Δήμος Φαιστού: Αίτημα για κήρυξη του Μαγαρικαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την αυτοψία του Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα

Ημερομηνία:

Αυτοψία στο χωριό Μαγαρικάρι που παρουσιάζει έντονα γεωτεχνικά προβλήματα, με ρηγματώσεις σε σπίτια, δρόμους και υποδομές, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας , Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, που βρέθηκε στην περιοχή συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Φαιστού, κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, τους Αντιδημάρχους κ. Γιάννη Φασομυτάκη και κ. Γιώργο Ντισπυράκη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Μιχάλης Μαυράκη και κατοίκους.

Είναι γεγονός ότι πολλά κτίρια είναι πλέον μη κατοικήσιμα, με τον κ. Λέκκα να αποδίδει τις καταστροφές στη γεωλογική σύσταση του υπεδάφους και την ατελή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως «ερπυστικό». Επιπλέον ο Καθηγητής, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το αποστραγγιστικό έργο που ξεκίνησε το 1985 και σταμάτησε τραγικά, μετά από εργατικό δυστύχημα, αφήνοντας το μεγαλύτερο τμήμα ανολοκλήρωτο. Επίσης ανέφερε, ότι «αν δεν ολοκληρωθεί το έργο, το χωριό κινδυνεύει με οριστική εγκατάλειψη».

Κατά την επίσκεψη, ο κ. Λέκκας διαπίστωσε ότι το 70% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές λόγω παραμορφώσεων και θραύσεων, ενώ εντοπίστηκε επιφάνεια ολίσθησης σε βάθος 11 μέτρων, γεγονός που καθιστά τον οικισμό σε κατάσταση μετακίνησης.

Έως και σήμερα έχουν εκπονηθεί τέσσερις επίσημες μελέτες (1978 (ΙΓΜΕ), 2020 (Περιφέρεια Κρήτης), 2021 (ΕΚΠΑ) και 2023 (Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Φαιστού), όλες με κοινό συμπέρασμα, την υψηλή γεωλογική επικινδυνότητα, την ενεργή και εξελισσόμενη κατολισθητική δραστηριότητα, την ανάγκη απαγόρευσης νέας δόμησης και άμεσης αποστράγγισης, τις καθιζήσεις και την μετακίνηση του εδάφους.

Ο Δήμος Φαιστού με αίτημα του προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητά την άμεση κήρυξη του Μαγαρικαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί παρέμβασης, όπως επίσης να βρεθεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του αποστραγγιστικού έργου που παραμένει ημιτελές για 40 χρόνια, την σύνταξη και υλοποίηση μελέτης σταθεροποίησης του εδάφους με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, και βεβαίως μέτρα στήριξης για τους κατοίκους, ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης δήλωσε:
«Το Μαραγκάρι δεν πρέπει να εγκαταληφθεί. Έχουμε επιστημονικά δεδομένα και θα πράξουμε τα δέοντα για να «ξαναγεννηθεί» ο οικισμός. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας. Χρειαζόμαστε άμεσες παρεμβάσεις, τεχνική και οικονομική υποστήριξη για να μπορέσουν οι κάτοικοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Είναι ώρα η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον ΟΦΗ...

Από τον Ηρακλειώτη μουσικό Δημήτρη Ζωγραφάκη. Λιγότερο από δύο εβδομάδες...

Το Posidonia Sea Tourism Forum 2025 ξεκίνησε...

Συνεργασία, καινοτομία και προσαρμοστικότητα τα βασικά κλειδιά για ισορροπημένη ανάπτυξη...

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον ΟΦΗ...

Από τον Ηρακλειώτη μουσικό Δημήτρη Ζωγραφάκη. Λιγότερο από δύο εβδομάδες...

Το Posidonia Sea Tourism Forum 2025 ξεκίνησε...

Συνεργασία, καινοτομία και προσαρμοστικότητα τα βασικά κλειδιά για ισορροπημένη ανάπτυξη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πώς να διαλέξεις επάγγελμα – Οι βασικοί κανόνες προσανατολισμού για κάθε νέο

Η “χρυσή” ισορροπία ανάμεσα στο “θέλω”, το “μπορώ” και...

Κτηματολόγιο: Με ταρίφα 500 ευρώ «έτρεχαν» τους φακέλους των πολιτών

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση...

Το τραγούδι που γράφτηκε για τον ΟΦΗ για τον τελικό του Κυπέλλου

Από τον Ηρακλειώτη μουσικό Δημήτρη Ζωγραφάκη. Λιγότερο από δύο εβδομάδες...