«Αιμορραγεί» ο κλάδος του τουρισμού και επισιτισμού

Ημερομηνία:

*Για εκρηκτικό μείγμα κυβερνητικής αναλγησίας και εργοδοτικής παραβατικότητας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

*Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή σύσκεψη

Το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου όπως και του εργαζόμενου στις επιχειρήσεις εστίασης έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι ελκυστικό και αυτό φαίνεται από τις συνεχείς αποχωρήσεις και την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού ανθρώπων που επί χρόνια εργάζονταν στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και την απροθυμία των νέων να ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Έτσι φτάνουμε στο σημείο να λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι από τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, να υπάρχουν καταγγελίες για απλήρωτη υπερωριακή εργασία και γενικά ο κλάδος να βρίσκεται σε αναβρασμό.

Εξειδικευμένο προσωπικό φεύγει για άλλες τουριστικές χώρες αι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τονίζουν πως η κυβέρνησης πρέπει να ανταποκριθεί στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου ώστε να υπάρξει μια “αναστροφή” του κλίματος.

Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο η Περιφερειακή σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που όπως προκύπτει είναι κοινά.

Για κυβερνητική αναλγησία και εργοδοτική παραβατικότητα που όμοιά της δεν υπάρχει αλλού, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Χότζογλου, Πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό:

“Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, έχουμε πιάσει πάλι τις 80.000 κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και σε εστίαση. Οι ξενοδόχοι σωστά επισημαίνουν το πρόβλημα, δεν μας λένε όμως πως οδηγηθήκαμε εδώ.

Γιατί το 2019 που ήταν η χρονιά του απόλυτου ρεκόρ δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα και έχουμε φτάσει στο 2025 να βρίσκουμε εργαζόμενο με το τουφέκι; Είναι η κυβερνητική αναλγησία, που ακολούθησε την εποχή των υγειονομικών περιορισμών, δεν μπορείς να επιβιώσεις με 534 ευρώ κάθε 45 μέρες και ήμασταν ο κλάδος που ήμασταν σχεδόν δύο χρόνια κλειστά.

Από την άλλη, είναι η εργοδοτική παραβατικότητα, που όμοιά της δεν συναντούμε πουθενά, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, η οποία εντάθηκε με την επανεκκίνηση του κλάδου μετά την πανδημία”

Όπως τόνισε ο ίδιος, “δεν μπορούν να μας αποκαλούν βαριά βιομηχανία της χώρας και να έχουμε αυτήν την αντιμετώπιση, είτε από εργοδότες είτε από κυβερνώντες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κωφεύει έξι χρόνια μετά στο δίκαιο αίτημά μας για επαναφορά της χρονικής ισχύος στο ταμείο ανεργίας τους χειμερινούς μήνες, για να μπορούμε να επιβιώσουμε και από την άλλη να μην μπορούμε να έχουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους εργοδότες, να βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας. Αυτό είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο έσκασε και έχει δημιουργήσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα”.

“Χάνουμε εξειδικευμένο προσωπικό – Φεύγουν στο εξωτερικό”

Οι κενές θέσεις εργασίας ολοένα και αυξάνονται, κάθε χρόνο, ανέφερε ο κ. Χότζογλου υπάρχουν νέες οικειοθελείς αποχωρήσεις από τον κλάδο, ενώ το ανησυχητικό είναι ότι πολλοί από αυτούς που αποχωρούν μεταναστεύουν σε ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες στον τουρισμό, δηλαδή εξάγουμε το know how.

“Αν πάτε σε ξενοδοχείο της Ισπανίας και πείτε καλημέρα στο lobby θα σας απαντήσουν πάνω από 10 άτομα. Χάνουμε εξειδικευμένο προσωπικό, τους μάγειρές μας και προσπαθούμε να τους αντικαταστήσουμε με μετακλητούς από τρίτες χώρες, οι οποίοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να καλύψουν αυτές τις θέσεις. Δεν μας λείπουν ανειδίκευτοι εργάτες, μας λείπει άκρως εξειδικευμένο προσωπικό.

Εμείς συνεχίζουμε τις περιφερειακές επισκέψεις σε όλη τη χώρα, αφουγκραζόμαστε την επιθυμία των πρωτοβάθμιων σωματείων στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Θα τα βάλουμε κάτω με την ολοκλήρωση των περιφερειακών και θα συναποφασίσουμε όπως κάνουμε πάντα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να πάμε τον κλάδο σε κινητοποιήσεις μέσα στη σεζόν και να έχουμε μία περεταίρω δυσφήμιση, γιατί και τώρα υπάρχει δυσφήμιση, δεν παρέχουμε καλές υπηρεσίες, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή”.

