Ο Δημ. Ανθούσης στα Παραπολιτικά Κρήτης: “Χορτάσαμε από Σωτήρες”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στα Παραπολιτικά Κρήτης ο Δημήτρης Ανθούσης, υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο κ. Ανθούσης μίλησε για τα εγκληματικά λάθη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, για τις επικείμενες εκλογές και για την πορεία του νυν δημάρχου Πλατανιά, κ. Μαλανδράκη.

Tι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε την απόφαση να ηγηθείτε συνδυασμού στον Δήμο Πλατανιά;

Αρχικά οφείλω να πω ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη, η συλλογική απόφαση των κομματικών οργανώσεων να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πλατανιά στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου.

Βαριά η αγωνιστική σκυτάλη που παραλαμβάνουμε από τους αγώνες όλων των προηγούμενων χρόνων, που άνοιξαν νέους δρόμους που θα περπατήσουμε παλιοί και νέοι αγωνιστές.  Επίκεντρο της προσοχής μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στα δύσκολα που έρχονται για να πάρει ανάσα ο λαός.

Επίσης αποτελεί και ένα καθήκον για όλους όσους αγανακτούν και ασφυκτιούν από τη εφαρμοζόμενη κυρίαρχη πολιτική και τα ασήκωτα βάρη που έχουν φορτωθεί στις πλάτες μας.

Την απόφαση αυτή επιβεβαιώνει η δύσκολη  καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μένουν άλυτα.

Στο ψηφοδέλτιο σας θα έχετε υποψήφιους και από άλλους κομματικούς χώρους;

Έχοντας υπόψη το κάλεσμα πλατιάς συσπείρωσης και συμπόρευσης μαζί μας, ίδια η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας επιθυμούμε και αποτυπώνει αυτή την δυνατότητα και δυναμική που αποκτά η κοινή δράση, ο κοινός βηματισμός, ο κοινός αγώνας μαζί μας, κάνοντας την πραγματική διαφορά.

Ήδη στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν άνθρωποι που κατεβαίνουν για πρώτη φορά μαζί μας, μια επιλογή που μπορεί να αποκτήσει δυναμική στο ρεύμα για αγώνα και αλλαγή.

Δεν έχουμε στεγανά ούτε βάζουμε «ταμπέλες» στον κόσμο που επιθυμεί την συμπόρευση μαζί μας. Γιατί αυτή η συμπόρευση είναι κάλεσμα αγώνα απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και την πολιτική τους.

Ποια θέματα – προβλήματα του Δήμου Πλατανιά βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας σας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα και αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα;

Απαντώντας στην ερώτηση σας ξεκινώ από την ίδια την επικαιρότητα, όπου για άλλη μια φορά τέθηκε σε αμφισβήτηση η προστασία του δημότη, της περιουσίας του, και το δικαίωμα του να μετακινείται με ασφάλεια.

 Ήρθαν στην επιφάνεια με τον ποιο τραγικό τρόπο οι διαχρονικές ελλείψεις υποδομών, αντιπλημμυρικών έργων και συνολικότερα σχεδιασμού αντιμετώπισης των εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

Προσπαθώντας να κωδικοποιήσω τα βασικά προβλήματα του Δήμου πιεσμένα σε μόνο μια απάντηση σας αναφέρω, το μείζον θέμα της ανεργίας με την συνθετότητα και τις επιπτώσεις που αυτό έχει, τα χρεωμένα νοικοκυριά, τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία συνολικά, με την υπερφορολόγηση και την ανταποδοτική πολιτική του δήμου, με την κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη, με την σχολική στέγη και τις δομές παιδείας, με την ουσιαστική στήριξη του μικρομεσαίου αγρότη από την ουσιαστική εκτέλεση του προγράμματος της δακοκτονίας εως την αγροτική οδοποιία,  την προσβασιμότητα στην περιουσία τους, τους δασικούς χάρτες, με την αντιμετώπιση της λεγόμενης καθημερινότητας, την εγκατάλειψη της ενδοχώρας, την αναβάθμιση του βόριου άξονα, ζητήματα ύδρευσης – άρδευσης, με την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων του Δήμου, αθλητισμός, πολιτισμός. Όλα όσα δηλαδή ονομάζουμε λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες κόντρα στην αποδοχή των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών.

