Θάνατος 58χρονου στα Xανιά: Συγκάλυψη καταγγέλλει η δικηγόρος της οικογένειας

Ημερομηνία:

Την άρνηση των αρχών να δώσουν στην οικογένεια του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη, ο οποίος εξέπνευσε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου την 1η Σεπτεμβρίου, πρόσβαση στα επίσημα συλλεγμένα στοιχεία, που αφορούν στις συνθήκες του θανάτου του, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, Δικηγόρος Χανίων, συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας στην υπόθεση.

Μάλιστα, η κα Παπαδάκη υποστηρίζει, ότι σήμερα “προστέθηκε νέα άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να κοινοποιήσει τα στοιχεία των αστυνομικών, που μετείχαν στον μοιραίο έλεγχο, κατ’ επίκληση των διατάξεων προστασίας του απορρήτου τους”.

Τα στοιχεία είναι αναγκαία, υπογραμμίζει η κ. Παπαδάκη, αφού “στερεί από τα ανήλικα (12 και 5 ετών) τέκνα του εκλιπόντος το νόμιμο δικαίωμά τους σε παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας προς διασφάλιση της επιβίωσής τους. Έχοντας χάσει τον προστάτη τους, τα ανήλικα τέκνα Μανιουδάκη αδυνατούν σήμερα να ασκήσουν αγωγή και αίτηση προσωρινής επιδίκασης απαίτησης (κοινώς: ασφαλιστικών μέτρων) για την κάλυψη των εξόδων τους”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Μετά τον από 01.09.23 αιφνίδιο θάνατο του 58χρονου επιχειρηματία Κων/νου Μανιουδάκη κατά τη διενέργεια αστυνομικού ελέγχου στις Βρύσες Χανίων, εξαιρετική δυσχέρεια αντιμετωπίζει η οικογένειά του – την οποία και εκπροσωπώ – στην εύλογη προσπάθειά της να φωτίσει τις πραγματικές συνθήκες θανάτου του. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της ΕΛ.ΑΣ., ο ανωτέρω συλληφθείς ως κάτοχος 10 γρ. ακατέργαστης κάνναβης, κατά τη διάρκεια του σε βάρος του ελέγχου «αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του».

Η οικογένεια και σημαντική μερίδα της κοινωνίας αρνείται την απόδοση του θανάτου Μανιουδάκη σε παθολογικά αίτια και καθιστά υπεύθυνη την ΕΛ.ΑΣ., καθώς τα ίχνη αίματος και τα θρυμματισμένα γυαλιά του εκλιπόντος στο σημείο του ελέγχου, σε συνδυασμό με τα τραύματά του δεν φαίνονται να συνάδουν με «θάνατο από παθολογικά αίτια».

Στην άρνηση των αρχών να δώσουν στην οικογένεια πρόσβαση στα επίσημα συλλεγμένα στοιχεία, προστέθηκε σήμερα νέα άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να κοινοποιήσει τα στοιχεία των αστυνομικών, που μετείχαν στον μοιραίο έλεγχο, κατ’ επίκληση των διατάξεων προστασίας του απορρήτου τους. Και εάν η πρώτη άρνηση (αυτής της πρόσβασης στην ποινική δικογραφία) θα μπορούσε να εξεύρει νόμιμο έρεισμα στο δικονομικό στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση (δεν έχουν ακόμη παράσχει εξηγήσεις οι ύποπτοι), αδιανόητη φαντάζει η άρνηση ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων, που διενήργησαν τον έλεγχο.

Αρνούμενη να παράσχει τα στοιχεία των αστυνομικών που ήλεγξαν το Μανιουδάκη εκείνο το μοιραίο απόγευμα του Σεπτεμβρίου, η ΕΛ.ΑΣ. στερεί από τα ανήλικα (12 και 5 ετών) τέκνα του εκλιπόντος το νόμιμο δικαίωμά τους σε παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας προς διασφάλιση της επιβίωσής τους. Έχοντας χάσει τον προστάτη τους, τα ανήλικα τέκνα Μανιουδάκη αδυνατούν σήμερα να ασκήσουν αγωγή και αίτηση προσωρινής επιδίκασης απαίτησης (κοινώς: ασφαλιστικών μέτρων) για την κάλυψη των εξόδων διατροφής τους, καθώς αγωγές αποζημίωσης κατά τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες παγίως απορρίπτονται από τα ελληνικά Δικαστήρια ως αόριστες, εάν σε αυτές δεν κατονομάζονται τα φυσικά πρόσωπα των δραστών.

Πέραν του ζητήματος της ενοχής ή της αθωότητας των διενεργησάντων τον έλεγχο αστυνομικών – αλήθειας, που θα αναδειχθεί κατά την πρόοδο της υπόθεσης – το ζήτημα που τώρα επιτακτικά τίθεται είναι η απόλυτη στέρηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας από τα ανήλικα τέκνα του εκλιπόντος. Η στάθμιση προστασίας του απορρήτου των αστυνομικών έναντι της επιβίωσης των ανηλίκων φαίνεται σε μας τουλάχιστον ατυχής».ertnews.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη,...

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης,...

Χανιά:Συλλυπητήριο ψήφισμα από ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) για...

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη,...

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης,...

Χανιά:Συλλυπητήριο ψήφισμα από ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) για...

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λασίθι:Σε κλίμα ενότητας η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της “Ενωτικής Κίνησης Πολιτών”

Κοπή βασιλόπιτας Δημοτικού Συνδυασμού Μανώλης Μενεγάκης: Απέναντι στον λαϊκισμό και...

Επανεκλογή Κουτσούμπα και νέα Κεντρική Επιτροπή: Ολοκληρώθηκε το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...

Εορτολόγιο 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...