Psiloritis Race: Αθλητές από 38 χώρες!

Τα 10α γενέθλια των Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη «Psiloritis Race» γιορτάστηκαν με λαμπρό τρόπο το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου, με τη συμμετοχή δεκάδων δρομέων από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.  Οι κακές καιρικές συνθήκες δυστυχώς βέβαια, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του αγώνα των 35χλμ, με τους δρομείς να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι.

61605464_2492766427421876_5222477964746162176_o

Η οργανωτική επιτροπή έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα της την ασφάλεια των αθλητών και ευρισκόμενη σε διαρκή επικοινωνία με τους εθελοντές που βρίσκονταν στα επίμαχα σημεία του αγώνα, αναγκάστηκε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της. Έχοντας απόλυτη επίγνωση της απογοήτευσης που θα δημιουργούσε στους συμμετέχοντες αθλητές, ακύρωσε τον αγώνα.

Κατόπιν τούτου διεξήχθη ένας αγώνας χωρίς επίσημους χρόνους στο οροπέδιο της Νίδας και σε απόσταση 18 χλμ, με νικητή τον Ιρλανδό O’ Keeffe Conor.

Τα θετικά σχόλια και η συμπαράσταση των δρομέων ιδιαιτέρως εκείνων που είχαν έρθει  από το εξωτερικό, ήταν για όλους πραγματικά μία ανάσα παρηγοριάς και αισιοδοξίας, ώστε οι διοργανωτές να αισθανθούν ότι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς και προσπάθειας δεν διαγράφηκαν μέσα σε μία στιγμή.

dscf2547

Αντιθέτως διεξήχθησαν κανονικά οι παράλληλοι αγώνες στις διαδρομές  8.5χλμ τρεξίματος, 8.5χλμ δυναμικού βαδίσματος και 2χλμ για παιδιά.  Ακολούθησαν οι βραβεύσεις και το γεύμα φιλοξενίας. Η φιλοξενία των κατοίκων της ορεινής και όχι μόνο Κρήτης, έγιναν βίωμα στις αθλήτριες και τους αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση, ζώντας από κοντά, όλα όσα έχουν καταξιώσει την Κρήτη διεθνώς στη σύγχρονη πραγματικότητα, ως μια περιοχή η οποία ξεχωρίζει διαχρονικά για το φιλότιμο, τη λεβεντιά, την προσφορά και την ψυχή των κατοίκων της.

dscf2743

Βραβεία

Στους πρώτους νικητές των 10 χρόνων δόθηκε ένα ιδιαίτερο βραβείο ‘’Ιδαίος Δάκτυλος’’ Η πέτρα ήταν από το Βουνό του Ψηλορείτη και το ξύλο από δέντρο ελιάς του Ψηλορείτη. Στην ελληνική μυθολογία οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ήταν όντα τα οποία κατάγονταν από το βουνό Ίδη της Κρήτης. Τους ονόμασαν Δακτύλους επειδή όταν τους γέννησε η Ρέα έμπηξε από τους πόνους του τοκετού τα δάκτυλά της στο χώμα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, στους Δακτύλους εμπιστεύθηκε η Ρέα τη φύλαξη του βρέφους της, του θεού Δία. Επίσης στους Δάκτυλους αποδίδεται επίσης η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων.

Αθλητές από 38 χώρες στην Κρήτη

Αυτό που τονίζει ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, πρόεδρος της  Οργανωτικής επιτροπής, είναι το εξής: «Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να μην επέτρεψαν να γίνει ο μεγάλος αγώνας αλλά οι αθλητές που ήρθαν από το εξωτερικό και από όλη την Ελλάδα έφυγαν με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν, τους ευχαριστούμε πολύ που στήριξαν την απόφασή μας αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι κύριο και πρωταρχικό μέλημα της διοργάνωσης είναι η ασφάλεια των αθλητών και των εθελοντών.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όλοι οι εθελοντές, οι σύλλογοι και οι φορείς που συμμετείχαν. Ο αγώνας Psiloritis Race κλείνοντας 10 συνεχή χρόνια διοργανώσεων κατάφερε να φέρει αθλητές από 38 χώρες και να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας, αυτό τα λέει όλα».

Αύξηση συμμετοχών

Χρόνο με τον χρόνο οι συμμετοχές και οι συμμετέχοντες αυξάνονται, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του αθλητικού και όλου του κοινού, να έρθει σε επαφή με την αυθεντική πλευρά της ζωής. Αυτή αναδεικνύεται από τους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη – Psiloritis Race, που συνδυάζουν τα αρχέγονα ιδανικά του Μινωικού πολιτισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα παρθένο ακόμα και στις μέρες μας φυσικό περιβάλλον, το οποίο και η ίδια η διοργάνωση έχει αγκαλιάσει και αναδείξει με σεβασμό στη βιώσιμη ανάπτυξη του Ψηλορείτη που αποτελεί  φυσικό γεωπάρκο της UNESCO.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η παρακαταθήκη της διοργάνωσης στον αθλητισμό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα www.  psiloritisrace.com, προσελκύοντας χρήστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην ελληνική και την αγγλική έκδοση που με αμείωτο ενδιαφέρον, ενημερώνονται για την Κρήτη, τον Ψηλορείτη, την κρητική διατροφή και πολιτισμό, υπό το πρίσμα μιας απαράμιλλης αθλητικής διοργάνωσης.

Iδιαίτερης επισήμανσης χρήζει το γεγονός ότι πρόκειται για αγώνες που έχουν διαπιστευθεί επισήμως και διεθνώς από την διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος ITRA – International Trail Running Association.

Επίσης ο αγώνας Psiloritis Race είναι Πιστοποιημένος Φορέας Αθλητικού Τουρισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Γ.Γ. Αθλητισμού και συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και με την υποστήριξη των Δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Πλατανιά Χανίων και σε συνεργασία με 40 αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες της Κρήτης, χορηγούς επικοινωνίας και δωροθέτες που λόγο του πλήθους αυτών μπορείτε να τους δείτε στο site www.psiloritisrace.com

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.