Στη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ-Κρήτης) ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα

Ημερομηνία:

Σε μια κλινική με σπουδαίο ερευνητικό έργο και σημαντική διεθνή προσφορά, την οποία η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει διαχρονικά, συνέχισε την περασμένη εβδομάδα τις περιοδείες ενημέρωσης του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Ο κ. Ματαλλιωτάκης επισκέφθηκε την Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ-Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΠαΓΝΗ και συναντήθηκε με την Διευθύντρια της, Καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ελένη Παπαδάκη.

Όπως εξήγησε στον Αντιπεριφερειάρχη η κ. Παπαδάκη σκοπός της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι η συλλογή, ο έλεγχος, η επεξεργασία, και η φύλαξη Μονάδων Ομφαλιοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ) ώστε να είναι διαθέσιμες για ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα που χρειάζονται αλλογενή μεταμόσχευση.

Μάλιστα οι μονάδες ΟπΑ καταχωρούνται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών ώστε να είναι διαθέσιμες για οποιοδήποτε αιματολογικό ασθενή ανά τον κόσμο βρεθεί συμβατός και έχει ανάγκη μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Στη συνάντηση ενημέρωσης η Καθηγήτρια Αιματολογίας αναφέρθηκε διεξοδικά στο ερευνητικό έργο που διεξάγεται στην Κρήτη καθώς πρόσφατες μελέτες της Αιματολογικής Κλινικής, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, έδειξαν ιδιαιτερότητες του πληθυσμού της Κρήτης ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δικτυο Δοτών (DKMS), δεδομένα που τονίζουν τη σημαντικότητα της ΔηΤΟΒ για την κάλυψη των αιματολογικών ασθενών της Κρήτης. Μια έρευνα που συνεχίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία και με την Κύπρο.

Επίσης, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της, η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης από τις μονάδες ομφαλικού αίματος που δεν είναι κατάλληλες για μεταμόσχευση, σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΠαΓΝΗ, χρησιμοποιεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια για τη θεραπεία δερματικών ελκών διαβητικών ασθενών.

Από την πλευρά του ο κ. Ματαλλιωτάκης υπογράμμισε την σπουδαιότητα του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που επιτελείται στην Αιματολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ, αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης και τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και υποσχέθηκε τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της δωρεάς ομφαλικού αίματος στη ΔηΤΟΒ κυρίως από περιοχές με ιδιαίτερα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας.
Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να συμβάλει στην προώθηση και στη στήριξη του ερευνητικού έργου της ΔηΤΟΒ ώστε να αναπτύξει καινοτόμες κυτταρικές θεραπείες και να συνεχίσει την έρευνα της στο πεδίο της Αναγεννητικής Ιατρικής.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Κρίσιμο καλοκαίρι για...

Έως τον Αύγουστο η Nexans συνεχίζει την κατασκευή, αλλά...

Ραντεβού Κ. Τσιάρα με τους κτηνοτρόφους της...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η κατάργησή του στο επίκεντρο της...

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Κρίσιμο καλοκαίρι για...

Έως τον Αύγουστο η Nexans συνεχίζει την κατασκευή, αλλά...

Ραντεβού Κ. Τσιάρα με τους κτηνοτρόφους της...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η κατάργησή του στο επίκεντρο της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Καθηλωμένοι οι πραγματικοί μισθοί εδώ και 15 χρόνια

Ο πραγματικός μισθός είναι το ποσό που απομένει μετά...

Η Ελλάδα χάνει 30% νερό από τα συστήματα ύδρευσης

Ο ΟΟΣΑ ζητά άμεσες ενέργειες για την αναπλήρωση των...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι λέει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ευρωπαϊκό πρόστιμο “μαμούθ”

«Δεν υπήρξε δόλος αλλά διοικητικές αστοχίες». Σύμφωνα με πηγές του...