Ηράκλειο:Ημερίδα-Σεμινάριο του έργου ΚΟΤΙΝΟΣ

Ημερομηνία:

21/7/2025 – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ IBIS

Με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της ελαιοκομίας, διοργανώνεται στο πλαίσιο της πράξης ΚΟΤΙΝΟΣ,

Ημερίδα-Σεμινάριο με τίτλο «Παραγωγή ελαιόλαδου και παραπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εκπυρήνωση του ελαιόκαρπου πριν την έκθλιψη»,

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025, 10:00-15:00, στο Ξενοδοχείο Ibis Styles Heraklion Central (Αίθουσα Α, οδός Κορωναίου 26).

Αντικείμενο του έργου ΚΟΤΙΝΟΣ είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης καινοτόμου παραγωγικής διαδικασίας που στοχεύει α) στην παραγωγή ελαιόλαδου με υψηλό περιεχόμενο σε βιοδραστικές ουσίες από εκπυρηνωμένο ελαιόκαρπο και β) στην αξιοποίηση του συνόλου των παραγόμενων υπολειμμάτων (κουκούτσι, διφασική λάσπη, υγρά απόβλητα).

Για 2 ελαιοκομικές περιόδους (2023-24, 2024-25) συλλέχθηκε ελαιόκαρπος από διαφορετικές ποικιλίες από τρεις περιοχές της Ελλάδος που συμμετέχουν στο έργο (Κρήτη, Πελοπόννησος, Λέσβος) και παράχθηκε ελαιόλαδο με ή χωρίς εκπυρήνωση για κάθε ποικιλία. Συγκεκριμένα, από την Πελοπόννησο συλλέχθηκε ελαιόκαρπος από τις ποικιλίες κορωνέικη και κολιρέικη, από την Κρήτη ψιλολία (Κορωνέικη) και χονδρολιά και από την Λέσβο αδραμυτινή και κολοβή.

Επικεφαλής του έργου είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τον Πρύτανη Καθηγητή Νίκο Κατσαράκη ενώ στο έργο συμμετέχουν επίσης η ομάδα του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που εξειδικεύεται στις αναλύσεις ποιότητας ελαιόλαδου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μιχάλη Φουντουλάκη που εξειδικεύεται στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων της διαδικασίας. Στο έργο επίσης συμμετέχουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς, η Ένωση Αγροτών Ηλείας και το ελαιοτριβείο Τζωρτζής στη Λέσβο.

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 16.1-16.2, «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», Δράση 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Με ελικόπτερο από τη Γαύδο στη ΜΕΘ...

Κατανάλωσε νερό με υπολείμματα χρώματος. Ρεπορτάζ: Θάνος Περβολαράκης Στα δεκαέξι του...

Τα Ανώγεια μέσα στα 25 ομορφότερα και...

Αναφορά στα Ανώγεια από διεθνές ταξιδιωτικό αφιέρωμα της εφημερίδας...

Με ελικόπτερο από τη Γαύδο στη ΜΕΘ...

Κατανάλωσε νερό με υπολείμματα χρώματος. Ρεπορτάζ: Θάνος Περβολαράκης Στα δεκαέξι του...

Τα Ανώγεια μέσα στα 25 ομορφότερα και...

Αναφορά στα Ανώγεια από διεθνές ταξιδιωτικό αφιέρωμα της εφημερίδας...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες πριν από τις αποφάσεις στα μπλόκα

Λίγο πριν τις αποφάσεις των αγροτών στα μπλόκα, ο...

Γεωργιάδης: «5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026 – Προτεραιότητα το ανθρώπινο δυναμικό»

«Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα σε προσωπικό και υποδομές,...

Χτίζοντας άμυνα από μέσα: Γιατί το δυνατό ανοσοποιητικό ξεκινά από το πεπτικό σύστημα

Φροντίζοντας το έντερό σου με σωστή διατροφή, καλή ενυδάτωση,...