Νίκος Αντωνακάκης:Ο τουρισμός και οι επενδύσεις παραμένουν για όγδοη χρονιά χωρίς χωροταξικό πλαίσιο.

Ημερομηνία:

Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία ολοκλήρωσης του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισμού και της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οδηγούν τους επιχειρηματίες του τουρισμού σε εύλογες ανησυχίες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό θα πρέπει να «κουμπώσει» με το αντίστοιχο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα δύο πλαίσια θα πρέπει να ακολουθούν κοινές πολιτικές σε ορισμένα θέματα διότι το ένα επηρεάζει το άλλο. Για παράδειγμα ένα ζήτημα που συζητείται είναι η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και πώς αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν την ελκυστικότητα ενός τόπου.

Ειδικά για την Κρήτη όπου συνολικά 22 περιοχές της Μεγαλονήσου περιλαμβάνονται μεταξύ των Παράκτιων Αιολικών Πάρκων του νέου πλαισίου με κατανομή σε όλους τους νομούς Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Σε κάθε περίπτωση το ενεργειακό κεφάλαιο «Κρήτη» δεν έχει κλείσει δεδομένου ότι, η σχετική συζήτηση για την χωροθέτηση νέων έργων ΑΠΕ συνεχίζεται ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την τοπική κοινωνία υπό το φόντο και του πολλαπλάσιου ηλεκτρικού χώρου που θα προκύψει με την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική.

Πάντως, είναι πολύ περίεργο από τη μία πλευρά το Κράτος να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τις «οχληρές» ράμπες ΑΜΕΑ και τις «οχληρές» ξαπλώστρες των ξενοδοχείων και να μη θεωρεί όχληση τη λειτουργία Παράκτιων Αιολικών Πάρκων μπροστά από την ίδια παραλία, τη στιγμή που το καθεστώς αδειοδότησης της χρήσης των παραλιών από τα ξενοδοχεία βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις σε αχαρτογράφητα νερά.

Μήπως το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορούσε να δώσει παράταση ζωής στις παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν στραγγαλιστεί από τα πρόστιμα και την απαγόρευση χρήση αιγιαλού; Μήπως να δώσει, για φέτος τουλάχιστον, μία παράταση στο δικαίωμα χρήσης των παραλιών από τα ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης από τους Δήμους που δεν πρόλαβαν στην προθεσμία;

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:Η Vantarakis Hotel Collection διακρίνεται στα HolidayCheck...

Η VANTARAKIS HOTEL COLLECTION ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ HOLIDAYCHECK AWARDS 2026 Η Vantarakis...

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης η προγραμματική...

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση των μελετών...

Χανιά:Η Vantarakis Hotel Collection διακρίνεται στα HolidayCheck...

Η VANTARAKIS HOTEL COLLECTION ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ HOLIDAYCHECK AWARDS 2026 Η Vantarakis...

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης η προγραμματική...

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση των μελετών...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Η Vantarakis Hotel Collection διακρίνεται στα HolidayCheck Awards 2026

Η VANTARAKIS HOTEL COLLECTION ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ HOLIDAYCHECK AWARDS 2026 Η Vantarakis...

Δήμος Ηρακλείου:Εργασίες σύνδεσης περιοχών με το νέο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΗ

Αλλαγές στην υδροδότηση από τη δεξαμενή Δ4 για μερικές...

Κρήτη: Δημιουργείται αρχαιολογικό Μουσείο στις Αρχάνες – Θα φιλοξενήσει σπάνια ευρήματα

Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών. Σε...