Η κυβίστηση Μητσοτάκη – Από το «επιτελικό κράτος», στο κράτος Μαξίμου. Υποκλοπές, «Λίστα Πέτσα», ανοργάνωτο κράτος, «μπαζώματα», σκάνδαλα, Ομάδες της γαλάζιας Αλήθειας….
Πριν από έξι χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιγε το κεφάλαιο «Πρωθυπουργός» κρατώντας ως σημαία την «οργάνωση του κράτους». Έξι χρόνια μετά, το αφήγημα αυτό μοιάζει με τρολάρισμα της ιστορίας. Σωρεία υποθέσεων διαφθοράς, με εμπλοκή γαλάζιων στελεχών, έχουν ανατρέψει και φέρει τούμπα το προ 6ετίας μεταρρυθμιστικό προφίλ του πρωθυπουργού.
Απόδειξη ότι το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πληγεί, συμπαρασύροντας προς τα κάτω όλη την εικόνα της ΝΔ, είναι η πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι χρεώνουν τις αποτυχίες της κυβέρνησης στην ηγεσία. Ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το 52% των ερωτηθέντων συνολικά (και το 23,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ) θεωρεί υποκριτική τη δήλωση του πρωθυπουργού που είπε ότι «αποτύχαμε στην αντιμετώπιση του σκανδάλου, έχει έρθει η ώρα να σπάσει το απόστημα». Και αυτό, διότι η ίδια κυβέρνηση βρίσκεται σε αυτή τη θέση εδώ και έξι χρόνια.
Η κοινή γνώμη δείχνει απογοητευμένη, όχι μόνο από τις αποκαλύψεις των αλλεπάλληλων σκανδάλων, αλλά κυρίως από το εξαετές μοτίβο του πρωθυπουργού να ισχυρίζεται ότι για κανένα σκάνδαλο δεν ήταν ενήμερος. Εμμονική, επίσης, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του Μαξίμου που τείνει να «θάβει» τις αποτυχίες της κυβέρνησης ΝΔ, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις ή στις διαχρονικές παθογένειες της χώρας ή ακόμη και στον… πόλεμο του συστήματος ( όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή – 09/7/2025).
Είναι πολλά τα περιστατικά τα οποία έχουν εκθέσει τον ίδιον, την κυβέρνηση και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ: Υποκλοπές, λίστα Πέτσα, Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ, σύνδεση κόμματος – κυβέρνησης – Ομάδας Αλήθειας, καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις κλπ. Διόλου τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της εξαετίας έχουν παραιτηθεί ή διαγραφεί πάνω από 30 υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη της ΝΔ.
Στο σύνολο των σοβαρών ατοπημάτων της κυβέρνησης, οικονομικών και θεσμικών, προστίθεται η κριτική και από θεσμικά όργανα για το κράτος δικαίου. Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου διόλου κολακευτική είναι για την κυβέρνηση. Καταγράφει μία σειρά προβλημάτων, με ένα εκ των πιο σημαντικών να είναι η απονομή Δικαιοσύνης, η οποία φέρνει τη χώρα μας στη θέση του ουραγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κομισιόν κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τη διαφθορά στη χώρα μας, καθώς όπως επισημαίνει η Έκθεση, «η αντίληψη μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, των πολιτών και των στελεχών επιχειρήσεων είναι ότι το επίπεδο διαφθοράς στον δημόσιο τομέα είναι υψηλό». Στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2024 από την Transparency International, η Ελλάδα βαθμολογείται με 49/100 και κατατάσσεται 21η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 59η παγκοσμίως. Στην έρευνα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου του 2025 για τη Διαφθορά, το οποίο δείχνει ότι το 97% των Ελλήνων θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους (μέσος όρος ΕΕ 69%) και το 66% των ερωτηθέντων αισθάνονται προσωπικά επηρεασμένοι από τη διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος ΕΕ 30%).
