«Σκοτωμός» στον ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση στη Βουλή – Σε ποιες περιφέρειες κατεβαίνουν οι πρωτοκλασάτοι

«Σκοτωμός» στον ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση στη Βουλή – Σε ποιες περιφέρειες κατεβαίνουν οι πρωτοκλασάτοι. Εντονες εσωκομματικές συγκρούσεις…

Εντονες εσωκομματικές συγκρούσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο κόμμα όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η προοπτική της ήττας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές επιδρά αρνητικά στους βουλευτές, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 60%-70% δεν θα επανεκλεγεί.

Από τους 145 νυν κυβερνητικούς βουλευτές στη νέα Βουλή θα είναι περίπου 70-75 και από αυτούς οι μισοί περίπου εκτιμάται ότι θα είναι νέα μέλη, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως επί το πλείστον πασοκογενείς.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, και όχι μόνο για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη ή την περίπτωση του Νίκου Παππά με τον Μανώλη Πετσίτη και τις καταγγελίες του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, για τις οποίες τίποτα επί της ουσίας δεν έχει απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πίσω από τις κουρτίνες υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ της προεδρικής ομάδας και της τάσης των «53+» για την προώθηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που εντάσσεται στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μεταλλάξει το κυβερνών κόμμα. Και δεν είναι τυχαία και η κατά καιρούς αποστασιοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον Αλέξη Τσίπρα, με πιο χαρακτηριστική το άδειασμα Πολάκη.

Την ίδια στιγμή, είναι ανοικτή η σύγκρουση Νίκου Κοτζιά – Πάνου Καμμένου, με τον πόλεμο να επιδρά αρνητικά στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν είναι πλέον κυβερνητικός εταίρος.

Η άλλη σύγκρουση που εξελίσσεται είναι της πολιτικής κίνησης του Ν. Κοτζιά, του «Πράττω», με τους εκσυγχρονιστές της «Γέφυρας» που εντάχθηκε στην Προοδευτική Συμμαχία, καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε πολλά θέματα, κυρίως εθνικά.

Απέναντι στη «Γέφυρα» όμως είναι πολλοί πασοκογενείς που βλέπουν πρόσωπα που στήριζαν τον εκσυγχρονισμό επί Κώστα Σημίτη να αποτελούν σήμερα συνοδοιπόρους του Πρωθυπουργού. Επίσης, δεν περνά απαρατήρητη και η καχυποψία μεταξύ των γηγενών Συριζαίων έναντι των… μουσαφίρηδων, με κεντρικό θέμα διαφωνίας την προοπτική αλλαγών στη φυσιογνωμία του κόμματος.

Ποιοι κατεβαίνουν πού
Πολλές συγκρούσεις έχουν ως υπόβαθρο και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς στις εκλογές θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών που προέρχονται από το ΠαΣοΚ (π.χ. Θάνος Μωραΐτης, Αγγελος Τόλκας, Χρήστος Κοκκινοβασίλης κ.ά.), εξέλιξη αρνητική για πολλούς Συριζαίους.

Παράλληλα, στη μάχη της κάλπης θα ριχτεί ένας μεγάλος αριθμός νέων στελεχών καθώς επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να ανανεωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα δώσει τη μάχη των εκλογών από εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Υποψήφιοι στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο Ν. Παππάς, ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Για την Α’ Θεσσαλονίκης η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας υποψηφιότητα θα θέσουν ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, πιθανότατα και ο 43χρονος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του Πρωθυπουργού.

Στην Ξάνθη θα δώσει τη μάχη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης. Στην Αρκαδία ο Χρήστος Στάικος, στην Αιτωλοακαρνανία ο 40χρονος Σταύρος Καραγκούνης, διευθυντής του Χρήστου Σπίρτζη.

Στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ πιθανότατα και ο Νίκος Κοτζιάς. Στην Α’ Αθηνών θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, οι πολιτικές μετοχές του οποίου έχουν ανέβει με τη συνολική του παρουσία, και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι η υφυπουργός Θεανώ Φωτίου και ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας. Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Κυρίτσης κ.ά.

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Ρήγας, ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Νίκος Τόσκας κ.ά. Στην Ανατολική Αττική θα είναι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν θα είναι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα είναι ξανά υποψήφιος στο Ρέθυμνο, όπως και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Παύλος Πολάκης στα Χανιά. Η Ολγα Γεροβασίλη θα δώσει τη μάχη στην Αρτα και στην Α’ Πειραιώς ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ υπάρχει ερωτηματικό με τον Κώστα Δουζίνα και τον Αριστείδη Μπαλτά (βουλευτής Αττικής).

Τα σχόλια είναι κλειστά.