Κάθε καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλύπτει συνολικά σχεδόν 100 χιλιόμετρα παραλίας στην Ελλάδα, με οργανωμένη καθημερινή δράση, καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές της Καρέττα. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε παντού! Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε κάτι εξαιρετικό, αναφέροντας θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Ευχαριστούμε όλους όσους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας όλα αυτά τα χρόνια.
Είτε επρόκειτο για μια χελώνα που αναδυόταν για να φωλιάσει, είτε για μικροσκοπικά χελωνάκια που κατευθύνονταν προς τη θάλασσα, είτε απλώς για τα χαρακτηριστικά ίχνη που άφηνουν οι χελώνες στην άμμο, κάθε αναφορά βοήθησε να δημιουργηθεί μια ευρύτερη εικόνα της δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο Πέλαγος. Στα πρώτα χρόνια, οι αναφορές έρχονταν μέσω χειρόγραφων σημειώσεων και τηλεφωνημάτων. Σήμερα, με μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα της ιστοσελίδας μας, ή ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αναφορές των πολιτών είναι πιο εύκολες από ποτέ – αλλά και πιο σημαντικές από ποτέ.
Τι Μάθαμε Μαζί
Χάρη στο ενδιαφέρον του κόσμου, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά – μια απίστευτη απόδειξη της δύναμης που έχει η παρατηρητικότητα και συμμετοχή των πολιτών.
• Η Κρήτη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με 309 περιστατικά ωοτοκίας, πιθανώς λόγω των θερμότερων νερών της!
• Αναφέρθηκαν επίσης ωοτοκίες μέχρι τη Λέσβο, τη Μαγνησία, τη Χαλκιδική, ακόμη και ορισμένες εμφανίσεις χελωνών στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο!
• Κάθε επιβεβαιωμένη παρατήρηση υποστηρίχθηκε από φωτογραφίες, βοηθώντας μας να επαληθεύσουμε το είδος – όλες ήταν φωλιές του είδους Καρέττα (Caretta caretta)!
• Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες δεν έκαναν απλώς μια αναφορά αλλά προστάτεψαν τις φωλιές ακολουθώντας τις οδηγίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας και στα ημερολόγια που ο ΑΡΧΕΛΩΝ στέλνει κάθε χρόνο σε όλες τις λιμενικές Αρχές.
Γιατί αυτό έχει σημασία
Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες όπου γεννήθηκαν. Όμως, υπάρχουν μερικά θηλυκά τα οποία, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, κάνουν φωλιές σε ακτές που μας είναι άγνωστες. Αυτές οι «σποραδικές φωλιές» μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε κατάλληλη παραλία στο νότιο Αιγαίο (νότια των 39°Β) και εσείς μας βοηθάτε να τις βρούμε. Οι αναφορές σας έχουν βοηθήσει στον εντοπισμό νέων σημείων ωοτοκίας και πιθανόν θα μας δείξουν προσαρμογές του είδους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.
«Πέρα από την πρακτική αξία της επιστήμης των πολιτών (citizen science), καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από δεδομένα – είναι μια ιστορία χιλιάδων ανθρώπων που νοιάζονται για τη φύση στον πλανήτη μας. Το πάθος, η περιέργεια και η γρήγορη σκέψη τους έχουν βοηθήσει στην προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά είδη της Μεσογείου. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Διαβάστε την δημοσιευμένη έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη σποραδική ωοτοκία στο Αιγαίο εδώ: https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/Margaritoulis_et_al_25_Sporadic_nests_in_the_Aegean_Sea_b3782f3e0e.pdf
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συνεχίσει να παρακολουθεί, να αναφέρει και να προστατεύει τα ζώα και τους βιοτόπους τους. Εάν βρείτε μια θαλάσσια χελώνα που κάνει φωλιά, ίχνη ή νεοσσούς, συμπληρώστε τη Φόρμα: www.archelon.gr/en/support-us/found-a-nest-or-hatchlings
Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αυτό είναι το σύνθημά μας από το 1983!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
– Δίκτυο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, +30 6941511511, rescue.archelon@gmail.com
– Κεντρικά Γραφεία ΑΡΧΕΛΩΝ, +30 210 5231342, info@archelon.gr