Νίκος Αντωνακάκης:Ο τουρισμός και οι επενδύσεις παραμένουν για όγδοη χρονιά χωρίς χωροταξικό πλαίσιο.

Ημερομηνία:

Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία ολοκλήρωσης του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισμού και της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οδηγούν τους επιχειρηματίες του τουρισμού σε εύλογες ανησυχίες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό θα πρέπει να «κουμπώσει» με το αντίστοιχο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα δύο πλαίσια θα πρέπει να ακολουθούν κοινές πολιτικές σε ορισμένα θέματα διότι το ένα επηρεάζει το άλλο. Για παράδειγμα ένα ζήτημα που συζητείται είναι η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και πώς αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν την ελκυστικότητα ενός τόπου.

Ειδικά για την Κρήτη όπου συνολικά 22 περιοχές της Μεγαλονήσου περιλαμβάνονται μεταξύ των Παράκτιων Αιολικών Πάρκων του νέου πλαισίου με κατανομή σε όλους τους νομούς Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Σε κάθε περίπτωση το ενεργειακό κεφάλαιο «Κρήτη» δεν έχει κλείσει δεδομένου ότι, η σχετική συζήτηση για την χωροθέτηση νέων έργων ΑΠΕ συνεχίζεται ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την τοπική κοινωνία υπό το φόντο και του πολλαπλάσιου ηλεκτρικού χώρου που θα προκύψει με την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική.

Πάντως, είναι πολύ περίεργο από τη μία πλευρά το Κράτος να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τις «οχληρές» ράμπες ΑΜΕΑ και τις «οχληρές» ξαπλώστρες των ξενοδοχείων και να μη θεωρεί όχληση τη λειτουργία Παράκτιων Αιολικών Πάρκων μπροστά από την ίδια παραλία, τη στιγμή που το καθεστώς αδειοδότησης της χρήσης των παραλιών από τα ξενοδοχεία βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις σε αχαρτογράφητα νερά.

Μήπως το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορούσε να δώσει παράταση ζωής στις παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν στραγγαλιστεί από τα πρόστιμα και την απαγόρευση χρήση αιγιαλού; Μήπως να δώσει, για φέτος τουλάχιστον, μία παράταση στο δικαίωμα χρήσης των παραλιών από τα ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης από τους Δήμους που δεν πρόλαβαν στην προθεσμία;

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μέλαμπες Ρεθύμνου: Η νεαρή οινοποιός Ηλιάνα Μαλίχιν...

Το Konfekt , περιοδικό υψηλού κύρους για sharp dressing,...

Καιρός: Απότομη πτώση υδραργύρου μετά τις υψηλές...

Ο καιρός έως τη Δευτέρα θα είναι ζεστός, με...

Μέλαμπες Ρεθύμνου: Η νεαρή οινοποιός Ηλιάνα Μαλίχιν...

Το Konfekt , περιοδικό υψηλού κύρους για sharp dressing,...

Καιρός: Απότομη πτώση υδραργύρου μετά τις υψηλές...

Ο καιρός έως τη Δευτέρα θα είναι ζεστός, με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ολλανδία: Επιστρέφει στην Αίγυπτο την προτομή του Τούθμωση Γ’ – Ηλικίας 3.500 ετών

Το κλεμμένο κειμήλιο θα στεγαστεί στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό...

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

Οι νέοι δικαιούχοι θα προκύψουν από τον πίνακα μη...