Ποια είναι η θέση σας για τα τεράστια προβλήματα από τις πρόσφατες πλημμύρες, τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, τι πρέπει να γίνει τώρα;

Γίναμε μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής. Ακόμη και σήμερα, 3 βδομάδες έπειτα από τις τεράστιες πλημμύρες, τα χωριά του δήμου Πλατανιά, αλλά και του υπόλοιπου νομού, παραμένουν σε άθλια κατάσταση.

Θρηνήσαμε την απώλεια 5 συνανθρώπων μας (4 στο Ηράκλειο και 1 στα Χανιά). Σπίτια ετοιμόρροπα, ολόκληρες γειτονιές και χωριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό, τηλέφωνο. Το οδικό, το επαρχιακό και το αγροτικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση, κατεστραμμένες γέφυρες, δρόμοι κλειστοί. Τεράστιες απώλειες σε αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο. Σε τελική ανάλυση, εν έτη 2019, βλέπουμε την πλήρη απαξίωση κράτους, περιφέρειας και δήμων προς την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Οι ευθύνες των παραπάνω τεράστιες. Και το λέμε αυτό διότι γνώριζαν πως οι υποδομές ήταν ανέτοιμες να διαχειριστούν μιας τέτοιας έκτασης βροχόπτωση, τα αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης, και ιδιαίτερα στο νομό Χανίων, ήταν ανελλιπή. Ήδη από το 2017 και τις προηγούμενες τεράστιες καταστροφές από τις τότε πλημμύρες, υπάρχει, από τον Ιανουάριο του 2017, Μελέτη που εκπονήθηκε από κοινοπραξία ειδικών μελετητών για λογαριασμό της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτη». Το πόρισμα της μελέτης είναι σαφές, τα έργα δεν επαρκούν. Κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές φέρουν μεγάλη ευθύνη για την εγκληματική έλλειψη των αναγκαίων έργων διάνοιξης ποταμών και χειμάρρων.

Ούτε βέβαια πρόκειται για μια πρωτοφανή συγκυρία, η οποία δήθεν δεν μπορούσε να προβλεφτεί και να διαχειριστεί, όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάνοντας λόγο για θεομηνία. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι παραπάνω από σαφή, ο μέσος όρος βροχόπτωσης στο νομό Χανίων ούτε ξεπερνά τον μέσο ιστορικό όρο μέγιστης βροχόπτωσης, ούτε καν ξεπερνά τα όρια των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται ο νομός.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες δήμων, περιφέρειας και κυβέρνησης, την αμέλεια τους στα αναγκαία έργα θωράκισης της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας.

Πιστεύουμε πως πρέπει τώρα να γίνουν τα εξής:

  1. Άμεση καταγραφή και αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών.
  2. Μέτρα ανακούφισης και φοροελάφρυνσης όλων των πληγέντων (να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, χρέη σε τράπεζες κτλ. για τουλάχιστον έναν χρόνο).
  3. Με κρατική ευθύνη, κάλυψη του συνόλου των ζημιών, έκτακτη επιχορήγηση προς όλους τους πληγέντες.
  4. Άμεσα με κρατική ευθύνη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν, τώρα και όχι αργότερα, όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας.

Πως κρίνετε την θητεία της νυν δημοτικής Αρχής τα τελευταία πέντε χρόνια;

Χαρακτηρίζεται από τις πειθαρχημένες υπηρεσίες που παρείχε προς την κυβερνητική πολιτική στην διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης προς όφελος του ντόπιου κεφαλαίου. Δεν περιμέναμε να ξεφύγει από αυτή και να συγκρουστεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες γιατί έχει άλλη πυξίδα. Χειροκρότησε όλες τις θεσμικές αλλαγές που μετέτρεψαν την τοπική ΄΄αυτοδιοίκηση΄΄ σε μια καθαρά τοπική κρατική εξουσία  που εμείς ονομάζουμε τοπική διοίκηση .

