Δράσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων το 2019

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε ανακοίνωσή της παρουσιάζει το έργο και τις παρεμβάσεις που έκανε μέσα στο 2019:

1. Παρέμβαση για να διατηρηθεί η αυτονομία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ) και να μη συγχωνευτεί σε ενιαίο Φορέα όλης της Κρήτης, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις των Χανίων σε θέματα Ανακύκλωσης και Μείωσης των Απορριμμάτων (5-1-2019, «Ο Άννας, ο Καϊάφας κι η Ανακύκλωση»). Η ΔΕΔΙΣΑ παραμένει αυτόνομη μέχρι στιγμής.

2. Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στις 10-1-2019.

3. Παρέμβαση για να εξαιρεθούν από την εκχώρηση στο Υπερταμείο Μνημεία και Περιοχές NATURA 2000 («Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά δεν εκχωρείται», 16-1-2019). Έγινε τελικά εξαίρεση.

4. ΑΠΕ και πράσινο σε όλα τα νέα σχολεία, με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Χανίων για τη δημιουργία 8 νέων σχολείων (21-1-2019)

5. Καθαρά Δευτέρα στους Αγίους Αποστόλους (10-3-2019).

6. «Η καταστροφή της φύσης στοιχίζει σε χρήμα και ανθρώπινες ζωές», παρέμβαση για τις καταστροφικές πλημμύρες (10-3-2019).

7. Όχι δεξαμενές και νέος ενεργειακός σταθμός στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας (15-3-2019).

8. Απειλή για τη δημόσια υγεία η καύση σκουπιδιών στις παραλίες (20-3-2019).

9. Συνυπογραφή της Οικολογικής Πρωτοβουλίας κοινής Επιστολής 24 οργανώσεων από όλη την Ελλάδα προς τον Πρωθυπουργό για το Κλίμα, καλώντας σε απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη.

10. ΑΠΕ και όχι γεννήτριες πετρελαίου στον Αποκόρωνα (27-6-2019). Οι γεννήτριες αποσύρθηκαν μετά τις αντιδράσεις.

11. Όχι στη δημιουργία ερήμων μέσα στην πόλη, με αφορμή την κοπή δέντρων έξω από το γήπεδο Χανίων (11-7-2019).

12. Έκδοση τριών τευχών «Φουρόγατου», τρίτης περιόδους (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος), με αφιερώματα στις εξορύξεις και το κίνημα για την κλιματική κρίση.

13. Όχι στον αποχαρακτηρισμό του κοινωφελούς χώρου στην ΑΒΕΑ (20-8-2019). Ο Δήμος πήρε απόφαση μετά από 2000 υπογραφές πολιτών να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του χώρου.

14. Ενάντια στην τσιμεντοποίηση, ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του αιγιαλού (με ομπρέλες και παραχωρήσεις σε ξενοδοχεία κι επιχειρήσεις). Συνυπογραφή (10-9-2019) ψηφίσματος στο Avaaz. Οι διατάξεις αυτές τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.

15. Συμμετοχή της Οικολογικής Πρωτοβουλίας στη Συμμαχία για το Κλίμα με άλλες 34 οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας παράλληλα τις μαθητικές κινητοποιήσεις για το θέμα (20-9-2019).

16. Έκδοση 2ου τεύχους «Φουρόγατου», σε ηλεκτρονική έκδοση, με αφιέρωμα στις κινητοποιήσεις για το Κλίμα.

17. Δημιουργία και κυκλοφορία στο Vimeo και μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο 1λ37δ για την Κλιματική Κρίση (Σεπτέμβριος 2019).

18. Γιορτή των Πουλιών στη Λίμνη Αγιάς σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και την Ορνιθολογική Εταιρεία (Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019).

19. Συνυπογραφή κοινής ανακοίνωσης 17 οργανώσεων και κινήσεων πολιτών κατά των εξορύξεων (14-10-2019)

20. Συμμετοχή της ΟΠΧ στη Σύσκεψη στο Ρέθυμνο για τη δημιουργία Πρωτοβουλίας Κρήτης κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων (27-10-2019).

21. Ανάληψη προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, περιβάλλον και πολιτισμός», το οποίο εγκρίθηκε από το ΙΚΥ (2ο ανάμεσα σε 56 προτάσεις) και πρόκειται να υλοποιηθεί έως τις 31-10-2020.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:Κόψιμο της βασιλόπιτας στο Μπλόκο στα Μεγάλα...

Το Δ.Σ Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανιων προσκαλεί τους...

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και ευχές πλημμύρισαν το Δημαρχείο...

Παραδοσιακά κρητικά κάλαντα και γιορτινές μελωδίες πλημμύρισαν το Δημαρχείο...

Χανιά:Κόψιμο της βασιλόπιτας στο Μπλόκο στα Μεγάλα...

Το Δ.Σ Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανιων προσκαλεί τους...

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και ευχές πλημμύρισαν το Δημαρχείο...

Παραδοσιακά κρητικά κάλαντα και γιορτινές μελωδίες πλημμύρισαν το Δημαρχείο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Καιρός: Πρωτοχρονιά με «τσουχτερό» κρύο και παγετό – Πού αναμένονται χιονοπτώσεις

Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, ισχυρός παγετός στα...

Πρωτοχρονιά: Η Ελλάδα υποδέχτηκε το 2026 με φαντασμαγορικό τρόπο

Με πολλές εκδηλώσεις και πυροτεχνήματα έγινε η υποδοχή του...

Θερμές ευχές για μία Καλή Χρονιά

Τα Πολιτικά Κρήτης σας εύχονται υγεία, αισιοδοξία και...

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα 1 Ιανουαρίου 2026

Δείτε ποιοι γιορτάζουν Τη μνήμη του Αγίου Βασίλειου του Μέγα,...