Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται ημέρα γκαντεμιάς;

Ημερομηνία:

Το 2026 φέρνει όχι μία αλλά τρεις Παρασκευές και 13, αναζωπυρώνοντας θρύλους για κακοτυχία. Από τον Μυστικό Δείπνο έως τους Ναΐτες Ιππότες, η ημερομηνία κουβαλά βαριά ιστορία και δεισιδαιμονίες.

Η περίφημη «Παρασκευή και 13» επιστρέφει το 2026, κουβαλώντας – για όσους πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες – το γνώριμο φορτίο κακοτυχίας.

Και σαν να μην έφτανε μία, φέτος το ημερολόγιο επιφυλάσσει τρεις τέτοιες συμπτώσεις: η 13η ημέρα του μήνα θα συμπέσει με Παρασκευή τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο.

Η πιο διαδεδομένη ερμηνεία για τη φήμη της ημερομηνίας έχει θρησκευτικές ρίζες. Στον Μυστικό Δείπνο παρευρέθηκαν 13 πρόσωπα – ο Ιησούς Χριστός και οι 12 μαθητές του – το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, λίγο πριν από τη Σταύρωση. Η παρουσία του Ιούδα Ισκαριώτη, που θεωρείται ο προδότης, συνέδεσε τον αριθμό 13 με την ατυχία.

Απέναντι στο «τέλειο» 12 – που συμβολίζει, μεταξύ άλλων, τους μήνες του έτους – το 13 έμεινε στη λαϊκή φαντασία ως αριθμός ανισορροπίας και δυσαρμονίας.

Η αιματηρή Παρασκευή του 1307
Η κακή φήμη της ημέρας ενισχύθηκε και από ένα δραματικό ιστορικό γεγονός: στις 13 Οκτωβρίου 1307, που έπεφτε Παρασκευή, ο βασιλιάς Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας διέταξε τη σύλληψη εκατοντάδων Ναϊτών Ιπποτών.

Το τάγμα βρέθηκε στο στόχαστρο ύστερα από πιέσεις του πάπα Κλήμη Ε΄ και καταγγελίες ενός πρώην μέλους του. Οι κατηγορίες – ότι οι νεοσύλλεκτοι εξαναγκάζονταν να βεβηλώνουν τον σταυρό και να απαρνιούνται τον Χριστό – δεν αποδείχθηκαν ποτέ ουσιαστικά, ωστόσο αποτέλεσαν ιδανικό άλλοθι για τον μονάρχη, ο οποίος χρωστούσε μεγάλα ποσά στους Ναΐτες.

Πολλοί ιππότες βασανίστηκαν, «ομολόγησαν» και τελικά κάηκαν στην πυρά στο Παρίσι. Ο Μέγας Μάγιστρος Ζακ ντε Μολέ εκτελέστηκε μπροστά από την Παναγία των Παρισίων και, σύμφωνα με τον θρύλο, λίγο πριν πεθάνει καταράστηκε όσους τους καταδίωξαν.

Η παράδοση θέλει από τότε κάθε Παρασκευή και 13 να κουβαλά τη σκιά εκείνων των γεγονότων.

Φοβίες και τοπικές παραλλαγές
Ο αδικαιολόγητος φόβος για την ημερομηνία έχει μάλιστα και όνομα: paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).

Ωστόσο, δεν είναι παντού η ίδια ημέρα «καταραμένη». Στην Ελλάδα και σε πολλές ισπανόφωνες χώρες, το κακόφημο ραντεβού είναι η Τρίτη και 13, ενώ στην Ιταλία η πιο γρουσούζικη ημερομηνία θεωρείται η Παρασκευή και 17.

Και βέβαια, η λίστα της κακοτυχίας δεν σταματά εκεί: μαύρες γάτες που περνούν μπροστά σου, σπασμένοι καθρέφτες, σκάλες που δεν πρέπει να διασχίσεις από κάτω, ανοιχτές ομπρέλες μέσα στο σπίτι ή ακόμη και η αναφορά του «σκωτσέζικου έργου» του Σαίξπηρ μέσα σε θέατρο εξακολουθούν να τροφοδοτούν μικρές και μεγάλες προλήψεις.

*Mε πληροφορίες από: Independent

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση...

Οι Πανελλαδικές 2026 ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα: οι υποψήφιοι...

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 92-85: Βασιλιάς της...

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! Σε έναν μυθικό, έναν δραματικό...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση...

Οι Πανελλαδικές 2026 ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα: οι υποψήφιοι...

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 92-85: Βασιλιάς της...

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! Σε έναν μυθικό, έναν δραματικό...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Οι Πανελλαδικές 2026 ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα: οι υποψήφιοι...

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 92-85: Βασιλιάς της Ευρώπης ο Θρύλος!

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! Σε έναν μυθικό, έναν δραματικό...

Ηλεκτρονική ψήφος σε δήμους και δημοψηφίσματα: Πώς θα γίνονται οι εκλογές από το 2028

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία εισάγεται τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο...