Τουρκία: Η στιγμή που η ελληνική ΕΜΑΚ βγάζει 6χρονη από τα συντρίμμια

Με το πρώτο φως της ημέρας στη δοκιμαζόμενη Τουρκία, άρχισαν να επιχειρούν οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Τουρκία: Η στιγμή που η ελληνική ΕΜΑΚ βγάζει 6χρονη από τα συντρίμμια

Μετά από προσπάθεια ωρών, κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό κάτω από τα χαλάσματα ένα κοριτσάκι 6 ετών, με τους διασώστες του ΕΚΑΒ να τις δίνουν τις πρώτες βοήθειες.

Καρέ καρέ η διάσωση
Συγκλονίζει η στιγμή που τα επίλεκτα στελέχη της 1ης ΕΜΑΚ ανασύρουν από τα συντρίμμια ζωντανό ένα κοριτσάκι 6 ετών. Οι πάντες χειροκροτούν.

Διασώστες του ΕΚΑΒ της δίνουν τις πρώτες βοήθειες και με ειδικό φορείο τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Οι δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που μπήκαν μέσα στα χαλάσματα με αυτοθυσία, αγκαλιάζονται, συγκινημένοι από τη νίκη που έχουν καταφέρει κόντρα στον θάνατο και την ανείπωτη καταστροφή.

Αγκαλιασμένα μέσα στα συντρίμμια

Το κοριτσάκι ήταν παγιδευμένο 7 μέτρα κάτω από τη γη. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να μπουν μέσα στα συντρίμμια. Αυτό που αντίκρισαν δεν το χωρά ανθρώπου νους.

«Έχουμε ένα ζωντανό πλακωμένο. Το ξεθάβουμε και το βγάζουμε, το ένα πεθαμένο, το άλλο ζωντανό, αγκαλιά κάτω από ένα κλιμακοστάσιο».

Οι στιγμές που εκτυλίσσονται στο Χατάι της Τουρκίας, όπου περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν πέσει σαν τραπουλόχαρτα, κόβουν την ανάσα.

«Το ζωντανό παιδάκι παλεύουμε να το βγάλουμε άμεσα. Θέλουμε το φορείο τώρα στην πίσω μεριά».

Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει για την 7χρονη αδερφή της Φατμέ η οποία ξεψύχησε στην αγκαλιά της αδερφής της. Είχε παγιδευτεί επί 48 ώρες και δεν μπορούσε να κουνηθεί.

Οι Έλληνες διασώστες προσπαθούσαν επί ώρες να την απεγκλωβίσουν. Ήταν ζωντανή, φώναζε και ζητούσε βοήθεια.

Έφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της. Άφησε την τελευταία της πνοή δίπλα στη νεκρή μητέρα της.

 

Έβγαλαν ζωντανό & τον πατέρα

Οι δυνάμεις της ελληνικής ΕΜΑΚ που έχουν χωριστεί σε ομάδες των 8 ατόμων και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στον χρόνο και το τσουχτερό κρύο, καταφέρνουν να βγάλουν ζωντανό από τα χαλάσματα και τον 50χρονο πατέρα της οικογένειας που πάσχιζε μέσα από τα συντρίμμια να σώσει τις κόρες του.

Είχε εγκλωβιστεί και εκείνος στο κλιμακοστάσιο. Πάνω του, είχαν πέσει τόνοι μπάζα.

Από την στιγμή που η ελληνική αποστολή έφτασε στην επαρχία Χατάι όπου χτύπησε ο πρώτος φονικός σεισμός, έστησε το στρατηγείο της σε ασφαλές σημείο. Από το πρώτο λεπτό απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν τους δικούς τους μέσα στα χαλάσματα, με δάκρυα στα μάτια, τους ζητούσαν βοήθεια.

Οι Έλληνες διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα χαλάσματα πολυκατοικιών με έναν και μοναδικό στόχο. Να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους μπορούν μέσα από την απόλυτη καταστροφή.

Τρίτη δίασωση παιδιού

Το βράδυ της Τρίτης η ελληνική ΕΜΑΚ έσωσε ακόμα ένα 9χρονο κοριτσάκι, το οποίο εντόπισαν οι διασώστες μετά τις φωνές του ίδιου.

Η 9χρονη βρέθηκε θαμμένη κάτω από τόνους χαλασμάτων σε ένα ιδιαίτερα δύσβατο σημείο, απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία της.

Με τις συνθήκες να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών αλλά και του καιρού, η ελληνική ομάδα δίνει αγώνα με τον χρόνο για να διασώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις στην Αθήνα για αποστολή και δεύτερου C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια, είτε επικουρικά στους Έλληνες διασώστες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, είτε σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.