Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη για την απόφαση του ΣτΕ, αναφορικά με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο ΚΕΘΕΑ

Ημερομηνία:

«Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο.
Έπειτα από 37 έτη υποδειγματικής λειτουργίας του, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το 2019, καταργήθηκε η αποστολή του, ο σκοπός του και η δυνατότητά του, για ίδρυση νέων μονάδων.

Με αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Υγείας έλεγξε πολιτικά το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επί χρόνια εκλεγόταν δημοκρατικά και ήταν άμισθο, ρίχνοντας «ευθεία βολή» στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις.
Όλα τα έτη λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, κανένα μέλος της διοίκησης, δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ή οικονομικά τη θέση αυτή, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση!

Σύσσωμη η κοινωνία και ιδιαίτερα οι θεραπευμένοι, οι οικογένειες τους και οι λειτουργοί του ΚΕΘΕΑ αντέδρασαν σθεναρά σε αυτή την απόφαση η οποία κρίθηκε τελικά αντισυνταγματική!

Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ του 2019, με την οποία επετράπη ο διορισμός από την Κυβέρνηση νέας διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ, κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι καταργεί τη θεραπευτική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή των θεραπευμένων και των οικογενειών τους στην εκλογή της διοίκησης.
Είναι μία σημαντική δικαίωση όλων όσοι αγωνίζονται με αυταπάρνηση επί δεκαετίες στο ΚΕΘΕΑ, των θεραπευομένων και των οικογένειών τους.
Αναμένουμε την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.»

Σωκράτης Βαρδάκης
Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κήρυξε την...

Την έναρξη των εργασιών του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου της...

Αύριο Κυριακή 1η Νομεβρίου ο 13ος Διαγωνισμός...

Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Μονή...

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κήρυξε την...

Την έναρξη των εργασιών του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου της...

Αύριο Κυριακή 1η Νομεβρίου ο 13ος Διαγωνισμός...

Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Μονή...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο:Σύλληψη ατόμου με όπλα και χιλιάδες φυσίγγια

Συνελήφθη -1- ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων...

Αύριο Κυριακή 1η Νομεβρίου ο 13ος Διαγωνισμός Κρασιού στη Μονή

Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Μονή...

Ο Δήμος Μυλοποτάμου υποδέχεται και τιμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τελετή τιμής και μνήμης στον Μαρτυρικό Αβδελλά και ανακήρυξη...