Κρήτη: Αγροτικό συλλαλητήριο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για έλλειψη εργατών και κόστος παραγωγής

Ξαναβγαίνουν σήμερα στους δρόμους οι αγρότες της Κρήτης που επαναφέρουν με δυναμικό τρόπο δύο βασικά τους αιτήματα: Άμεση λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών και ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής.

Το ραντεβού των αγροτών έχει δοθεί για τη 1 σήμερα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου σε ένα παγκρήτιου χαρακτήρα συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Τυμπακίου, Σητείας και Σελίνου. Ήδη από τις 10 το πρωί πραγματοποιούνται προσυγκεντρώσεις σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι και στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι θα κατευθυνθούν προς το Ηράκλειο.

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός των διοργανωτών προβλέπει συγκέντρωση στον δρόμο του αεροδρομίου, στην άνοδο προς την εθνική και παράταξη των οχημάτων εκατέρωθεν του δρόμου, ένα ρεύμα του οποίου θα παραμείνει ανοικτό, προκειμένου να εξυπηρετείται η κίνηση από και προς τον αερολιμένα. Για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, ήδη έχει γίνει συνεννόηση με την Τροχαία. Ο ίδιος τόνισε πως οι αγρότες δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν πρόβλημα και αναστάτωση στον κόσμο, αλλά θέλουν να προβάλλουν τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την επιβίωση των καλλιεργειών και των οικογενειών τους.

Όπως ο ίδιος τόνισε, το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών είναι καθοριστικής σημασίας, ιδίως ενόψει της επικείμενης έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου και θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, με την επίσπευση των διαδικασιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. “Αν χρειάζονται οκτώ μήνες για να έρθουν οι εργάτες, τότε πάει η παραγωγή” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χιλιάδες εργατικά χέρια κατευθύνονται στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου οι διαδικασίες για νόμιμη εργασία είναι πιο απλές. Και οι ανάγκες της Κρήτης σε εργατικά χέρια είναι μεγάλες. Μόνο στο Λασίθι, ο κ. Γαϊτάνης εκτίμησε ότι χρειάζονται 3.000 εργάτες και έχουν εγκριθεί μόλις 700 θέσεις.

Την ίδια ώρα, το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής “δυναμιτίζει” κάθε προσπάθεια καθώς οι τιμές παραγωγού στα προϊόντα δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Ενέργεια, λιπάσματα κ.α. έχουν αυξηθεί κατά 70% με 150%, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. “Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να δοθούν λύσεις στα δύο αυτά ζητήματα” επεσήμανε ο κ. Γαϊτάνης, σημειώνοντας ότι πλέον οι παραγωγοί προσδοκούν σε παρέμβαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι, κατά τη σημερινή κινητοποίηση, να συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των αγροτών και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι είναι εκείνοι, οι οποίοι θα κρίνουν την εξέλιξη της σημερινής κινητοποίησης.https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.