 Η θητεία της τωρινής Δημοτικής αρχής κρίνεται, κρίνεται αυστηρά, κρίνεται πολιτικά, κρίνεται για τα εννέα χρόνια που έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, κρίνεται για όλα όσα έκανε αλλά πολύ περισσότερο για όλα όσα ΔΕΝ έκανε. Κρίνεται για τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες που έβαλε, κρίνεται από τα μεγάλα και πολλαπλάσια προβλήματα που μένουν άλυτα.

Όμως σε αυτό το ερώτημα ίσως την πιο ρεαλιστική απάντηση να μπορεί να την δώσει ο κάθε δημότης του Δήμου, που αγανακτεί από «τα έργα και τις μέρες» του κ. Μαλανδράκη.

Στο βαθμό που μας αναλογούσε, σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέδειξαν και έφεραν στην συζήτηση όλα όσα απασχολούν και βασανίζουν την λαϊκή οικογένεια.

Θεωρείτε ότι ο “Κλεισθένης” θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή θα επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα;

Το ιδιο το νομοθέτημα του Κλεισθένη αποτελεί μια συνέχεια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στην τοπική διοίκηση από τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τώρα τον Κλεισθένη, που μετατρέπουν τον Δήμο σε γρανάζι το κεντρικού Κράτους, σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Κάνουν ένα ακόμα βήμα στην σύνδεση και μεταφορά μιας σειράς αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, δημιουργούν ένα ασφυκτικό και χωρίς παρέκκλιση περιβάλλον, ανοίγουν νέα πεδία στην επιχειρηματική δραστηριότητα και το επιχειρηματικό κέρδος εις βάρος των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Εμείς από την μεριά μας αναδεικνύουμε σταθερά τον ιδιο τον χαρακτήρα τον παραπάνω μεταρρυθμίσεων και τεκμηριώνουμε το γεγονός ότι ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Είμαστε οι μόνοι άλλωστε που καταψηφίσαμε τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη και προειδοποιούσαμε για τις συνέπειες τους για τα λαϊκά στρώματα και επιβεβαιωθήκαμε πλήρως .

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους του Δήμου Πλατανιά, ενόψει των Δημοτικών Εκλογών. Ποιοι οι λόγοι να επιλέξουν τον δικό σας συνδυασμό; 

Χορτάσαμε από σωτήρες, από ικανά πρόσωπα, από τους υποψήφιους του πολιτικού κατεστημένου που επιδιώκουν να αναβαπτιστούν στην λαϊκή συνείδηση, δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν, προσπερνάμε την διαχείριση και προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και την ζωή που μας αξίζει.

Είναι πλέων αναγκαιότητα η αποφασιστική ενίσχυση  των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε ίλες τις κάλπες δυναμώνοντας την δύναμη και ελπίδα στον ίδιο τον αγώνα για συνολικές ανατροπές .

 Τώρα μπροστά στην κάλπη των δημοτικό εκλογών  παραθέτουμε το μοναδικό δίλημμα που τίθεται μπροστά μας μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, τι δήμο και τι δήμαρχο θέλουμε: Δήμο και Δήμαρχο υπηρέτη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και τροχονόμο των επιχειρηματικών συμφερόντων ή δήμο και δήμαρχο που μαζί με τον εργαζόμενο λαό και νεολαία θα διεκδικούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα;

Καλούμε όλο το λαό του δήμου Πλατανιά να μην εγκλωβιστεί στη λογική του μικρότερου κακού, να συμπορευτεί μαζί μας, να ενισχύσει την πραγματική έκφραση αγώνα και αλλαγής μαζί να κάνουν την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας μαζικά το ψηφοδέλτιο μας που μπορεί τολμηρά ανατρεπτικά και αισιόδοξα να μετατρέψει την αγανάκτηση σε δύναμη αγώνα και διεκδίκησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.