«Βραχνάς» για τους νέους οι υψηλές τιμές ακινήτων

Ημερομηνία:

Δύσκολη υπόθεση τόσο η αγορά όσο και η ενοικίαση κατοικίας για τους νέους
Υψηλές τιμές τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά κατοικίας από τη μία πλευρά, χαμηλό εισόδημα και πληθωριστικές πιέσεις από την άλλη, βάζουν σχεδόν… «απαγορευτικό» στα όνειρα των νέων για σπίτι μακριά από την οικογενειακή εστία.

Σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας η δεκαετής κρίση που προηγήθηκε στη χώρα μας έχει παίξει σημαντικό ρόλο καθώς η αποταμίευση ενός ποσού ικανού για προκαταβολή μοιάζει περίπου ακατόρθωτη με δεδομένο το μέσο εισόδημα των νέων στην Ελλάδα.

Και αν στις προηγούμενες γενιές η συνδρομή από τους γονείς έστω και μέσω δανείου αποτελούσε μία «λύση», σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες και με την αύξηση μάλιστα των επιτοκίων, ακόμη κι αυτή η προοπτική φαίνεται πλέον λιγότερο ρεαλιστική.

Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το γεγονός της χαμηλής προσφοράς σε ακίνητα της τάξεως των 50 τ.μ που συνήθως αναζητούν ως πρώτη τους κατοικία οι νέοι. Κι αυτό γιατί πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιου μεγέθους ακινήτων επιλέγουν πλέον σε μεγάλο ποσοστό τη διάθεσή τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωση παρά την ενοικίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν «βουτιά» 42% κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης ενώ τώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι κατά 29% υψηλότερες από το 2017 οπότε βρέθηκαν στο χαμηλό επίπεδο.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης κόστους κατοικίας που περιλαμβάνει ενοίκια και στεγαστικά δάνεια, εκτοξεύτηκε κατά 35,4% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον και τα υπόλοιπα έξοδα για τη συντήρηση ενός σπιτιού έχουν πάρει την ανηφόρα, την ίδια στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα τη πλειονότητας των νέων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το ζήτημα για τη δυσκολία των νέων στην Ελλάδα να μετακομίσουν και να συντηρήσουν ένα σπίτι μόνοι μακριά από την οικογένεια τους, ανέδειξε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του και το πρακτορείο Reuters.

Παραθέτοντας μάλιστα και έρευνα της Eteron με 1.007 συμμετέχοντες ηλικίας 18-44 βάσει της οποίας το 83% απάντησε ότι η μεγαλύτερή του ανησυχία είναι η εξασφάλιση στέγης.

Παράλληλα περίπου το 50% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες να πληρώσει το νοίκι του με το 77% να σημειώνει ότι μετά βίας τα βγάζει πέρα.https://www.cnn.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το IRIS επεκτείνεται: Πληρωμές σε βενζινάδικα και...

Το IRIS είναι παντού, τώρα και στον δρόμο. Από την...

ΕΛΤΑ: Αναστέλλεται το κλείσιμο των καταστημάτων στην...

Η ανακοίνωση της δοίκησης των ΕΛΤΑ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις...

Το IRIS επεκτείνεται: Πληρωμές σε βενζινάδικα και...

Το IRIS είναι παντού, τώρα και στον δρόμο. Από την...

ΕΛΤΑ: Αναστέλλεται το κλείσιμο των καταστημάτων στην...

Η ανακοίνωση της δοίκησης των ΕΛΤΑ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΠΑΓΝΗ: Πρωτοπόρος τεχνική για τους ασθενείς στο Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Το Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ, ξεκίνησε την εφαρμογή...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το πραγματικό σοκ με τις απολύσεις δεν έχει έρθει ακόμη – Μια ανησυχητική έρευνα

Για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάνει...

ΕΛΤΑ: Αναστέλλεται το κλείσιμο των καταστημάτων στην περιφέρεια

Η ανακοίνωση της δοίκησης των ΕΛΤΑ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις...