Ομόφωνα υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου ψήφισμα που εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την οριοθέτηση και τους όρους δόμησης σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Μαΐου 2025.
Στο ψήφισμα επισημαίνονται προβληματικά σημεία του νέου πλαισίου, όπως η χρήση αεροφωτογραφιών του 1983 για τον καθορισμό των ορίων, η απουσία μεταβατικών ρυθμίσεων και οι περιορισμοί στην οικοδομική ανάπτυξη. Το Συμβούλιο ζητά αναστολή εφαρμογής του Π.Δ. έως την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Ακολουθεί το πλήρες ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου, με πλήρη επίγνωση του ρόλου του ως θεσμικού εκφραστή των αναγκών και της φωνής των πολιτών του Δήμου, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις αναπτυξιακές προοπτικές της ενδοχώρας, κατά τη συνεδρίασή του έλαβε υπόψη το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την οριοθέτηση και τους όρους δόμησης στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ιστορικό Πλαισίου:
Από το 2005 έως σήμερα, με αλλεπάλληλες αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε υπό αμφισβήτηση τις διαδικασίες οριοθέτησης που εφαρμόζονταν επί δεκαετίες. Οι μέχρι πρότινος οριοθετήσεις, που βασίζονταν σε αποφάσεις των Νομαρχών, κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως θεσμικά και επιστημονικά ανεπαρκείς, οδηγώντας στην ακύρωση των ορίων σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα, ενώ θα έπρεπε να αποσκοπεί στη θεραπεία αυτής της κατάστασης, εισάγει νέους κινδύνους και ασάφειες για τις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα:
• Η χρήση αεροφωτογραφιών του 1983 ως βάση για τα νέα όρια αγνοεί τη φυσική εξέλιξη των οικισμών και ενδέχεται να αποκλείσει ακίνητα με αυτονόητη λειτουργική και ιστορική σχέση με τον οικιστικό ιστό.
• Η έλλειψη μεταβατικών ρυθμίσεων εντείνει το κλίμα ανασφάλειας δικαίου, δημιουργεί σύγχυση σε πολίτες και μηχανικούς και απειλεί με απώλεια της δυνατότητας αξιοποίησης ιδιοκτησιών.
• Η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων περιορίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης και ανοίγει δρόμο για ερήμωση οικισμών που ήδη πλήττονται από πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Κατόπιν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου:
1. Εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για τις επιπτώσεις του νέου θεσμικού πλαισίου στις ιδιοκτησίες, την οικοδομική δραστηριότητα και τη συνοχή των μικρών οικισμών του Δήμου μας.
2. Τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης του περιεχομένου του Π.Δ., με ουσιαστική διαβούλευση και συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και τεχνικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών.
3. Ζητεί την αναστολή της εφαρμογής του Π.Δ. έως την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την εξασφάλιση ότι τα νέα όρια θα απηχούν την πραγματικότητα των οικισμών και την ανάγκη για ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιδιοκτησία.
4. Υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης μεταβατικών διατάξεων που θα προστατεύσουν τα ήδη υφιστάμενα δικαιώματα των πολιτών και θα αποτρέψουν την κοινωνική αναστάτωση και την απαξίωση της ιδιωτικής περιουσίας.
5. Δηλώνει την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με άλλους Δήμους, την Περιφέρεια Κρήτης και την ΚΕΔΕ, ώστε να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο υπεύθυνης διεκδίκησης τροποποιήσεων στο Π.Δ., με στόχο ένα δίκαιο και λειτουργικό πολεοδομικό πλαίσιο.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί:
• Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
• Στην Περιφερειακή Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης
• Στην Περιφέρεια Κρήτης
• Στους Βουλευτές του Νομού Ρεθύμνου
Με θεσμική σοβαρότητα, χωρίς αντιπολιτευτική πρόθεση αλλά με καθαρή φωνή και ευθύ λόγο, καλούμε την Πολιτεία να ακούσει τους ανθρώπους της υπαίθρου και να μην προχωρήσει σε επιλογές που θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της γης, στην αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων και στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.