Ηράκλειο:Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Αμαριανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για την Αικατερίνη Ψαράκη – Ανδριανάκη και τις γυναίκες της κρητικής Αντίστασης

Ημερομηνία:

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης με θέμα “Η γυναίκα της Κρήτης στην Αντίσταση- Η περίπτωση του Αμαριανού Πεδιάδος».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή Αυγούστου 2025, στην γραφική πλατεία του Αμαριανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και ήταν αφιερωμένη στην Αικατερίνη Ψαράκη – Ανδριανάκη ή Μενεγίνα (1893-1943) και σε όλες τις γυναίκες του Αμαριανού που συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση κατά τα έτη 1941-1944.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαριανού Πεδιάδος με συνδιοργανωτή το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, είχε ως στόχο να αναδείξει και να τιμήσει τις αφανείς ηρωίδες που με το θάρρος και την αυτοθυσία τους συνέβαλαν στον αγώνα για την ελευθερία. Η Αικατερίνη Ψαράκη – Ανδριανάκη, της οποίας το όνομα, αν και δεν αναφερόταν μέχρι πρότινος σε επίσημα αρχεία, παρότι δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια τα χρόνια της

σκλαβιάς αλλά αθόρυβα έκανε το καθήκον της προς την πατρίδα, χαράχτηκε πλέον ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη του τόπου. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η προσθήκη των ονομάτων της Αικατερίνης Ανδριανάκη – Ψαράκη (Μενεγίνας) και της κόρης της Μαρίας Ανδριανάκη, στο μνημείο των πεσόντων του χωριού, αποδίδοντας στις δύο αυτές γυναίκες την οφειλόμενη τιμή.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκερόγλου, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στην Αντίσταση και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές τις αξίες του αγώνα και της προσφοράς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: « Η θυσία και η προσφορά της Αικατερίνης Ψαράκη – Ανδριανάκη, είναι ανεξίτηλα γραμμένες στην ιστορία του τόπου μας. Σε μία συγκινητική εκδήλωση τιμήσαμε τόσο εκείνη όσο και όλες τις γυναίκες του Αμαριανού που, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, έδωσαν τη δική τους μάχη στα δύσκολα χρόνια 1941-1944.

Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτές τις αφανείς ηρωίδες, όπως την Αικατερίνη Αικατερίνη Ψαράκη, η οποία βασανίστηκε απάνθρωπα από αξιωματούχους του φασιστικού και ναζιστικού γερμανικού στρατού και πέθανε από τα τραύματα των βασανιστηρίων τον Αύγουστο του 1943, σε ηλικία πενήντα ετών. Αποτελεί σύμβολο αντοχής, θάρρους και ανιδιοτελούς προσφοράς και η ιστορία της, όπως και των άλλων γυναικών της Κρήτης στην Αντίσταση, μας υπενθυμίζει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και την αξία της ελευθερίας».

Την εκδήλωση τίμησαν, εκτός από το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας και εκπαιδευτικός Γιώργος Καλογεράκης, ο οποίος μάλιστα μοιράστηκε σημαντικά ιστορικά στοιχεία με το κοινό και οι Αντιδήμαρχοι Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη και Μανώλης Κουρλετάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμαριανού, Κωνσταντίνος Ψαράκης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των Γραμμάτων κ.α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαριανού Πεδιάδος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους παρευρισκόμενους, τους χωριανούς και τους επισκέπτες που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυναν σε όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες του χωριού που συνέδραμαν με κάθε τρόπο στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Η διεθνής έκθεση φωτογραφίας «The Art of...

Η πολυαναμενόμενη διεθνής έκθεση φωτογραφίας «The Art of Social...

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Μεσογειακού...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικoύ Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και...

Ηράκλειο:Η διεθνής έκθεση φωτογραφίας «The Art of...

Η πολυαναμενόμενη διεθνής έκθεση φωτογραφίας «The Art of Social...

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Μεσογειακού...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικoύ Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τελευταία ευκαιρία για τους «αιώνιους» φοιτητές – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Ένα τελευταίο «παράθυρο» για την ολοκλήρωση των σπουδών έμεινε...

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Δήμαρχο Αποκορώνου

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα τον...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Τρίτη 5 Αυγούστου η Δημοτική Επιτροπή

Την Τρίτη 5 Αυγούστου στις 13:00 συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη...