Δεν αποδέχεται την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, όπως γνωστοποιεί η επιστολή της προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Τα μέλη της οικογένειας ζητούν δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ, τον νέο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.
«Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη;», διερωτώνται στην επιστολή και αναφέρουν:
«Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη».
Ολόκληρη η επιστολή που υπογράφουν οι Μαρία Παπαγιάννη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Στέργιος Μικρούτσικος:
«Αξιότιμη Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού
κυρία Λίνα Μενδώνη
Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την πρωτοβουλία του δημοσίου για κηδεία του αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου δημοσία δαπάνη. Μέσα στο πένθος, με ανοιχτές τις πληγές μας δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε. Το κύμα της αγάπης του κόσμου ήταν η μεγάλη επιβεβαίωση ότι ο Θάνος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ταξιδιού του σ΄ αυτό τον κόσμο.
Για χρόνια και για γενιές θα γεννιούνται παιδιά που θα ονειρεύονται να φτάσουν στο Σταυρό του Νότου χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία. Αλλά κι όλοι εμείς που τον αγαπήσαμε θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε τραγουδώντας τα τραγούδια του, διαβάζοντας τις απόψεις του και διατηρώντας το όνειρό του για μια άλλη κοινωνία.
Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων αναρωτιόμαστε πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της. Μετά από συνεχείς διαβεβαιώσεις ακόμα και του σημερινού πρωθυπουργού ότι θα στηρίξουν έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων πληροφορηθήκαμε ότι θα δοθεί άδεια σε ιδιώτη να κάνει Ανώνυμη Eταιρεία Δικαιωμάτων για να διαχειριστεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων.
Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη; Οι άνθρωποι που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό και τον έκαναν να τραγουδάει “πως η ιστορία γίνεται σιωπή…” δεν έχουν ανάγκη από ενέργειες που περισσότερο με φιλανθρωπία ακούγονται και λιγότερο με τιμή. Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη.
Ας τιμήσει επιτέλους αυτή η χώρα τους δημιουργούς της
Οικογένεια Θάνου Μικρούτσικου
Μαρία Παπαγιάννη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Στέργιος Μικρούτσικος».
Δημιουργηεί ζητούν άδεια στην ΕΔΕΜ
Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, δόθηκε στο Αλσος συνέντευξη από καλλιτέχνες των τεσσάρων σωματείων που εκπροσωπούν τους δημιουργούς του κλάδου με κεντρικό αίτημα την αδειοδότηση του νέου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ΕΔΕΜ. Είναι καθοριστικής σημασίας η στήριξη από την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού ρεπερτορίου, αφού παραμένει σε εκκρεμότητα η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (του οργανισμού που εκπροσωπεί τη Συνομοσπονδία των ξένων οργανισμών αλλά και κάποιους έλληνες δημιουργούς) και η άδειά του έχει ανακληθεί προσωρινά από το υπουργείο Πολιτισμού.
Την ίδια στιγμή πολλά παραμένουν τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του νέου οργανισμού που ακόμα και στην περίπτωση που τελικά αδειοδοτηθεί θα χρειαστεί χρηματοδότηση για να επιβιώσει. Η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου υπολόγισε πως θα χρειαστεί μια επένδυση της τάξεως των τριών εκατομμυρίων ευρώ και το σχετικό κονδύλι εκταμιεύθηκε, όμως δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Η νομιμότητα αυτής της κίνησης αμφισβητήθηκε έντονα και ίσως αυτό να εξηγεί το γιατί υπήρξε αυτή η ολιγωρία. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που να επιδοτείται από το κράτος, σχολιάζου «Τα Νέα». Μένει να αποδειχθεί, όπως αναφέρουν, αν η κυβέρνηση θα κάνει πράξη αυτό που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δίστασε τελικά να εφαρμόσει – ίσως γιατί έτσι θα δημιουργούσε προηγούμενο να απαιτήσουν χρηματοδότηση και οι υπόλοιποι 17 Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Τα εισπρακτικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής της κρατικής μεταβατικής υπηρεσίας ΕΥΕΔ είναι πενιχρά και όπως ακούστηκε πλησιάζουν μόλις το ένα δέκατο των εσόδων της κάποτε κραταιώς ΑΕΠΙ, η οποία στην τελευταία διανομή της μοίρασε 18 εκατομμύρια ευρώ (προ κρίσης πλησίασε τα 40). Οι δημιουργοί υποστηρίζουν πως η ΕΥΕΔ (που τα ετήσια έξοδά της, σύμφωνα με πηγές, φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ) θα μοίραζε φέτος τα Χριστούγεννα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά την παραίτησή της κυρίας Βλάχου και την τοποθέτηση νέου ειδικού διαχειριστή, η διανομή αναβλήθηκε και κανείς δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα πραγματοποιηθεί και ποιο είναι το ύψος της. Η εκτίμηση έτσι όπως διατυπώθηκε στην αίθουσα του Αλσους είναι ότι θα γίνει ως το τέλος Φεβρουάριου. Αντίστοιχα η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μοίρασε μόλις 500.000 ευρώ, ενώ φαίνεται πως παρακράτησε ένα μέρος των χρημάτων των δημιουργών για να καλύψει διαχειριστικές τρύπες του παρελθόντος.
Τα σχόλια είναι κλειστά.