Ρέθυμνο: Καθημερινή παρακολούθηση των διαθέσιμων νερών για να «βγει» το καλοκαίρι

Ημερομηνία:

Σε νέα κρίσιμα δεδομένα έχει μπει η διαχείριση του νερού στο Ρέθυμνο, καθώς είναι ξεκάθαρο πως οι ποσότητες υδάτων δεν είναι ανεξάντλητες και έτσι οι φορείς και οι υπηρεσίες προσανατολίζονται σε καθημερινή «αναπροσαρμογή», εφόσον αυτό χρειαστεί.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε μετά την σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο την Παρασκευή με αντικείμενο τη στρατηγική της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας και μια πολιτική μακράς πνοής μέσα από συνεργασίες και συνέργειες των αρμοδίων φορέων. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. Θοδωρής Νίνος, ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Δημήτρης Λελεδάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μποτόνης Μποτονάκης, η Γενική Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Βέτα Γεωργιάδου, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Δημήτρης Πριναράκης και οι μηχανικοί του Ο.Α.Κ Στέλιος Λαμπρινός και Μανώλης Καλλέργης.

«Ο στόχος της σύσκεψης ήταν να βάλουμε σε προτεραιότητα τον προγραμματισμό και τον συντονισμό που απαιτούνται για να ενισχύσουμε τα αποθέματα του νερού και να αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία» τόνισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Και συμπλήρωσε: «Πέρα από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την τρέχουσα περίοδο, δεδομένης και της αύξησης του πληθυσμού λόγω της τουριστικής κίνησης, σχεδιάζουμε και ενέργειες που αφορούν την επόμενη ημέρα, ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι πόροι του Φράγματος των Ποταμών και να μην αντιμετωπίσουν πίεση και προβλήματα λειψυδρίας η πόλη και οι οικισμοί του Δήμου. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλο τον υδάτινο πλούτο του Δήμου και να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για τα σχετικά έργα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Θοδωρής Νίνος επισήμανε τα εξής: «Σε πρώτη φάση και κατά προτεραιότητα επιχειρούμε να θωρακίσουμε το υδάτινο ισοζύγιο για την εφετινή χρονιά. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε και υλοποιούμε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό με ένταξη των λεγόμενων “έργων κεφαλής”, όπως η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού στο Γιαννούδι και η επέκταση του δικτύου προκειμένου να ενσωματωθεί το νερό που προέρχεται από διύλιση στο υφιστάμενο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.»

Τι θα γίνει φέτος

Πέραν των γενικότερων και μακρόπνοων σχεδιασμών, όμως, στην σύσκεψη τέθηκε και το άμεσο ζήτημα της επάρκειας του νερού κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. Οι ανάγκες είναι αυξημένες, το νερό λιγότερο σε σχέση με άλλες χρονιές και πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να φτάσουμε ως το χειμώνα χωρίς σοβαρές δυσλειτουργίες.

Όπως σημείωσε στην Κ.Ε. και στο GOODnet.gr ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος εξετάζεται πως θα λαμβάνει το Ρέθυμνο ελαφρώς μειωμένες (κατά 10%) ποσότητες από την λίμνη του Κουρνά. Αντίστοιχη μείωση θα υπάρχει και για τον ΤΟΕΒ του Αποκόρωνα.

Οι ποσότητες θα ενισχυθούν από τα διυλιστήρια του Πλατανιά, ενώ θα παρακολουθούνται καθημερινά οι πηγές της Αργυρούπολης για να γίνεται άντληση και από εκεί ανάλογα με τα δεδομένα.

Αυτό στο οποίο κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι είναι πως «χρειάζεται στενή παρακολούθηση καθημερινά πλέον και όχι ανά 15μερο, για να ξέρουμε πως θα γίνονται αναπροσαρμογές εφόσον χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Νίνος.

ΠΗΓΗ: GOODNET

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Άφησε σημείωμα ο 87χρονος που σκότωσε...

Ένα τραγικό τέλος στον «Γολγοθά» που ανέβαινε το τελευταίο...

Φαράγγι της Σαμαριάς: Βραχοπτώσεις, νεροφαγώματα και κατολισθήσεις...

Θα παραμείνει κλειστό την Κυριακή για έλεγχο - Δείτε...

Κρήτη: Άφησε σημείωμα ο 87χρονος που σκότωσε...

Ένα τραγικό τέλος στον «Γολγοθά» που ανέβαινε το τελευταίο...

Φαράγγι της Σαμαριάς: Βραχοπτώσεις, νεροφαγώματα και κατολισθήσεις...

Θα παραμείνει κλειστό την Κυριακή για έλεγχο - Δείτε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

“Εγώ φταίω!” – Τί “τρέφει” την ενοχικότητα και πως θα … αθωώσουμε τον εαυτό μας!

Η Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Νίκη Ρωμανάκη εξηγεί τί...

Ξεκινά την Κυριακή το πρόγραμμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Τριακόσιες χιλιάδες επιταγές θα δοθούν για να καλύψουν μέρος...

Τη Δευτέρα ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο για τη Μονή Σινά

Αν χρειαστεί, οι συζητήσεις θα γίνουν και με τη...

Έρχονται εθνικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο;

Η υιοθέτηση του μοντέλου της επιστολικής ψήφου θα οδηγήσει...