Πετρέλαιο κίνησης: Ανοίγει ξανά το «παράθυρο» για επιδότηση

Ημερομηνία:

Δεν έχει φύγει από το τραπέζι ένα νέο πακέτο στήριξης έναντι της ακρίβειας, με πρώτο στην ατζέντα να βρίσκεται η ενίσχυση στο πετρέλαιο κίνησης. Κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία των κρατικών εσόδων, ενώ αγνωστος “Χ” είναι η πορεία των τιμών στα καύσιμα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο νέων δαπανών, κατά το προσεχές δίμηνο, είναι και ανοιχτό και είναι στο τραπέζι. Προ μηνών, το σενάριο που είχε επικρατήσει, αφορούσε ειδικά στο diesel κίνησης, με πιθανότερο το ενδεχόμενο της επαναφοράς της επιδότησης στην αντλία. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν στο μικροσκόπιο την τρελή πορεία των διεθνών τιμών και αισιοδοξούν στην πτώση των καυσίμων. Οι όποιες αποφάσεις, όπως λένε από την κυβέρνηση, θα είναι με γνώμονα να γίνει αντιληπτή στους πολίτες η ενίσχυση χωρίς να είναι επιβλαβής για τα δημοσιονομικά.

Όπως εξηγούν πηγές, στο τελικό αποτέλεσμα ταμειακά υπολογίζεται το διάστημα έως και τον Φεβρουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι σε επιφυλακή, όμως υπάρχει αισιοδοξία για το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Από το υπουργείο εξηγούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να φανεί αν θα υπάρχει κάποια υπέρβαση στο αποτέλεσμα το 2022 λόγω και των πιθανών έκτακτων αναγκών που μπορεί να υπάρξουν.

Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ειδικά για τις παρεμβάσεις στα καύσιμα, η κυβέρνηση αναμένει την πορεία των τιμών, παραμένοντας σε εγρήγορση και από το οικονομικό επιτελείο χαρακτηριζουν θετική μία μείωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, συνδυαστικά με την ενίσχυση του ευρώ. Αυτή η εξέλιξη είναι αισιόδοξη καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των καυσίμων, που επηρεάζει τόσο τα καύσιμα κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Νωρίτερα αιτήσεις, 300.000 vouchers,...

Με έναρξη την 1η Μαΐου 2026 και άνοιγμα αιτήσεων...

Ρήτρα διαφυγής: Χωρίς δημοσιονομική χαλάρωση η Ευρώπη...

Το Eurogroup απέφυγε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής γιατί...

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Νωρίτερα αιτήσεις, 300.000 vouchers,...

Με έναρξη την 1η Μαΐου 2026 και άνοιγμα αιτήσεων...

Ρήτρα διαφυγής: Χωρίς δημοσιονομική χαλάρωση η Ευρώπη...

Το Eurogroup απέφυγε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής γιατί...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Κυριακή 29 Μαρτίου

Σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του δικτύου προχωρά...

Φρίκη στην Ηλεία: Βρέφος 10 μηνών με δαγκωματιές, κατάγματα και εγκαύματα – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις

Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκαλέσει η υπόθεση του 10 μηνών...