Φυτικές πηγές πρωτεΐνης

Η φυτική πρωτεΐνη είναι ακριβώς η ίδια με οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη – ένα ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας που μας βοηθά να δημιουργήσουμε και να φροντίσουμε το δέρμα, τους μύες, τα εσωτερικά όργανα, τα μάτια, τα νύχια και τα μαλλιά μας, καθώς επίσης υποστηρίζει τη φυσική μας ανοσία.

 

Κινόα

Μπορείτε να βρείτε διάφορες ποικιλίες – 100 γρ. κινόα (μαγειρεμένο βάρος) παρέχουν σχεδόν 4 γρ. «πλήρους» πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και προσιτή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

  • Φακές: περίπου 8-9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γρ.
  • Ρεβίθια: 7γρ. πρωτεΐνης ανά 100γρ.
  • Αρακάς: περίπου 7γρ. ανά 100γρ.
  • Φασόλια: μεταξύ 7-10γρ. πρωτεΐνης ανά 100γρ.

Τόφου

Το τόφου προέρχεται από τη σόγια. Μόλις 100 γρ. τόφου παρέχουν 8γρ. πρωτεΐνης. Το τόφου είναι ευπροσάρμοστο, καθώς μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και μπορείτε να δημιουργήσετε αμέτρητους γλυκούς και αλμυρούς συνδυασμούς.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να «συνοδεύσουν» τα γεύματά σας και είναι ιδανικά ως σνακ για να σας δίνουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  • Αλεσμένος λιναρόσπορος – 3γρ. ανά γεμάτη κουταλιά της σούπας.
  • Αμύγδαλα – 3γρ. πρωτεΐνης για κάθε έξι αμύγδαλα.
  • Καρύδια – περίπου 3γρ. πρωτεΐνης για κάθε τρία ολόκληρα καρύδια.
  • Κολοκυθόσποροι – 4γρ ανά κουταλιά της σούπας.
  • Φιστίκια – λίγο πάνω από 1γρ πρωτεΐνης σε 10 φιστίκια.
  • Κάσιους – 3γρ ανά 10 κάσιους.
  • Βραζιλιάνικα καρύδια – 4γρ ανά έξι βραζιλιάνικα καρύδια.
  • Σπόροι Chia – μία κουταλιά της σούπας σπόροι chia παρέχουν σχεδόν 2γρ πρωτεΐνης.

Βρώμη

Μια μερίδα βρώμης 40 γραμμαρίων περιέχει 4,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, αντιπροσωπεύοντας την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μεταξύ των δημοφιλέστερων δημητριακών.

Λαχανικά

Η αλήθεια είναι ότι ναι, τα ζωικά προϊόντα είναι συχνά πλούσια σε πρωτεΐνες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι τα λαχανικά δεν μπορούν να μας δώσουν την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε.

  • Σπαράγγια – σχεδόν 2γρ. πρωτεΐνης ανά έξι σπάργανα
  • Αβοκάντο – πάνω από 1γρ. ανά ½ αβοκάντο
  • Μπρόκολο – σχεδόν 3γρ. ανά 80γρ. μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών – περίπου 2γρ. ανά 80γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κουνουπίδι – 1,5γρ ανά 80γρ.
  • Αγκινάρες – πάνω από 1γρ. ανά 80γρ.
  • Σπανάκι – 2γρ. ανά 80 γρ.

vita.gr