Ξεκίνησαν από την Ιεράπετρα οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πρώτη εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda

Ημερομηνία:

H Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε σειρά ενημερωτικών εσπερίδων στο νησί και συγκεκριμένα από την Ιεράπετρα, που αφορούν την εξέλιξη της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στη Κρήτη και τις συνέπειες του στις καλλιέργειες όπως πιπεριάς, μελιτζάνας και δρεπτών ανθέων.
Στην εσπερίδα στην Ιεράπετρα συμμετείχαν: Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ο Γενικός Διευθυντής Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Υψηλάντης, στελέχη της ΔΑΑΚ Λασιθίου, καθώς και εμπλεκόμενοι φορείς των παραγωγών, σύμβουλοι και γεωπόνοι της περιοχής, τυποποιητές και καλλιεργητές θερμοκηπίων.
Εισηγήσεις παρουσίασαν οι: Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος Ερευνητής Α΄ της επιστημονικής Διέυθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με τίτλο : «Το έντομο Spodoptera frugiperda και η εμφάνισή του σε περιοχές της Κρήτης»,κ. Χρήστος Αραμπατζής, Γεωπόνος MSc, Προϊστάμενος του τμήματος Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο : « Φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda στα πλαίσια των κανονισμών της ΕΕ 2016/2031 και 2023/1134» , και ο Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, ΕΛΜΕΠΑ, με τίτλο : « Η αντιμετώπιση των λεπιδόπτερων της οικ. Noctuidae, με έμφαση στο είδος Spodoptera frugiperda».
Ακολούθησε συζήτηση-διάλογος για το θέμα που έχει προκύψει για την αντιμετώπιση του και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν βάσει των κανονισμών της Ευρωπαικής νομοθεσίας.
«Η πρόληψη, η ενημέρωση και η συνεργασία αποτελούν το καλύτερο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του επιβλαβούς αυτού οργανισμού. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους επιστημονικούς φορείς, υλοποιεί τις ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη προκειμένου οι αγρότες να έχουν επαρκή επιστημονική ενημέρωση για το θέμα» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.
Οι επόμενες προγραμματισμένες ενημερωτικές εσπερίδες θα γίνουν σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, αύριο Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο στις 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στα Χανιά στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Ν. Ψυλλάκης» στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στο Αγροκήπιο.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Αγίου Νικολάου:Διαγωνισμός δημιουργίας Video για μαθητές...

«Το Περιβάλλον μέσα από τα μάτια σου» Διαγωνισμός δημιουργίας Video...

«Το Περιβάλλον μέσα από τα μάτια μου»

Διαγωνισμός δημιουργίας Video για μαθητές με αφορμή την Παγκόσμια...

Δήμος Αγίου Νικολάου:Διαγωνισμός δημιουργίας Video για μαθητές...

«Το Περιβάλλον μέσα από τα μάτια σου» Διαγωνισμός δημιουργίας Video...

«Το Περιβάλλον μέσα από τα μάτια μου»

Διαγωνισμός δημιουργίας Video για μαθητές με αφορμή την Παγκόσμια...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Καρύδια στο πρωινό: Το “μυστικό όπλο” για καλύτερη μνήμη και υγεία εγκεφάλου

Η σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενεργοποίηση του...

Εκρηκτική αύξηση των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά

Πώς θα γίνεται ταχύτερα η διάγνωση - Το σχέδιο...

Ξάνθη: Αρπακτικά πουλιά κατά περιστεριών – Σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Πεντάμηνο πρόγραμμα με πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών ενέκρινε ο δήμος...