Ο Άκης Πετρετζίκης, η γιαγιά Αγγέλα και το εφτάζυμο με… άρωμα Κρήτης

Ημερομηνία:

Γυρίσματα στο Αρκαλοχώρι γεμάτα παραδοσιακή μαγειρική, ρακί και κρητική ζεστασιά.

Ο Άκης Πετρετζίκης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη, συνεχίζοντας τα γυρίσματα της εκπομπής του “Akis’ Food Tour”, η οποία θα προβληθεί το φθινόπωρο από τον Alpha. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, επισκέφτηκε το Αρκαλοχώρι, όπου είχε μια ξεχωριστή συνάντηση με τη γιαγιά Αγγέλα, γνωστή για τη συμμετοχή της στον Ημιμαραθώνιο Κρήτης, αλλά και για τις πλούσιες παραδοσιακές μαγειρικές της γνώσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Άκης έμαθε να φτιάχνει εφτάζυμο, το παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με μια σημαντική ιδιαιτερότητα: στην Κρήτη φτιάχνεται με «κουνενό», δηλαδή φυσικό προζύμι από ρεβίθια, αντί για τη συνηθισμένη μαγιά. Ο γνωστός σεφ μυήθηκε στα μυστικά αυτής της ξεχωριστής τεχνικής, όπως αυτά μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Ενθουσιασμένος τόσο από τα παραδοσιακά εδέσματα που του προσφέρθηκαν, όσο και από τη ζεστή φιλοξενία της κυρίας Αγγέλας, δέχτηκε με χαρά ως καλωσόρισμα ένα κρητικό σαρίκι – ένα σύμβολο τιμής και σεβασμού στην τοπική κουλτούρα.

Η βραδιά ήταν γεμάτη από αυθεντικές κρητικές γεύσεις, άφθονη ρακί, ιστορίες, τραγούδια και την ανεκτίμητη κρητική φιλοξενία, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στον ίδιο και στο συνεργείο του.

Παράλληλα, συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσσοχωρίων, ο οποίος του προσέφερε τις χαρακτηριστικές αγνόπιτες, που εντυπωσίασαν με τη γεύση και την αυθεντικότητά τους. Η συνταγή τους προέρχεται από μια κάτοικο του χωριού και έχει διατηρηθεί προφορικά, περνώντας από στόμα σε στόμα.

Τα τελευταία χρόνια, οι αγνόπιτες παρασκευάζονται με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού και έχουν γίνει ανάρπαστες, με αποκορύφωμα τη Γιορτή της Αγνόπιτας που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο. Επιπλέον, το έδεσμα έχει αποκτήσει ξεχωριστή παρουσία και στον Ημιμαραθώνιο Κρήτης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις αθλητών και θεατών.

 

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Ποιες δομές σκέφτονται για τη μεταφορά...

Τί σκέφτονται και τί εξετάζουν οι αρχές. Το πρόβλημα με...

Πέθανε ο σκηνοθέτης Λάμπρος Παπαδημητράκης, μία από...

Ήταν ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής ομάδας ΚΙΝΟ, που κατέγραψε...

Κρήτη: Ποιες δομές σκέφτονται για τη μεταφορά...

Τί σκέφτονται και τί εξετάζουν οι αρχές. Το πρόβλημα με...

Πέθανε ο σκηνοθέτης Λάμπρος Παπαδημητράκης, μία από...

Ήταν ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής ομάδας ΚΙΝΟ, που κατέγραψε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Π. Μαρινάκης: Καμία εμπλοκή της Σούδας στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

«Κίνδυνος ορατός για την Ελλάδα δε φαίνεται να υπάρχει»,...

Κύκλοι του Μιλάνκοβιτς και Κλιματική Αλλαγή

Κύκλοι του Μιλάνκοβιτς και Κλιματική Αλλαγή Κωνσταντίνος Καλαχάνης Δρ. Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. Msc....