Η πρώτη γυναίκα χειρουργός μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Νέα επιτυχία της χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από γυναίκα χειρουργό στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, στις 17 Οκτωβρίου 2025, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Σε έναν τομέα όπου η συμμετοχή των γυναικών υπήρξε ιστορικά περιορισμένη, η νεαρή αλλά έμπειρη χειρουργός κα Κωνσταντίνα Ελένη Καρακάση, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από γυναίκα χειρουργό στην Ελλάδα.

Η επιτυχημένη επέμβαση σε ένα 59χρονο ασθενή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της Κλινικής, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής κ. Γεωργίου Τσουλφά, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ελληνική ιατρική και επιβεβαιώνει την υψηλή επιστημονική κατάρτιση του γυναικείου ιατρικού δυναμικού, αλλά και την έμφαση που δίνει το Αριστοτέλειο στην αποτελεσματική εκπαίδευση των νέων επιστημόνων.

Ποια είναι

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, η κα Καρακάση αποφοίτησε με Άριστα από το Ζωγράφειο και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε και την ειδικότητά της. Σήμερα, εργάζεται ως Γενική Χειρουργός στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, διαθέτοντας εμπειρία σε μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού. Παράλληλα, είναι Υποψήφια Διδακτόρισσα του Αριστοτελείου, μελετώντας την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση (LIDAR), στη χειρουργική.

«Το επίτευγμα αυτό αποκτά τεράστια σημασία, καθώς σηματοδοτεί την έμπρακτη ενίσχυση της Ισότητας και της Συμπερίληψης στον απαιτητικό χώρο της χειρουργικής μεταμοσχεύσεων» αναφέρει ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου, Καθηγητής Γεώργιος Τσουλφάς.

 

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στο 8,2% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τα 385.804 άτομα. Το...

Δένδιας: Εθελοντική στράτευση γυναικών το 2026 –...

«Θα ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε μια μονάδα 150 εθελοντριών για...

Στο 8,2% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τα 385.804 άτομα. Το...

Δένδιας: Εθελοντική στράτευση γυναικών το 2026 –...

«Θα ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε μια μονάδα 150 εθελοντριών για...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Απαραίτητος ο διάλογος της Εκκλησίας με την ιατρική επιστήμη για την ευθανασία

Ενδιαφέροντα πορίσματα από το 3ο Συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού...

Οι λόγοι που νιώθεις κούραση, ενώ τρως σωστά και υγιεινά

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή κάποιες φορές ίσως δεν...

Στην κορυφή των παγκόσμιων προορισμών η Κρήτη! Ακολουθούν Ίμπιζα, Μπαχάμες , Σεϋχέλλες και Μαυρίκιος

Το βασικό ζητούμενο της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με μελέτη...

Ηράκλειο: Πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή του Φόδελε!

Άμεσα ενημερώθηκε το Λιμενικό - Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πτώμα...