Έξυπνη μπλούζα παρακολουθεί την αναπνοή και τη λειτουργία των πνευμόνων

Ημερομηνία:

Μια «έξυπνη» μπλούζα που παρακολουθεί με ακρίβεια την αναπνοή και τη λειτουργία των πνευμόνων καταγράφοντας με αισθητήρες τις κινήσεις του στήθους και της κοιλιάς, παρουσίασαν Ολλανδοί ερευνητές στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη.

Η καινοτόμος μπλούζα με την ονομασία Hexoskin, που στέλνει μέσω διαδικτύου τα δεδομένα σε μια κινητή εφαρμογή (app), μπορεί να αξιοποιηθεί σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), επιτρέποντας στους γιατρούς να παρακολουθούν εξ αποστάσεως για ενδείξεις ότι η πάθηση εμφανίζει επιδείνωση.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, με επικεφαλής τη Ντενίζ Μανέ, δήλωσαν ότι η ΧΑΠ αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα με περίπου 64 εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως.

Η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται με ειδικό εξοπλισμό στην κλινική (κυλιόμενο τάπητα, μάσκα, υπολογιστή), κάτι όμως που δεν είναι εφικτό σε καθημερινή βάση. Αυτή την ανάγκη καλύπτει η ‘έξυπνη’ μπλούζα που καταγράφει τυχόν συμπτώματα επιδείνωσης (δύσπνοια, βήχα), όταν π.χ. ο ασθενής ανεβαίνει σκάλες ή κάνει δουλειές του σπιτιού.

Η μπλούζα καταγράφει πότε το ύφασμα τεντώνεται (π.χ. σε περίπτωση βήχα), εκτιμά τον όγκο του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα, ενώ παράλληλα μετρά τους παλμούς της καρδιάς. Είναι άνετη και μπορεί να φορεθεί κάτω από κάποιο κανονικό ρούχο ή και όχι.

Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε άλλες πνευμονολογικές παθήσεις όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση ή ύστερα από μεταμόσχευση πνευμόνων.

«Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν μπορούμε με ακρίβεια να παρακολουθούμε τα συμπτώματα τους, καθώς κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες τους, θα είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τα προβλήματα έγκαιρα και να τα θεραπεύσουμε πιο γρήγορα, πράγμα που με τη σειρά του θα σημαίνει λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο», δήλωσε η Μανέ.

Η χρήση τέτοιων «έξυπνων» ρούχων, σε συνδυασμό με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να βοηθήσει τους πνευμονολόγους στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νετανιάχου: Άμεσες διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων και...

Εντολή να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων...

Bloomberg: Ο Χαφτάρ θα δώσει πράσινο φως...

Bloomberg: Ο Χαφτάρ θα δώσει πράσινο φως για τουρκικές...

Νετανιάχου: Άμεσες διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων και...

Εντολή να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων...

Bloomberg: Ο Χαφτάρ θα δώσει πράσινο φως...

Bloomberg: Ο Χαφτάρ θα δώσει πράσινο φως για τουρκικές...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οριστικοποιήθηκε η καταβολή για 47.000 απόστρατους

Η πληρωμή των αναδρομικών ξεκινά για 47.000 ένστολους συνταξιούχους,...

Η Κρήτη στα… κόκκινα: Σπάει ρεκόρ το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» – Μία πτήση κάθε 2 λεπτά! (vid)

«Σπάει» όλα τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών το Αεροδρόμιο...

Κρήτη: Εκρηκτική άνοδος στις τιμές των κατοικιών – Στο επίκεντρο της επενδυτικής ζήτησης

Στο επίκεντρο της ζήτησης για κατοικίες η Μεγαλόνησος –...

Οι παράδεισοι της Κρήτης στο «κόκκινο» – Στο στόχαστρο ο υπερτουρισμός και οι αυθαιρεσίες

«Καμπανάκι» από τη Μαρία Κοζυράκη για Μπάλο, Γραμβούσα, Ελαφονήσι...