“Απροθυμία της κυβέρνησης να ακούσει τα συνδικαλιστικά στελέχη”

Για απροθυμία της κυβέρνησης να ακούσει τα συνδικαλιστικά στελέχη και να ανοίξει τον κοινωνικό διάλογο, έκανε λόγο ο κ. Φώτης Σκαλτσάς, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας

“Έγινε μία ευρεία σύσκεψη με όλα τα σωματεία, έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη και η εικόνα που αποκομίσαμε από αυτήν την συνάντηση είναι ότι τα προβλήματα όλων των περιοχών της Ελλάδας είναι κοινά, υπάρχουν οι τοπικές ιδιαιτερότητες, σε κάθε περιοχή και γι αυτό υπάρχουν και οι τοπικές, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να φροντίσουν τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε εποχής.

Κοινά προβλήματα που αναφέρθηκαν και σε αυτήν, αλλά και στις προηγούμενες περιφερειακές που κάναμε στη Ρόδο είναι οι συνθήκες εργασίας, η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, η απουσία ελέγχων από το ΣΕΠΕ, η απροθυμία της κυβέρνησης να ακούσει τα συνδικαλιστικά στελέχη και να ανοίξει τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα του επιδόματος ανεργίας και η επαναφορά του στα προ – μνημονιακά του επίπεδα”.

Καταγγελίες για την ψηφιακή κάρτα

Υπάρχουν καθημερινές καταγγελίες για μη σωστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας από τους ίδιους τους εργοδότες, τόνισε ο Νίκος Κοκολάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας

“Συζητήσαμε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στους χώρους εργασίας. Έχουμε καθημερινές καταγγελίες για μη σωστή εφαρμογή της από τους ίδιους τους εργοδότες. Υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι πολλοί εργοδότες χτυπούν την κάρτα των εργαζομένων κατά το δοκούν. Υπάρχουν περιπτώσεις, που εργαζόμενοι ενώ έχουν ρεπό εργάζονται κανονικά και δεν χτυπούν την κάρτα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δουλεύουν οκτάωρο, χτυπούν την κάρτα και μετά ξαναμπαίνουν στην εργασία.

Αυτά τα έχουμε καταγγείλει στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ώστε να γίνουν στοχευμένοι και ουσιαστικοί έλεγχοι. Επίσης, συζητήσαμε το πρόβλημα με τους άνεργους, που θα καταθέσουν μετά το τέλος της σεζόν τα χαρτιά τους για το επίδομα ανεργίας. Ξέρουμε ότι υπάρχει υποστελέχωση των υπηρεσιών ΔΥΠΑ και κάθε χρόνο καθυστερεί πολύ η πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας. Θέσαμε μία σειρά ζητημάτων, που εμείς θα τα προωθήσουμε στα υπουργεία για να βρουν λύση”.

“Πρέπει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας”

“Περνάμε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι και κάθε χρόνο που περνάει ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού, της υποστελέχωσης, της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών και του ότι δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτά που πρέπει”, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και του Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης . “Έτσι, παρατηρούμε το φαινόμενο αποχώρησης από τον κλάδο και μέχρι τώρα είχαμε αποχωρήσεις συναδέλφων νέων, 25-35 ετών, και πλέον αποχωρούν συνάδελφοι από 50 ως και 60 ετών, που πηγαίνουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως στην Κρήτη και ακολούθως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό που μεταφέραμε στην ομοσπονδία είναι πως πρέπει κάτι επιτέλους να γίνει, να πιέσει περισσότερο για όλα τα ζητήματα του κλάδου και επίσης αυτό που τονίστηκε είναι πως για να μπορέσουμε κι εμείς ως εργαζόμενοι να ζήσουμε, αυτοί που πρέπει να πιέσουν – και δεν θέλουν να πιέσουν – αυτοί που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, είναι οι ξενοδόχοι. Αν οι ξενοδόχοι πιέσουν την κυβέρνηση τότε και το ταμείο ανεργίας θα αυξηθεί και το εφάπαξ στην 20ετία θα επανέλθει και όλα τα πάγια αιτήματα και θεωρούμε ότι θα ξανακάνουν το επάγγελμα μας ελκυστικό, όπως ήταν πριν από 10 χρόνια”.https://goodnet.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ελαιόλαδο: Κατρακυλά η τιμή του, από τα...

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου είχαν δώσει αποφασιστική ώθηση...

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί...

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...

Ελαιόλαδο: Κατρακυλά η τιμή του, από τα...

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου είχαν δώσει αποφασιστική ώθηση...

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί...

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related