Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων ανοίγει τις πύλες του για το κοινό

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2022, Χανιά

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
ανοίγει τις πύλες του για το κοινό
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, το οποίο πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 21:00, θα γίνει η επίσημη Τελετή Εγκαινίων στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Θα ακολουθήσει εκδήλωση στον λιμενοβραχίονα της Φορτέτζας, όπου ο ηθοποιός και ποιητής Δημήτρης Καταλειφός θα διαβάσει ποιήματα δικά του, αλλά και άλλων αγαπημένων του ποιητών που τον καθόρισαν.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου την Τρίτη 28/6, στις 12:00, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Μανώλης Πιμπλής, καλωσόρισαν τον νέο θεσμό της πόλης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Ν. Καλογερής επισήμανε πως «το Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας. Η πρώτη αυτή διοργάνωση ξεπερνά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, τις προσδοκίες μας, αφού 100 διακεκριμένοι ομιλητές –συγγραφείς, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές και διανοούμενοι– θα βρεθούν τις επόμενες πέντε ημέρες στην πόλη μας, για να αναδείξουμε την αξία του βιβλίου και να υλοποιήσουμε τους στόχους της δράσης: τη δημιουργία ενός φεστιβάλ ανάλογου των μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού, τη μετατροπή της πόλης των Χανίων σε τόπο που να ζει στους ρυθμούς της παρουσίασης του έργου ξεχωριστών δημιουργών από όλο τον κόσμο, τη διεύρυνση της φιλαναγνωσίας, την εξοικείωση όλων με το αντικείμενο “βιβλίο” και την συμπερίληψή του στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων».

Τέλος ο κ. Καλογερής κάλεσε όλες τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες, αλλά και τους επισκέπτες να συμμετέχουν στις πολλές παράλληλες δράσεις.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση όλων και τόνισε ότι «έπειτα από πολλούς μήνες προετοιμασιών, το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι εδώ και είναι γεγονός. Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Δήμου Χανίων, να καταστεί ο Δήμος μας ένα εύφορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας. Μέσα από πολλές παραγωγές, τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτήν τη διάσταση του τόπου μας. Μία διάσταση που ξεφεύγει από τον αποκλειστικά τουριστικό χαρακτήρα, αλλά αναδεικνύει τα Χανιά ως πολιτιστικό προορισμό πλέον». Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε πως πρόκειται για έναν θεσμό που φιλοδοξεί να δυναμώνει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η περιφέρεια είναι ικανή να δημιουργήσει μεγάλα και σημαντικά γεγονότα.

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων δεν είναι απλά μια σειρά από εκδηλώσεις. Είναι κυρίως μία ατμόσφαιρα και μία οργανωμένη ευκαιρία, να συναντηθούμε με τους πρωταγωνιστές της Τέχνης∙ και τα Χανιά το ξέρουν καλά, καθώς φιλοξενούν κάθε χρόνο μια σειρά από φεστιβάλ και συνεχίζουν να τα στηρίζουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, ο οποίος τόνισε ότι «από την Τετάρτη 29/06, και μέχρι την Κυριακή 3/7/2022, τα Χανιά υποδέχονται το βιβλίο ως πρωταγωνιστή, και με χαρά θα το στηρίξουμε τα επόμενα χρόνια».

«Τα Χανιά είναι ένας τόπος που πολλοί, από άλλα μέρη της Ελλάδας, θεωρούν μαγικό και θα ήθελαν να ζουν σε αυτόν», σημειώνει ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. «Μέρος αυτής της μαγείας είναι το πνεύμα που μεταφέρει, μέσα από τα κτίρια, τις γειτονιές του, τους συγγραφείς του, τους ανθρώπους του γενικά. Ένα φεστιβάλ βιβλίου με το δικό του ιδιαίτερο κλίμα που κομίζει, μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του μαγικού παζλ».

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διαρκέσει από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων (Φορτέτζα, Χώρος Τέχνης Χανίων). Συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές -συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές-, σε περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας, από τις εκδόσεις Gutenberg, Άγρα, Άπαρσις, Διόπτρα, Εκκρεμές, Έρεισμα, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Πατάκης, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς, κ.ά.
Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διερευνήσει την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και επιμέρους θεματικούς άξονες «Σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας», «Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο», και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων».

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων ΕΔΩ:
https://www.chania.gr/ta-chania-mou/chaniabookfest2022/programmaCBF22.html
Φωτογραφικό υλικό και την αφίσα του Φεστιβάλ μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ: https://drive.google.com/drive/folders/14qPeZ_xpLoQdFVeNDrD-myxfcM3Qe1e0

Ακολουθήστε το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο διαδίκτυο:
http://chaniabookfestival.gr/
https://www.facebook.com/chaniabookfestival/
https://www.instagram.com/chaniabookfestival/
https://www.tiktok.com/@chaniabookfestival

Δήμος Χανίων – Municipality of Chania

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
29 Ιουνίου-3 Ιουλίου 2022
Είσοδος Ελεύθερη

Τα σχόλια είναι κλειστά.