Οι δύο όψεις του κρητικού τουρισμού: «Γεμάτα» τα αεροπλάνα, «άδεια» τα καταλύματα – Η Κρήτη μετρά αφίξεις, όχι διανυκτερεύσεις

Ημερομηνία:

Ρεκόρ αφίξεων καταγράφει το αεροδρόμιο Ηρακλείου, όμως η μέση διάρκεια διαμονής μειώνεται, ασκώντας πίεση στον τοπικό τζίρο και τη βιωσιμότητα του τουριστικού μοντέλου

Το 2025 μπορεί να εξελίσσεται σε χρονιά-σταθμό για τον τουρισμό της Κρήτης με βάση όμως τα αεροδρόμια και όχι τις διανυκτερεύσεις και τους τζίρους στα καταστήματα. Το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο κατέγραψε 1.396.137 επιβάτες τον Ιούνιο, αύξηση 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι διανυκτερεύσεις παρουσιάζουν μείωση, θέτοντας ερωτήματα για τη συνολική εικόνα της σεζόν.

Από το ναδίρ της πανδημίας έως σήμερα, η επιβατική κίνηση έχει ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς, ήδη καταγράφονται τριψήφιες αυξήσεις και σε προηγούμενους μήνες, όπως +30% τον Φεβρουάριο.

Οι διεθνείς αφίξεις σημείωσαν αύξηση 5% τον Ιούνιο, ενώ οι εγχώριες αυξήθηκαν κατά 11%. Αυτό υποδηλώνει ότι η Κρήτη συνεχίζει να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από Έλληνες επισκέπτες. Παρά τα υψηλά νούμερα στις αφίξεις, οι στατιστικές της EΛΣΤΑΤ και του INSETE ή άλλων φορέων δείχνουν συγκεκριμένες τάσεις, όπως καθολική μείωση μέσης διάρκειας διαμονής.

Μάλιστα, σε πανελλαδικό επίπεδο, τον Μάιο 2025 οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1,87% σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν 1,94%. Η μέση διαμονή στα ξενοδοχεία παρέμεινε 4 ημέρες.

Στοιχεία για τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Κρήτη
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Κρήτη μειώθηκε κατά 19% (από 941 σε 767 ευρώ). Παρά την αύξηση κατά 2,9% στην ποσότητα ανά διανυκτέρευση (από 87 σε 89 ευρώ), η μείωση στη διάρκεια είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική πτώση. Στο πεδίο της Κρήτης, το 2023 έγιναν 34.342.891 διανυκτερεύσεις.

Όμως το 2024 και το 2025 εμφανίζονται τάσεις μείωσης στην επίτευξη αυτού του αριθμού. Η πτώση δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη επισκεπτών, αλλά στη μειωμένη παραμονή, δηλαδή έχουμε περισσότερες αφίξεις, λιγότερες διανυκτερεύσεις, σηματοδοτώντας αλλαγή στη δομή της ζήτησης.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν
Η κρίση του κόστους ζωής και ο εισοδηματικός περιορισμός έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Η τάση για μικρότερες διαμονές πιθανόν μετεπιβιβάσεις ή weekend break είναι εμφανής, σύμφωνα με τα ευρήματα του SECRental.

Ο γενικός μέσος όρος διαμονής υποχώρησε από 6,3 μέρες (2023) σε 5,9 μέρες το 2024, με πιθανή συνέχιση και το 2025, πράγμα που οδηγεί σε χαμηλότερο σύνολο διανυκτερεύσεων. Οι αφίξεις στις αεροδρομικές πύλες αυξήθηκαν κατά ένα ποσοστό μόλις 7,5% στο πρώτο εξάμηνο – σκεφτείτε ότι η ζήτηση είναι πιο διασκορπισμένη και όχι αποκλειστικά συγκεντρωμένη στην Κρήτη, με τα αεροδρόμια της Αθήνας και του Ηρακλείου σχεδόν να έχουν πάνω από το 50% των συνολικών αφίξεων στη χώρα. Οι εγχώριοι επισκέπτες αποτελούν το 10% των διανυκτερεύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Η δυναμική των ελληνικών Αεροδρομίων

