότι: «η κατανομή της υπηρετούσας δύναμης πραγματοποιείται αφού ληφθούν υπόψη στο σύνολό τους οι επιχειρησιακές ανάγκες σε σχέση με την διαθέσιμη δύναμη πυροσβεστικού προσωπικού σε όλη την Επικράτεια».
Τέλος, ο Βουλευτής Ρεθύμνης υπογραμμίζει ότι:

«Τα τελευταία χρόνια, ο νομός μας έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές. Απαιτούνται άμεσα προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας και ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Στο Ρέθυμνο με καταγεγραμμένες καμένες εκτάσεις, χιλιάδων στρεμμάτων, με απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου σε Α’ Σταθμό, η αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Σπηλίου και Περάματος σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και η πλήρης στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δυστυχώς, όμως, η γραφειοκρατικής φύσεως απάντηση του Υπουργού αγνοεί πλήρως το Ρέθυμνο και αποδεικνύει την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των Πυροσβεστών του Ρεθύμνου.

Εκτός και αν η συγκεκριμένη απάντηση εξυπηρετεί ως συνήθως την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που απαντά αόριστα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζεται να δώσει λύση υπό το βάρος του δικαίου του αιτήματος».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο: 104 Κρητικοί στο εδώλιο για τις...

Στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στο Α’ Τριμελές...

Κρήτη: Σοκ από το άγριο bullying σε...

Δυο άγρια και σοκαριστικά περιστατικά bullying και ωμής βίας...

Ηράκλειο: 104 Κρητικοί στο εδώλιο για τις...

Στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στο Α’ Τριμελές...

Κρήτη: Σοκ από το άγριο bullying σε...

Δυο άγρια και σοκαριστικά περιστατικά bullying και ωμής βίας...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο: 104 Κρητικοί στο εδώλιο για τις «μαϊμού» επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στο Α’ Τριμελές...

Κρήτη: Σοκ από το άγριο bullying σε 9χρονο αγόρι από συμμαθητές του [vid]

Δυο άγρια και σοκαριστικά περιστατικά bullying και ωμής βίας...

Μπαλί Ρεθύμνου:Μία όμορφη απόδραση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Μπαλί Ρεθύμνου: Ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία της...

Μονή Σινά: Η ιστορία του παλαιότερου χριστιανικού μοναστηριού του κόσμου [vid]

Στις παρυφές του Όρους Σινά, στο σεληνιακό τοπίο της...