Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Τετάρτη 9 Νοέμβρη στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
Κάλεσμα σε απεργιακή ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία
Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ακρίβειας, όλη η κοινωνία αναστενάζει και κοιτά να δει πως θα τα βγάλει πέρα τον χειμώνα. Οι εργαζόμενοι βλέπουμε το εισόδημα να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, ενώ οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στη βενζίνη, στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας τους -ήδη- μικρούς μισθούς. Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Βέβαια, η αδίστακτη αυτή ληστεία που βιώνουμε δεν είναι τυχαία ή παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση στην ίδια κατεύθυνση με την Ε.Ε επιμένει να στηρίζει τα μονοπώλια της ενέργειας. Επιμένει στη διατήρηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας που έχει οδηγήσει το ρεύμα σε τεράστιες αυξήσεις, ενώ παράλληλα αναζητά λύσεις ατομικής ευθύνης, με “δελτίο ενέργειας” και μείωση κατανάλωσης. Η πολιτική της “απελευθέρωσης”-ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και της Πράσινης Μετάβασης (χρηματιστήριο ενέργειας, ρήτρες αναπροσαρμογής, χρηματιστήριο ρύπων) έχουν ψηφιστεί και στηριχθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαδοχικά, είτε ψηφίζοντας είτε διατηρώντας τα απαράδεκτα αυτά μέτρα. Το αποτέλεσμα των στρατηγικών αυτών το πληρώνουμε εμείς, καθώς τρέμουμε τι θα αντικρύσουμε όταν ανοίγουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα η συζήτηση για πραγματική αύξηση των μισθών είναι απαγορευμένη, καθώς ακόμα και η μικρή αύξηση που δόθηκε στον κατώτατο μισθό πρόκειται για ουσιαστική μείωση, με τον πληθωρισμό να τρέχει με πολύ υψηλότερο ρυθμό, βυθίζοντας την αγοραστική δύναμη.
Έτσι, διαμορφώνεται ένας νέος κύκλος τεράστιας αναδιανομής πλούτου από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα προς το κεφάλαιο, μέσω της φορολόγησης και της ακρίβειας. Το καθεστώς διαρκούς «έκτακτης ανάγκης» είναι στρατηγική επιλογή του συστήματος για να προωθήσει και να θωρακίσει τις βίαιες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του. Επιχειρούν βαθιές ανατροπές, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, για την μετατροπή κάθε δικαιώματος και κατάκτησης σε ακριβοπληρωμένη ιδιωτική παροχή. Ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας μας και γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από την συλλογικοποίηση και την οργάνωση στη βάση μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας! Για να μην περάσουν τα σχέδια εξαθλίωσης του λαού για χάρη των κερδών του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα μέτρα της κυβέρνησης και δεν πιστεύουμε τις δικαιολογίες της ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό και οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. Να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσουμε εμείς.
Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν!
Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ κρίσιμο να κτυπήσει συναγερμός για την ανατροπή αυτή της πολιτικής. Δεν περιμένουμε τις εκλογές «για να φύγει ο Μητσοτάκης» και να έρθει κάποιος άλλος «σωτήρας». Να οργανώσουμε αποφασιστικά τους αγώνες μας ώστε να καθορίσει ο λαός τις εξελίξεις κόντρα στα σχέδια των αστικών δυνάμεων.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται εν εξελίξει σημαντικοί αγώνες και απεργίες: Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ουγγαρία. Στην Ελλάδα σημαντικοί εργατικοί αγώνες έρχονται στο προσκήνιο (Μαλαματίνα, e-food, Cosco, ΛΑΡΚΟ, λιπάσματα Καβάλας, εκπαιδευτικοί κ.α.) ενώ ιδιαίτερα κρίσιμοι είναι οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Είναι η ώρα όλοι οι αγώνες να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Mε κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό των σωματείων, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό σχεδιασμό του.
Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες και κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και απείχε από οποιαδήποτε κινηματική δράση για χρόνια κάνοντας πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά.

Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, δίνουμε ηχηρό μήνυμα αγώνα και απόφασης για κλιμάκωση!
Όλοι/όλες δρόμους για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

Παλεύουμε για:
• Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) με δραστικές αυξήσεις στους μισθούς, για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά!
• Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών νοικοκυριών.
• Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
• Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα την κοινωνική ασφάλιση.
• Όχι στην καταστολή, τις διώξεις, τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, τις παρακολουθήσεις και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία.
• Να πάψει άμεσα κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Διεθνιστική πάλη των λαών για την ειρήνη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.