«Ελ. Βενιζέλος», Αθήνα
«Ν. Καζαντζάκης», Ηράκλειο
«Μακεδονία», Θεσσαλονίκη
«Διαγόρας», Ρόδος
«Ι. Καποδίστριας», Κέρκυρα
«Ι. Διασκαλογιάνης», Χανιά
«Ιπποκράτης», Κως
Σαντορίνης
Ζακύνθου
Μυκόνου
Τοπ 10 αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Γερμανία
Μ. Βρετανία
Γαλλία
Πολωνία
Ολλανδία
Αυστρία
Βέλγιο
Σκανδιναβικές χώρες
Ιταλία
Ισραήλ

Πτώση στον τζίρο των καταστημάτων
Πολλοί επιχειρηματίες της Κρήτης προωθούν πακέτα με “early booking”, μικρότερης διάρκειας προσφορές, αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας για αλλαγές.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των τουριστών ξοδεύουν ελάχιστα στις τοπικές αγορές, μιας και ο μαζικός τουρισμός προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα διατροφής, αλλά και διασκέδασης. Η ανοικοδόμηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2027, αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση, καθώς η υπάρχουσα υποδομή στο Ηράκλειο λειτουργεί σε μεγάλη υπερφόρτωση, με ρυθμισμένο σχεδιασμό για 6 έως 8 εκατομμύρια επιβάτες ετήσια, ενώ το 2024 ξεπέρασε τα 9,3 εκατομμύρια. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει τα δίκτυα πτήσεων και ενδεχομένως και την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστών μας.

Επισκέπτες έρχονται, αλλά μένουν λιγότερο διάστημα
Το 2025 αναδεικνύει τη μαθηματική αντίφαση, δηλαδή υψηλές αφίξεις αλλά μείωση στον μέσο όρο των διανυκτερεύσεων. Οι επισκέπτες έρχονται αλλά μένουν λιγότερο διάστημα στο νησί μας. Η Κρήτη βρίσκεται στο σταυροδρόμι, μπορεί δηλαδή να παραμείνει κορυφαίος προορισμός, αλλά απαιτεί αλλαγή στρατηγικής, εστιάζοντας σε βιωσιμότητα, ποιότητα, σκόπιμη διαμονή με υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη και νέες μορφές τουρισμού.

Ζητούμενο είναι η ενίσχυση της μέσης διαμονής μέσω εκστρατειών και προσφορών για εβδομαδιαίες διακοπές ή συνδυασμό εμπειριών (π.χ. πολιτισμός, γαστρονομία, αγροτουρισμός). Προώθηση premium προϊόντων, όπως boutique ξενοδοχεία, βιωματικά ταξίδια και εναλλακτικές διαδρομές. Ζητούμενο πρέπει να είναι και η αναβάθμιση των υποδομών σε δίκτυα και αερομεταφορές.

Η Κρήτη το 2025 συνεχίζει να προσελκύει – η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, η μείωση των διανυκτερεύσεων, αποτέλεσμα οικονομικών, κοινωνικών και ταξιδιωτικών μεταβολών, καθιστά αναγκαία την προσαρμογή του τουριστικού μοντέλου. https://www.neakriti.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σοβαρό επεισόδιο σε πλατεία των Χανίων: 48χρονος...

Σε σύλληψη ενός 48χρονου εξελίχθηκε ένας τυπικός έλεγχος που...

Ρέθυμνο : “Σα ντο Μερκούρη λεβεντιά δε...

Έρχεται εθελοντικά στα Ανώγεια ως γιατρός από το 2012...

Σοβαρό επεισόδιο σε πλατεία των Χανίων: 48χρονος...

Σε σύλληψη ενός 48χρονου εξελίχθηκε ένας τυπικός έλεγχος που...

Ρέθυμνο : “Σα ντο Μερκούρη λεβεντιά δε...

Έρχεται εθελοντικά στα Ανώγεια ως γιατρός από το 2012...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related