Παντεχνικής Συνέλευσης ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης σχετικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων

Ημερομηνία:

Σχετικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων ο τεχνικός κόσμος των Χανίων στην Παντεχνική Συνέλευση που διοργανώθηκε, με μεγάλη συμμετοχή, από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης την Τετάρτη 15/02/2023 αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
 Η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Χανίων, αποτελεί μια νευραλγική υπηρεσία για την ανάπτυξη συνολικά του Νομού Χανίων, καθώς εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, την έκδοση οικοδομικών αδειών και για τους 7 Δήμους του Νομού και όχι μόνο για το μητροπολιτικό Δήμο Χανίων. Δυστυχώς όμως, διαπιστώνεται ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας και δυνατότητας εξυπηρέτησης των πολιτών. Το μεγάλο πλήθος εκκρεμοτήτων που έχουν συσσωρευτεί (περισσότερες από 2600 υποβληθείσες αιτήσεις Βεβαιώσεων Όρων Δόμησης, προεγκρίσεων αδειών και μεταγενέστερων ελέγχων φορολογικών σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος) καταστούν ανέφικτη την εμπρόθεσμη και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών διεκπεραίωσή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συντοπίτες μας, τις περιουσίες τους και την οικονομία και ανάπτυξη του τόπου.
 Η προσωρινή απασχόληση ιδιωτών μηχανικών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που προβάλλεται από το Δήμο Χανίων ως κύρια λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης της ΥΔΟΜ Χανίων, σε καμία περίπτωση δεν θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας και η όποια προστιθέμενη αξία προκύψει για την υπηρεσία θα χαθεί με την ολοκλήρωση των συμβάσεων τους. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να ενισχυθεί η στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό.
 Επιπλέον η αποδοχή από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων της παραίτησης του συναδέλφου Γ. Στρογγυλού, ενός από τα πλέον καταρτισμένα στελέχη της υπηρεσίας, από την θέση του Προϊστάμενου του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

 Διαπιστώνεται έλλειψη βούλησης από την πολιτική ηγεσία του Δήμου να αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων και να επεξεργαστεί και να δρομολογήσει δραστικές διαδικασίες (αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, ενίσχυση με νέο μόνιμο προσωπικό, στοχευμένες εσωτερικές μετακινήσεις ή και άλλες προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη της υπηρεσίας) που θα βελτιώσουν την κατάσταση και επιλογή εκ μέρους της να προβεί μόνο σε αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Ο τεχνικός κόσμος των Χανίων, σύσσωμος και ενωμένος, επισημαίνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον κίνδυνο να καταρρεύσει μια νευραλγική για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου Υπηρεσία και θέτει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων έναντι της τοπικής κοινωνίας. Την καλεί έστω και τώρα να εισακούσει τις προτάσεις του τεχνικού κόσμου και ειδικά όσων γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τον ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισής τους, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Διαφορετικά είναι προφανές ότι θα φέρει ακέραια και την ευθύνη.

Για την Παντεχνική Συνέλευση
ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης
Κλαδικοί Σύλλογοι Μηχανικών
(Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Αγρονόμοι – Τοπογράφοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι – Μηχανολόγοι Μηχανικοί)

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Απόφαση ΦΣ Εστιών : Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη...

Απόφαση ΦΣ Εστιών Φοιτητές - Αγροτιά, μια φωνή και μια...

Επιστολή Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη προς το...

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών απέστειλε...

Απόφαση ΦΣ Εστιών : Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη...

Απόφαση ΦΣ Εστιών Φοιτητές - Αγροτιά, μια φωνή και μια...

Επιστολή Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη προς το...

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών απέστειλε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Οι καλύτερες τροφές για αποκατάσταση των μυών

Ας δούμε ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές. Μετά από έντονη...

Ρεύμα: Πότε θα εφαρμοστούν τα πορτοκαλί τιμολόγια – Ποιες αλλαγές φέρνουν;

Ως προαπαιτούμενο για τη χρήση τους λογίζεται η εγκατάσταση...

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή και ποιοι θα πληρώσουν μισό φόρο

Διαβάστε τους όρους και τα κριτήρια. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ...

Τα ελληνικά τοπία και άνθρωποι στα μάτια ενός Ιταλού ντοκιμαντερίστα

Στο «People of Sfakia» ο Andrea Rovetta αποτυπώνει την...