Τα «συγγνώμη» που τελικά καταλήγουν στο «φταίνε – πάντα – οι άλλοι»
Τα «συγγνώμη» εντός της εξαετίας είναι αρκετά. Λίγοι το θυμούνται ότι ο πρωθυπουργός είχε πρώτη φορά είχε απολογηθεί τον Νοέμβριο του 2020. Στο δεύτερο κύμα του Covid19 είχε εμφανιστεί να κάνει ποδήλατο στην Πάρνηθα, πολλά χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του, ενώ υπήρχαν περιορισμοί.
Ακόμα ένα παράδειγμα «συγγνώμης», αλλά και ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού, ήταν οι καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια και στην Αττική, το 2021, όταν καήκαν χιλιάδες στέμματα και περιουσίες. Και σε εκείνη την περιπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έριξε την ευθύνη στις διαχρονικές παθογένειες. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2022, όταν χτυπησε την Αττική βαριά κακοκαιρία, η «Ελπίς». Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίζονται σε δρόμους, καιστην Αττική Οδό, ενώ πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς τα δεντρα είχαν πέσει σε κολώνες ηλεκτροδότησης. Ο πρωθυπουργός επίσης απολογήθηκε ωστόσο τις ευθύνες έρειξε τ ις παθογένειες του παρελθόντος και στους μετεωρολόγους.
Ξεχωρίζει η υπόσχεση για το μεταρρυθμιστικό όργιο σε βάθος 4ετίας
Στο βασικό του προεκλογικό αφήγημα του Κυρικάκου Μητσοτάκη πρωτοστατούσε η ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα, ξορκίζοντας τις πρακτικές και τις παθογένειες του παρελθόντος. Βεβαίως, ξεχωρίζει η υπόσχεση για το μεταρρυθμιστικό όργιο σε βάθος 4ετίας, οι οποίες αυτές μεταρρυθμίσεις βασικό στόχο το κράτος να υπηρετεί τον πολίτη. Αυτό ήταν βασικό λαϊκό αίτημα των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν την ΝΔ. Οι προεκλογικές δεσμεύεις μιλούσαν για αξιοκρατία, λογοδοσία και διαφάνεια.
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι η πρώτη τετραετία δεν ακολούθησε ακριβώς αυτόν τον δρόμο.
Η διαβόητη «Λίστα Πέτσα» έγινε συνώνυμη με την προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης και τη διαμόρφωση ενός φιλοκυβερνητικού μηντιακού τοπίου. Πήρε το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που τη δημοσιοποίησε και είχε τη λίστα με τα ονόματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (η Alter Ego Media δεν είχε δεχτεί να μπει στην λόγω λίστα)που έλαβαν χρηματική αποζημίωση για την προώθηση της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αν και δεν υπηρξε πολιτκή ευθυνη, ο σάλος οδήγησε έρευνα για την λόγω λίστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει «τα στοιχεία που βοούν για την ύπαρξη βαριών ευθυνών» και ότι η λίστα των ΜΜΕ συντάχθηκε από την κυβέρνηση με στόχο τη χειραγώγηση ΜΜΕ. Το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «κενά της αποδεικτικής διαδικασίας δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι βαριές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. επαληθεύονται.
