Ρέθυμνο : Το ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

Το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) είναι δομή που από 1-1-2012 εντάσσεται ως οργανική μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με το Ν.4025/2011, και αποτελεί δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, μοναδικό στην Κρήτη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων με προβλήματα μόνιμης ή προσωρινής αναπηρίας.

Ωστόσο, στα 16 χρόνια από την ίδρυσή του, μολονότι διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, το τότε ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, σημερινό ΚΕΦΙΑΠ δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ολοκληρωμένα ως δομή, ποτέ δεν έχει στελεχωθεί επαρκώς σε προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Αυτό, εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ της απασχολησιμότητας και αντιμετωπίζουν την Υγεία και την Πρόνοια ως κόστος, ώστε να ωφελούνται οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.

Ειδικότερα, εδώ και τρία χρόνια το ΚΕΦΙΑΠ λειτουργεί μόνο με 15 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Πέντε μόνιμους εργαζόμενους και δέκα μέσω των 12μηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, των οποίων μάλιστα η σύμβαση λήγει τον Φεβρουάριο του 2020 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Επίσης, οι 12 κλίνες των ξενώνων δε λειτουργούν και η θεραπευτική πισίνα -που είναι η μοναδική στο Ρέθυμνο – λειτούργησε προσφάτως, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι πόροι για την προμήθεια καυσίμων για τη θέρμανσή της. Τους τελευταίους μήνες δε που είναι σε χρήση, δε λειτουργεί ο μηχανισμός για την ανέλκυση και καθέλκυση των ειδικών καθισμάτων των χρηστών. Επιπλέον, το ειδικό minibus που διαθέτει το ΚΕΦΙΑΠ είναι παροπλισμένο ελλείψει οδηγού.

Σήμερα μαζί με το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου λόγω έλλειψης χώρων συστεγάζονται άλλες τρεις δομές. Το κέντρο ψυχικής υγείας, το νεοϊδρυθέν κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών του συλλόγου γονέων αυτιστικών.
Το ΚΕΦΙΑΠ αφήνεται από το κράτος προκλητικά να ρημάζει, ενώ οι ανάγκες για τις υπηρεσίες που παρέχει έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αν και υπάρχει η δυνατότητα, με τον εξοπλισμό που ήδη διαθέτει, να καλύψει αρκετές ανάγκες των ασθενών που χρήζουν αποκατάστασης, δεν επιτελεί τον ρόλο του εξαιτίας της μεγάλης και συνεχόμενης έλλειψης προσωπικού.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αφού έχουν ημερομηνία λήξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσαρμογή, στην εμπιστοσύνη που απαιτείται μεταξύ εξυπηρετούμενων και προσωπικού και πρέπει να κερδίζεται κάθε χρόνο από την αρχή με τον καινούριο εργαζόμενο, στη γνώση και την εμπειρία των προσλαμβανόμενων, αλλά και των εξυπηρετούμενων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
• Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στο ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου με συμβάσεις του ΟΑΕΔ και να μη χάσει κανείς τη δουλειά του.

• Να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με σκοπό να συνεχιστεί ολοκληρωμένα και απρόσκοπτα η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, ώστε να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες αποκατάστασης, κοινωνικής υποστήριξης και θεραπείας εκατοντάδων πασχόντων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού τόσο στον Νομό Ρεθύμνου όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες με το κατάλληλο μόνιμης σχέσης εργασίας ανθρώπινο δυναμικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

• Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι και κατάλληλοι χώροι ώστε να στεγασθούν το κέντρο ψυχικής υγείας, το κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών του συλλόγου γονέων αυτιστικών που αυτή τη στιγμή συστεγάζονται με το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω

Τα σχόλια είναι κλειστά.