«Ναι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από το ΣτΕ

Το Δ. Τμήμα, με οριακή πλειοψηφία, ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές

«Ναι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από το ΣτΕ . Το Δ. Τμήμα, με οριακή πλειοψηφία, ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του …

Και με τη… βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Το Δ. Τμήμα, με οριακή πλειοψηφία, ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Η πλειοψηφία έκρινε ότι η υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Πράγματι, σημειώνει η πλειοψηφία, η επίμαχη υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός.

Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Η μειοψηφία τριών μελών

Η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Μάλιστα, η μειοψηφία επισημαίνει ότι η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ του 2017, που έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.