Ούτε έλλειψαν τα φαινόμενα διασπάθισης του δημοσίου και ευρωπαϊκού χρήματος για τη σφυρηλάτηση «κοινωνικών συμμαχιών» μέσα από φαινόμενα τύπου «σκόιλ ελικικού». Η υπόθεση ήταν το 2020και εντάσσεται στην κατηγορία των σκανδάλων καθώς υπηρξαν καταγγελίες πως η κυβέρνηση προσπάθησε να μοιράσει τα χρήματα μέσω των ΚΕΚ. Παρά τις πάρει τεράστιες διαστάσεις που είχε πάρει το σκάνδαλο, το Μαξίμου παρείχε στήριξη στον τότε υπουργό Εργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε τότε καταθέσει τ επίκαιρη ερώτηση για το θέμα και η αντιπολίτευση είχε επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση από τη θέση του. «Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο» τόνισε ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι υποκλοπές έδειξαν ότι η αντίληψη του «επιτελικού κράτους» περιλάμβανε τελικά και τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου ως κέντρου παρακολούθησης πολιτικών στελεχών, υπουργών, αξιωματικών, δικαστικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Μετά τις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό τη εποπτεία του Μαξίμου – και υπό τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη ( και ανιψιό του). Αμεσως μετά την κάλπη, έγινε τροποποίηση και του νόμου κριτηρίων επιλογής, διορίζοντας νέο διοικητή, τον Παναγιώτη Κοντολέων. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εταιρείες του ομίλου Intellexa που εμπορεύονταν λογισμικό κατασκοπείας. Από το 2021 είχα ξεκινήσει δημοσιεύματα και καταγγελίες για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών.Στις 4 Αυγούστου 2022 αποκαλύφθηκε έρευνα που συνέδεε τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, με την Intellexa, την εταιρεία που προμηθεύει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα και το επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο που τη διαχειριζόταν. Την ίδια μέρα η ΑΔΑΕ ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου- ότι μετά από έρευνα της σχετικά με τις καταγγελίες του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη – είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2021 άρση απορρήτου ώστε να παρακολουθηθεί μέσω του συστήματος συνακροάσεων της ΕΥΠ. Ο Δημητριάδης παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και στη συνέχεια και ο αρχηγός της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις, διασύροντας τη χώρα, ενώ στο εσωτερικό προκάλεσε πολιτικό σάλο. Και για αυτήν την υπόθεση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν γνώριζε.
Την ίδια ώρα η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών το 2023, που συνέπεσε με την τελευταία φάση της πρώτης θητείας δεν αποκάλυψε μόνο τα πράγματα που δεν έγιναν και τα έργα που δεν υλοποιήθηκαν. Έδειξε συνάμα και την ικανότητα του «επιτελικού κράτους» να μετατρέπεται σε «κράτος συγκάλυψης» και τελικά «κράτος άρνησης ευθύνης». Ακόμα και τότε, ο πρωθυπουργός ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, και στους συγγενείς των θυμάτων. ‘Ομως στη συνέχεια, το Μαξίμου και η κυβέρνηση, ξεκίνησε μία ρητορική περί ανθρώπινου λάθους, αντικρούοντας κάθε κριτική για πολιτική ευθυνη. Μετά το δυστύχημα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το δυστύχημα. Το 2025 βρίσκεται σε εξέλιξη η Προανακρτική στη Βουλή. Επανεξελέγη ως βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές, περίπου 3 μήνες μετά. Τρεις μέρες μετά το δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωη σε 57 ανθρώπους, αποκαλύφθηκε ότι 30 φορτηγά απομάκρυναν από το χώρο του δυστυχήματος και μετέφεραν σε ιδιωτικό οικόπεδο το χώμα, ενώ στη συνέχεια επιχωμάτωσαν το σημείο. Οι χωματουργικές εργασίες («μπάζωμα») έγιναν αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης, κοινωνωικής δυσκφορίας και οδήγησαν σε έρευνα.
Ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ( ΝΔ) διώκεται για παράβαση καθήκοντος, με τον ίδιο να αρνείται την κατηγορία . Δημοσιεύματα έφεραν στο φως έγγραφα με την υπογραφή του για συμβάσεις μίσθωσης μηχανημάτων και ανάθεσης εκτέλεσης έργων για την αλλοίωση του χώρου.
Τον Μάρτιο του 2024, δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ της Κυριακής» υποστηρίζει ότι αλλοιώθηκαν οι απογνηματοφωνημένες συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς των τρένων την μοιραία νυχτα στα Τέμπη.
Το 2025, δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα από την μοιραία νύχτα. Η αποκάλυψη των ηχητικών, κινητοποίησε χιλιαδες ανθρώπους στους δρόμους, σε όλη τη χώρα, να φωνάζουν την Κυριακή «Δεν έχω οξυγόνο».
Το 2025 παραίτηθηκε εν όψει Προανακριτικής και ο τότε υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργό Χρηστος Τριαντόπουλος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γράψει ιστορία για την αδιαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ κράτους-πολιτικών-κόμματος
Διανύοντας ήδη το δεύτερο μισό της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν γράφει ιστορία για την πάταξη της διαφθοράς ή την αναδιοργάνωση του κράτους, αλλά για την αδιαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ κράτους-πολιτικών-κόμματος. Για την ανασυγκρότηση του πελατειακού μηχανισμού εξουσίας και την ανοιχτή υποστήριξη κομματικών «ομάδων αλήθειας».
Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να ανέτρεψε με εκκωφαντικό τρόπο τις δεσμεύσεις της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Το κράτος δεν οργανώθηκε προς όφελος των πολιτών. Οργανώθηκε, όπως αποδείχθηκε και από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γύρω από μηχανισμούς ανθρώπων του Μαξίμου και της κυβέρνησης, που επεκτείνονταν και στο κόμμα.
Αποσπάσματα από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή το 2019:
«….. η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. {…}Η κυβέρνησή μου -και εγώ προσωπικά- θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή αυτή. Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία που πολλοί αποκαλούν «νέα κανονικότητα». Την εννοούμε, όμως, ως πρόοδο κι όχι ως επιστροφή σε παλαιές παθογένειες. Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας. Αλλά με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές. Πυξίδα μας παραμένει η «Συμφωνία Αλήθειας», που συνυπογράψαμε με τον λαό. Ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες. Και θα το κάνουμε πιο γρήγορα. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Γιατί η κοινωνία δεν θέλει να ακούσει άλλα λόγια. Θέλει να δει αποτελέσματα. Όπλο μας, το καθαρό σχέδιο. Και διαρκής στόχος μας, η Ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές. Για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την παραγωγή νέου πλούτου υπέρ όλων…».
«….Η λειτουργία της κυβέρνησης σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Και υποτάσσεται στο σχέδιο το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Είναι ομαδική και διαφανής. Ενώ οι επιδόσεις της θα ελέγχονται συνεχώς, ώστε να μπορεί να τις αξιολογεί και ο κάθε πολίτης…»
«…Η Δικαιοσύνη, τέλος, αποκτά νέα ηγεσία που ορίζουμε με σεβασμό στην επετηρίδα και την αξιοκρατία. Και στα δικαστήρια ιδρύονται ειδικά τμήματα για ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις με εξειδικευμένους δικαστές. Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα δεδομένα της λειτουργίας της. Και για τη γρήγορη απονομή της, επεκτείνεται επιτέλους η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών παντού.»
Η αμήχανη επέτειος, δεκάδες παραιτήσεις και το πουλόβερ που ξυλώνεται
Το 2025, το κλίμα είναι ασφυκτικά βαρύ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί, η θεσμική αξιοπιστία έχει τρωθεί και το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» έχει καταλήξει εστία καταγγελιών διαφθοράς. Απόλυτα συνδεδεμένο το γεγονός ότι από το 2019 η Νέα Δημοκρατία καταγράφει δεκάδες παραιτήσεις – πάνω από 30 κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν υπό το βάρος σκανδάλων, συγκρούσεων συμφερόντων, καταγγελιών και προκλητικών δηλώσεων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε μία εξαετία «καθαρή», χωρίς δανειστές και δεν την αξιοποίησε για να χτίσει ένα οργανωμένο, κράτος δικαίου. Η «τομή» στο κράτος, αποδείχθηκε μια ανακύκλωση του πολιτικού DNA του παρελθόντος, και το «επιτελικό κράτος» μία κουτοπόνηρη εκδοχή της αδιαφάνειας, με παρακολουθήσεις και πολιτική ατιμωρησία. Καθόλου τυχαία οι δημοσκοπήσεις φέρνουν δυσάρεστα νέα για την κυβέρνηση, καθώς η κοινωνία ζητά πρόωρες εκλογές και τα ποσοστά της ΝΔ μειώνονται συνεχώς στο 25%. Παρότι το Μαξίμου επιχειρεί να αναμοχλεύσει μνήμες Μνημονίων ή να επισείσει φαντάσματα του παρελθόντος, τέτοια τεχνάσματα δεν έχουν πια απήχηση στην κοινωνία.
Μία σύντομη αναδρομή έχει ως εξής: από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ως το φαγοπότι των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα. Από τη χονδροειδώς ανεπαρκή πολίτικη διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών, έως τις καταγγελίες για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Κερασάκι, η συστηματική λειτουργία μηχανισμών προπαγάνδας, με επίσημη κομματική κάλυψη.