Ηράκλειο:Έκθεση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού των προσχεδίων για την βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Ημερομηνία:

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11:00 το πρωί, εγκαινιάζεται η έκθεση των συμμετοχών του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου με τίτλο : «Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης», στην αίθουσα σεμιναρίων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Στα εγκαίνια θα γίνει η παρουσίαση των τριών βραβείων από τους μελετητές, ενώ οι υπόλοιπες συμμετοχές θα παρουσιάζονται στην έκθεση που θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε στις 28/05/2021 με αντικείμενο την ανάπλαση της ευρύτερης ανατολικής περιοχής (εντός του κηρυγμένου – οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου) της πόλης του Ηρακλείου και πλησίον των ενετικών τειχών .Η περιοχή μελέτης επικεντρώνεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και στη σύνδεση της με τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Νίκου Καζαντζάκη, καθώς επίσης και την ανάπλαση των οδών Δούκος Μποφώρ, τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας και της Λεωφόρου Ικάρου, δρόμοι που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 11 μελετητικές ομάδες.
Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον αρχιτέκτονα-μηχανικό, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Σακαντάμη , τον αναπληρωτή καθηγητή της σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών Ε.Μ.Π Κωνσταντίνο Ντάφλο, τους ελεύθερους επαγγελματίες Ελευθέριο Διγώνη Ελευθέριο και Ευαγγελία Κοκκινίδου και την υπάλληλο Δ/νσης Τεχνικών Έργων & Μελετών του Δήμου Ηρακλείου Όλγα Κουτάντου, πρότεινε την απονομή τριών βραβείων και τριών εξαγορών και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου.
Στη επιτροπή συμμετείχε η αρχιτέκτονας μηχανικός, Προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων & Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης Γεωργία Ηλιάκη, ως τεχνικός σύμβουλος του ΥΠ.ΠΟ.Α, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019-2020» και τη διάθεση του συνολικού ποσού των 108.360,00 ευρώ για την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Οι βραβευμένες ομάδες είναι οι ακόλουθες:
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ:
Γιαννούστος Ιωάννης του Γεωργίου
Συνεργάτες: Μαρία Ειρήνη Κωνσταντινίδη Μάνεση, Ζωή Χριστοφόρου, Μαρία Γιαννουλάκη, Θάνος Βλαστός, Παναγής Βόβος, Αλκιβιάδης Οικονομίδης, Καλλιόπη Ραδογλου, Δημήτρης Παπάζογλου, Έρση Λάβαρη,
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ:
Δημόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου
Συνεργάτες: Καραγιάννη Βασιλική, Καμέα Φοιβη-Χαρίκλεια
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ:
Νερατζούλη Άννα του Ιωάννη και Μαϊστράλης Ευάγγελος-Αλέξανδρος του Κων/νου
Συνεργάτες: Πιταούλη Σεβαστή

ΕΞΑΓΟΡΑ Α
Παπαδάκης Εμμανουήλ του Κων/νου και Χαιρέτης Νικόλαος Ορφέας του Κων/νου
Συνεργάτες: Λυσίμαχος Τίγκας, Δήμητρα Αποστολοπούλου, Νικόλαος Κ. Γρυλλάκης, Στέφανος Τσιγδινός, Νίκος Κουκουράκης, Γιώργος Βελούδιος,
ΕΞΑΓΟΡΑ Β
Χ.Παπάς-Ε.Μοσχοβάκου-Σ.Αμπατζόγλου Ο.Ε. με δ.τ. 406 ARCHITECTS
Συνεργάτες: Μάρα Σπέντζα, Παναγιώτης Κικίδης, Αθανασία Κικίδη, Μαρία Γκιάτα, Σάμουελ Αλέξιος Σαλέμ, Φώτιος Τσιακμάκης

ΕΞΑΓΟΡΑ Γ
Πετράκης Γεώργιος του Νικολάου
Συνεργάτες: Γκούμας Ευάγγελος, Μπρίταλου Όλγα, Γκολέμη Κωνσταντίνα, Μαυρογιάννη Μαριάννα, Σισκάκη Ευαγγελία, Αποστολάκης Εμμανουήλ, Βασιλείου Αικατερίνη, Παπαδάκη Άννα, Χατζηιωάννου Σοφία.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Σεπτεμβρίου – 23 Σεπτεμβρίου 2023 και ο χώρος θα είναι επισκέψιμος:
20.9.2023 : 11:00-21:00
21.9.2023 : 09:00-21:00
22.9.2023 : 08:00-16:00
23.9.2023 : 09:00-21:00

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 63χρονου...

Δίνονται στη δημοσιότητα ,κατόπιν σχετικής Διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών...

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Είναι μια ευκαιρία και μια αφετηρία για...

Κρήτη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 63χρονου...

Δίνονται στη δημοσιότητα ,κατόπιν σχετικής Διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών...

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Είναι μια ευκαιρία και μια αφετηρία για...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του...

Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027»

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027» συνεδριάζει για...

Δήμος Αγίου Νικολάου:Ακύρωση Συναυλίας Δημοτικής Χορωδίας στο Βραχάσι

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ (3/6) συναυλία...