Μάστιγα το δημογραφικό: Ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία της Ευρώπης

Δραματική μείωση της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα. Ο παγκόσμιος συνολικός δείκτης γονιμότητας θα μειωθεί από 2,23 γεννήσεις το 2021 σε 1,57 το 2100. Τα προβλεπόμενα ποσοστά στις χώρες της Ευρώπης.
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επικαιροποιημένες και ολοκληρωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις των βασικών δεικτών γονιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1950 έως το 2021 και οι προβλέψεις των δεικτών έως το 2100.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet η συντριπτική πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως δεν θα έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά γονιμότητας για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του αιώνα με τους ειδικούς να μετρούν τα υπέρ και τα κατά κάνοντας προβολές στο μέλλον και εξετάζοντας τις κοινωνικές αλλαγές που θα επέλθουν.

Οι τελευταίες προβλέψεις υπογραμμίζουν μια περαιτέρω «δραματική μείωση» της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του αιώνα, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει «πιθανά πλεονεκτήματα» αλλά και «μειονεκτήματα».

97% των χωρών δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι τα τρία τέταρτα των χωρών δεν θα έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά γονιμότητας για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού έως το 2050.

Πένηντα χρόνια αργότερα το ποσοστό θα εκτοξευτεί στο 97% των χωρών, εκτιμώντας ότι ο παγκόσμιος συνολικός δείκτης γονιμότητας θα μειωθεί από 2,23 γεννήσεις το 2021 σε 1,68 το 2050 και 1,57 το 2100.

Γερνάει η Ευρώπη
Όπως μεταδίδει το euronews και πάντα σύμφωνα με έρευνα, τα προβλεπόμενα ποσοστά γονιμότητας στις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης θα κινηθούν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης του πληθυσμού.

Ο συνολικός δείκτης γονιμότητας στη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί από 1,53 το 2021 σε 1,44 το 2050 και 1,37 το 2100. Το ποσοστό στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προβλέπεται να μειωθεί από 1,38 το 2021 σε 1,19 το 2100 και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης από 1,48 το 2021 σε 1,21.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Οι Gitau Mburu, James Kiari και Pascale Allotey από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη μελέτη, έγραψαν σε ανεξάρτητο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet ότι τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας συνοδεύονται από «πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα».

Η χαμηλή γονιμότητα θα μπορούσε να έχει «οφέλη που σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού, το περιβάλλον, την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία, την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα», ανέφεραν προσθέτοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, την εργασία και τη γεωπολιτική».

Τα σχόλια είναι κλειστά.