Ασφαλιστικό: Αύξηση ορίων ηλικίας φέρνει το δημογραφικό πρόβλημα

Ημερομηνία:

Το δημογραφικό πρόβλημα συμπαρασύρει τις συντάξεις – Τι προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ
Στην πλήρη κατάρρευση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ανεξαρτήτως μέτρων επίλυσης των παραμετρικών του προβλημάτων, υπό το βάρος των διαρκώς επιδεινούμενων στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος.

Έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η χώρα μας θα υποχρεωθεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050, εξαιτίας της επιδείνωσης των στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος.

Η επιδείνωση αυτή συνίσταται αφενός στην αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, και αφετέρου στην μείωση του πληθυσμού που είναι σε εργασιακή ηλικία (20-64 ετών) που στην Ελλάδα θα φθάσει έως και το 35%.!!!

Η έκθεση επαναλαμβάνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχεί σε κάθε 100 εργαζόμενους. Δηλαδή, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζόμενους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο 75.

Γερασμένη χώρα

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία – εάν δεν επιλυθεί το οξύτατο εθνικό δημογραφικό πρόβλημα – κατά το έτος 2070, κάθε ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχεί σε ένα – ίσως και λιγότερο – άτομο σε ηλικία εργασίας, δηλαδή οικονομικά ενεργό.

Οι επανηλλειμμένες μειώσεις των συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, καθίστανται ανενεργές – σε βάθος χρόνου –, εάν δεν βρεθούν λύσεις στο οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα. Σημαντική συνεισφορά στην κατάρρευση του συστήματος έχει και η εκρηκτική άνοδος των ελαστικών μορφών απασχόλησης που προκαλούν αυξημένη απώλεια εσόδων στο σύστημα.

Η σημερινή επίσημη εικόνα της σχέσης απασχολούμενων συνταξιούχων δείχνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,5 εργαζόμενοι, ενώ πριν δεκαπέντε χρόνια η σχέση αυτή ήταν κοντά στο ένας συνταξιούχος προς δύο εργαζόμενοι.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Εργασίας στη Βουλή όταν προσδιόριζε την σχέση αυτή στο 1 προς 1,7 την στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα έχε δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε 4 εργαζομένους θα υπάρχει ένας συνταξιούχος. Μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2030 η Ελλάδα θα έχει πάρει από την Ιταλία μια «ανεπιθύμητη πρωτιά, θα είμαστε, δηλαδή, η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης».https://www.ot.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου της Ελλάδας...

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα...

Eurostat: Η Ελλάδα παραμένει ο φτωχός συγγενής...

Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα έχει το τρίτο...

Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου της Ελλάδας...

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα...

Eurostat: Η Ελλάδα παραμένει ο φτωχός συγγενής...

Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα έχει το τρίτο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αρχάνες: Συνελήφθη 75χρονος που έκαιγε χόρτα – Του επιβλήθηκε τσουχτερό πρόστιμο

Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και χρειάστηκε...

Οροπέδιο Λασιθίου: Την Δευτέρα ο ΕΛΓΑ θα εκτιμήσει τις ζημιές στις καλλιέργειες

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολλά προβλήματα. Τεράστιες καταστροφές στο Οροπέδιο...

Όλο το Ρέθυμνο στο… πόδι για τον 15ο Γύρο Πόλης

Λάβετε θέσεις και πάλι! Μετά τον 10ο Νικηφόρειο Δρόμο που...

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΑΝΟΜΕΑ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ-delivery
Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΙΩΣΗΦ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ̈

Με βάση το περιστατικό επίθεσης χτες το βράδυ 1...